Aangepast programma 2021

Dakwandelen kan niet doorgaan op 5 & 6 juni

Helaas kan ons voorgenomen programma van Dakwandelingen op 5 en 6 juni 2021 niet doorgaan. In onze zoektocht naar nieuwe ruimte in de stad wilden we dit jaar wandelingen voor duo’s op daken aanbieden. Deze veilige en afgesloten buitenlocaties leken ons ideaal voor een individuele en veilige ervaring, passend bij deze tijd. Helaas blijkt het voor dakwandelen nu toch te vroeg. We gaan echter niet bij de pakken neerzitten en vormen ons programma om tot kleinschalige dakactiviteiten vanaf eind juni en in juli van dit jaar!

Waarom gaan we niet dakwandelen?

We lopen vast op onze ambitie voor de stad: nieuwe ruimte benutten. De meeste daken hebben nog geen formele bestemming als verblijfsruimte en dus heb je een tijdelijke vergunning nodig. Dat kan alleen onder de noemer ‘evenement’, een van de redenen waarom wij Rotterdamse Dakendagen organiseren. Maar evenementen zijn begin juni niet mogelijk, ook niet in kleine aangepaste vorm. En het is nog erg onduidelijk wanneer wel en op welke manier.

Het verzetten van ons volledige programma naar een later moment dit jaar zien wij niet zitten. We vinden het juist deze maanden belangrijk met onze bezoekers nieuwe ruimte te ontdekken. We hebben die ruimte nú meer nodig dan ooit, en na de zomer lijkt het festivalaanbod inmiddels overweldigend. Daarom willen we niet uitstellen tot ‘alles weer mag’.

Wat we wél gaan doen

Het niet doorgaan van de Dakwandelingen betekent niet dat we dit jaar geen activiteiten meer organiseren. De komende maanden worden we juist nog flexibeler dan we al waren! 

In plaats van één weekend massaal (maar individueel op verschillende daken) wandelen gaan we vanaf eind juni en in juli zoveel mogelijk losse, kleine dakactiviteiten organiseren. Denk aan dakwandelen XS verdeeld over verschillende weekenden, tours in kleine gezelschappen, sporten op daken, kleinschalige performances … we zitten vol ideeën! Ook de Kennisdag (die dit jaar volledig online plaatsvond) is op vrijdag 4 juni gewoon doorgegaan. Ook kon je eerder ons Dakletterproject op de daken rondom de Coolsingel (vanaf straatniveau) bewonderen.

Samen met de gemeente Rotterdam gaan we onze (juridische) weg zoeken bij het organiseren van nieuwe kleinschalige dakactiviteiten, en hopelijk zo snel mogelijk een definitieve agenda delen. Daarom zeggen wij: tot snel, op een dak, tijdens de Rotterdamse Dakendagen in juni en juli 2021! 

Meld je hier aan voor de nieuwsbrief en ontvang als eerste updates over het nieuwe dakenprogramma van 2021.

Foto’s: Ossip van Duivenbode (1), Frank hanswijk (2)