Lijnbaanflat – Joost Banckertsplaats

 14 verdiepingen
 Max. 45 personen
Drukte 
*ding-dong* De bezoekers van de Rotterdamse Dakendagen willen graag opgehaald worden uit de ballenbak.

Adres: Joost Banckertsplaats 20-173
Geen toegang voor kinderen jonger dan 3 jaar. Kinderen tot 10 jaar alleen onder begeleiding

In de ketelruimte bovenop deze Lijnbaanflat staan geen verwarmingsketels meer. Bewoners toverden deze kale ruimte een paar jaar geleden om tot een huiskamer.

Maarrrrr… tijdens de Rotterdamse Dakendagen wordt deze ruimte een heuse ballenbak. En die is niet alleen voor kinderen!

Over de Lijnbaanflats

De stad van de toekomst! Zo zagen de Rotterdammers hun stad tijdens de wederopbouw. De Lijnbaan, inclusief de flats en de parkjes, werd beschouwd als hoogtepunt van de vooruitgang. Met de daken werd echter niet zoveel gedaan. Dus geen recreatie, geen groen en zelfs niet parkeren op het dak. Dat is niet gek: de architecten wilden de functies van de stad juist scheiden, en niet combineren.

In de jaren 70 drong het besef door dat deze strikte scheiding van functies ook veel nadelen had. De Lijnbaan was na sluitingstijd uitgestorven, de expeditiestraten waren sociaal onveilig en de flats vond men anoniem. Vijftien jaar geleden was er sprake van dat de Lijnbaanflats gesloopt zouden worden. Het tegenovergestelde gebeurde: Het hele Lijnbaangebied werd rijksmonument.

Nu is het tijd om ook de mogelijkheden van de daken te gaan benutten. Een dak groen maken, bijvoorbeeld met sedumplantjes, is een eerste stap. Maar waarom niet ook een terras erbij? De flat bij de Kruiskade is al voorzien van een nieuwe lift die tot het dak gaat – daar zitten ontwikkelingen aan te komen. De Lijnbaan-daken hebben potentie.