Schiedamse Daken

 
 Max.  personen
Drukte 
Vier daken in de Schiedamse binnenstad doen mee met de Rotterdamse Dakendagen!

Dit jaar voegen we, naast de 20 Open Daken in Rotterdam, ook vier Schiedamse daken toe aan ons arsenaal! Met de Dakpas van de Rotterdamse Dakendagen mag je ook deze vier (!) daken in onze buurgemeente bezoeken.

Let op! Parkeergarage de Nieuwe Passage is momenteel gesloten vanwege de hitte.

Over Schiedam

Iedereen kent Schiedam van de jenever en de molens. Maar met de romantische grachten in de historische binnenstad, monumentale pakhuizen en musea heeft deze stad nog veel meer te bieden.

Molen De Kameel

Doeleplein 6, 3111 PA Schiedam                    
33 meter hoog
Van mout malen tot elektriciteit opwekken met een fantastisch uitzicht op Schiedam en Rotterdam.

De Kameel is een in 2011 herbouwde stellingmolen. De oorspronkelijke molen werd in 1715 gebouwd, ongeveer dertig meter ten oosten van de plaats waar nu de herbouwde molen langs de Schie staat. Het was een van de twintig moutmolens die Schiedam bezat. Mout werd gemalen voor de jeneverstokerijen. De molen behoorde tot de grootste molens ter wereld omdat een moutmolen een grote verwerkings- en opslagcapaciteit moet hebben. Door een zware storm in 1865 raakte De Kameel zodanig beschadigd dat in 1868 de resten werden gesloopt.

Van alle molens die de stad heeft gehad en waarvan herbouw haalbaar was, was De Kameel de meest zichtbare vanuit de binnenstad. Schiedam profileert zich als molenstad en wilde een goed zichtbare molen in het centrum erbij hebben. Vlakbij de oorspronkelijke plek en, net zoals de oorspronkelijke Kameel, half in het water van de Schie, werd tussen 2008 en 2011 de molen herbouwd.

In De Kameel is o.a. stichting De Schiedamse Molens gehuisvest. De molen wekt elektriciteit op, maar er kan ook graan worden gemalen.

Op zaterdag en zondag kan de bezoeker via een tour maar ook zelfstandig ‘het dak’ van de molen bezoeken en genieten van het fantastische uitzicht op zowel Schiedam als Rotterdam.

Atelier Jacques Tange

Schie 50, 3111 PN Schiedam
Beleef een werk van Tange op de Schiedamse Rothko-manier.

Kunstenaar Jacques Tange is bekend in binnen- en buitenland met zijn kleurrijke werken met een knipoog. Sinds 2017 heeft Tange een groot atelier aan de Schie waar het zowel voor hem als voor de bezoeker heerlijk toeven is. Veel werken aan de muur, creaties in verschillende stadia van het kunstzinnige proces en klassieke muziek op de achtergrond. Tijdens het weekend is de kunstenaar zelf aanwezig, voor tekst en uitleg over zijn werk. 

Tange selecteert één werk en plaatst dit op het dak van zijn atelier. Hier kan steeds één persoon tegelijk naar kijken. De eenzaamheid van het alleen kijken in combinatie met de ongebruikelijke locatie verandert het kijken naar kunst in een hele intieme ervaring. Het is tevens een verwijzing naar de tentoonstelling ‘Rothko & ik’ die in 2019 te zien is in het Stedelijk Museum Schiedam, waarbij ook een werk in eenzaamheid bekeken kan worden. Zelfs je telefoon is niet welkom in de tentoonstellingszaal.

 

Monopole

Hoogstraat 99, 3111 HC Schiedam
Amsterdamse School op Schiedamse wijze, 1 en 2 juni omgetoverd tot creatieve broedplaats.

De Monopole werd in 1921 gebouwd als bioscoop Pandora. De Schiedamse architect Stahlie bouwde het in een ‘verstrakte’ versie van de Amsterdamse School. Het orgel in het gebouw (voor de muzikale begeleiding van de zwijgende films) was afkomstig van de Schiedamse firma Standaart. Tussen 1932 en 1938 heette de bioscoop City, om hierna de naam te krijgen waaronder het gebouw nu bekend staat: Monopole.

Monopole sloot in 1968 de deuren en ruim 30 jaar later kocht de gemeente het sterk in verval geraakte pand op.

Opvallend aan dit markante hoekpand, gelegen tegenover het Stedelijk Museum, zijn de kleine ramen met glas in lood, waarbij op de begane grond strakke lijnen zijn gehanteerd, terwijl de hoger gelegen zwieriger zijn en meer tegen art nouveau aanleunen.

Tegenwoordig zit er een architectenbureau in de Monopole: ARD, Atelier Ruimdenkers. 1 en 2 juni presenteren zij en andere Schiedamse makers zich in dit pand met bijzondere creatieve geschiedenis. De nadruk ligt op makers die in het Hoogstraatkwartier actief zijn: modeontwerpers, edelsmeden en meer.

Bekijk hier de kunstenaars die je tegenkomt in het Monopole!

Parkeergarage De Nieuwe Passage

Broersvest 22, Schiedam

Let op: momenteel gesloten vanwege hitte.

Parkeerdak met alom uitzicht onder meer op architectonische parel en rijksmonument De Passage van Pieter Sanders.

De Passage, een ontwerp van Schiedammer Pieter Sanders, werd in 1932 in gebruik genomen. In 1995 werd De Passage uitgebreid met de Nieuwe Passage, een in twee lagen overdekt winkelcentrum met parkeergarage.

De oorspronkelijke Passage was 37 meter lang en 7 meter breed en voorzien van een dubbele glazen kap, waarbij de onderste kap met opaline glas was uitgevoerd. Het daglicht kwam hierdoor enigszins diffuus door. Ook in de vloer waren glazen tegels aanwezig waardoor licht uit de kelderruimtes werd doorgelaten. In 1995 is De Passage in oude luister hersteld.

In de Passage zat een bioscoop annex theater dat heeft bestaan tot 1994. De bekende persfotograaf Adriaan Maltha opende als een van de eersten er zijn fotozaak en ook de van oorsprong Rotterdamse kunstschilder Theo (Doop) Wiegman – telg van de bekende Schiedamse kunstenaarsfamilie Wiegman en befaamd om zijn schilderijen van de Maas – vestigde zich er.

Het ‘Passagedak’ functioneert op zaterdag 1 en zondag 2 juni als centraal dak in Schiedam. Er is van alles te doen: er is sfeervolle livemuziek, een boksring met boksclinics van boksschool De Haan, een kunstklas door het Stedelijk Museum Schiedam en op zondag kan de vermoeide dakenreiziger er gemasseerd worden. Maar je kunt ook gewoon onderuit zakken op een strandstoel en met een hapje of een drankje van het uitzicht genieten!