Lijnbaanflat – Joost Banckertsplaats

Adres Joost Banckertsplaats 20-173

Restricties Toegang vanaf 12 jaar, geen hakken

De stad van de toekomst! Zo zagen de Rotterdammers hun stad tijdens de wederopbouw. De Lijnbaan, inclusief de flats en de parkjes, werd beschouwd als hoogtepunt van de vooruitgang. Met de daken werd echter niet zoveel gedaan. Dus geen recreatie, geen groen en zelfs niet parkeren op het dak. Dat is niet gek: de architecten wilden de functies van de stad juist scheiden, en niet combineren.

In de jaren ‘70 drong het besef door dat deze strikte scheiding van functies ook veel nadelen had. De Lijnbaan was na sluitingstijd uitgestorven, de expeditiestraten waren sociaal onveilig en de flats vond men anoniem. Vijftien jaar geleden was er sprake van dat de Lijnbaanflats gesloopt zouden worden. Het tegenovergestelde gebeurde: het hele Lijnbaangebied werd rijksmonument.

Nu is het tijd om ook de mogelijkheden van de daken te gaan benutten. Een dak groen maken, bijvoorbeeld met sedumplantjes, is een eerste stap en inmiddels gerealiseerd. Maar waarom niet ook een terras erbij? De flat bij de Kruiskade is al voorzien van een nieuwe lift die tot het dak gaat – daar zitten ontwikkelingen aan te komen. De Lijnbaan-daken hebben potentie.

het programma op dit dak