Dakencatalogus

MVRDV en Rotterdamse Dakendagen lanceren Dakencatalogus

Ontdek ruim 130 mogelijkheden voor het gebruik van daken

In moderne steden liggen kilometers aan ongebruikte platte daken te wachten op een nieuwe functie. Alleen al in Rotterdam hebben we ruim 18 vierkante kilometer aan ongebruikt plat dak. En daar moet verandering in komen. De daken bieden de ruimte om de woonopgave, energietransitie, klimaatadaptatie en inclusiviteit in steden te realiseren. Als aanzet tot de realisatie hiervan stelde MVRDV in opdracht van Gemeente Rotterdam de Dakencatalogus samen. De Rotterdamse Dakendagen geeft het boek uit als aanvulling op al haar activiteiten om het gebruik van daken op de kaart te zetten als betekenisvolle ruimte voor de stad.

Koop jouw dakencatalogus

De Dakencatalogus is vanaf 3 juni online te koop op deze pagina. Het boek is volledig tweetalig (Engels-Nederlands) en kost €19,95 (exclusief verzendkosten).

Koop hier de Dakencatalogus

(via NAi Booksellers)

18,5 KM2 aan ongebruikte platte daken

In Rotterdam alleen al ligt ruim 18,5 vierkante kilometer aan onbenut plat dak. De initiatiefnemers van de Dakencatalogus vinden dat dat aangepakt moet worden. In opdracht van Gemeente Rotterdam schreef MVRDV daarom dit werk. Het boek wordt uitgegeven door Rotterdamse Dakendagen. Deze Dakencatalogus heeft als doel te inspireren, niet alleen in Rotterdam, maar over de hele wereld. Het geeft meer dan 130 voorbeelden van dakgebruik, gectagoriseerd naar type dak, gebouwtypologiën, stedelijke opgaven en UN sustainable development goals. Het is een aanzet tot vervolgstappen om de mogelijkheden die erin worden beschreven werkelijkheid te maken.

Online lancering op 3 juni

Op donderdag 3 juni 2021 is de Dakencatalogus feestelijk online gelanceerd vanuit parkeergarage Kruisplein. De plek die tevens de hoofdlocatie is van de Rotterdam Architectuur Maand die begin juni start.

Tijdens de lancering zorgden o.a. Sanne van Manen (MVRDV), Paul van Roosmalen (Gemeente Rotterdam) en onze directeur Léon van Geest voor een korte toelichting op het boek. Vervolgens was er een interview met Winy Maas (medeoprichter van MVRDV), Mattijs van Ruijven (hoofd stedenbouwkundige Gemeente Rotterdam) en Léon van Geest over het hoe en waarom van dakgebruik. Bekijk hieronder de presentatie terug.

Aanloop naar Kennisdag met sprekers als Winy Maas

De lancering van de Dakencatalogus vindt plaats in aanloop naar de Kennisdag van de Rotterdamse Dakendagen op vrijdag 4 juni. Een driedelig – tevens online en volledig Engelstalig – verdiepingsprogramma over ‘de gelaagde en duurzame stad’. De dag bestaat uit de Rooftop Farmers Meet-up (i.s.m. DakAkker) waarbij dakboeren uit heel Europa met elkaar in gesprek gaan en kennis uitwisselen, interactieve Lunchworkshops met dakexperts en de TOP^ (i.s.m. Architectuur Instituut Rotterdam), een summit waarbij Rotterdamse en internationale experts, waaronder Winy Maas (MVRDV) met elkaar in gesprek gaan over vraagstukken met betrekking tot de gelaagde stad. Kaarten voor dit internationale programma zijn zijn hier te koop.

Beelden: MVRDV