De Rotterdam

 44 verdiepingen
 Max. 50 personen
Drukte 
Een echt Rem Koolhaas icoon. Niet voor mensen die uitzicht willen, wel voor mensen met een passie voor architectuur.

Adres: Wilhelminakade 139

Het hoogste dak zonder uitzicht. Je leest het goed: wie een vergezicht over de stad wil fotograferen, kan dit dak beter overslaan. Maar ben je een architectuurliefhebber, dan kun je je eindeloos vergapen aan de gestreepte glazen façade van dit gebouw. Of misschien wil je gewoon kunnen zeggen: “Zie je dat dak daarboven? Op 151 meter? Daar heb ik gestaan!”

Een verticale stad, dat is wat architect Rem Koolhuis voor ogen had toen hij twintig jaar geleden De Rotterdam ontwierp. Een multifunctioneel gebouw dat vestiging biedt aan woningen, kantoren, winkels en horeca. Pas in 2013 geopend, maar nu al niet meer weg te denken uit de Rotterdamse skyline. Met name door de verspringende torens, die bijdragen aan windstabiliteit en ruimte bieden aan terrassen.

Bij het ontwerp van De Rotterdam hoort dus ook de gevel, van gestreept glas, die nog 2,5 meter doorloopt na de dakrand. Die gevel ontneemt je het uitzicht op de skyline. Of laat je focussen op de lucht. Of laat je net de toppen van de Maastoren en de New Orleans zien.

Fotocredit: Iris van den Broek