Station Hofplein

 1 verdieping
 Max. 400 personen
Drukte 
Voormalig boemeltreinstation wordt nieuwe publieke ruimte als 'Luchtpark Hofbogen'. Met bijzondere architectonische slaapobjecten en een bloesembar.

Ingang via Luchtsingel of Heer Bokelweg

Jarenlang was het onduidelijk: wat gaat er met Station Hofplein gebeuren? Onderaan blinken prachtige boogjes gevuld met winkels, kantoren en (sterren)restaurants. Maar op het dak is het al een tijdje stil, sinds de Randstadrail er niet meer rijdt (2010). Af en toe een festival is leuk, maar zo’n fantastische A-locatie verdient natuurlijk meer. Maar goed nieuws: tijdens de Dakendagen wordt dit dak geopend als nieuwe publieke ruimte van Rotterdam. Het heet Luchtpark Hofbogen en ook na de Rotterdamse Dakendagen kun je hier terecht.

Rooftop Urban Sleep Spaces

Speciaal voor het festival worden er dit jaar bijzondere architectonische slaapobjecten geïnstalleerd op het dak van de Hofbogen. In dit intieme dakdorp van 7 Rooftop Urban Sleep Spaces tonen verschillende ontwerpers hun kijk op anders wonen. Wil je daar wel een nachtje in doorbrengen? Dat kan de hele maand juni! Klik hier om een Rooftop Urban Sleep Space te boeken.

Bloesembar

Bloesembar verzorgt op het Hofpleindak warme en koude dranken van handgeplukte planten. De Bloesembar is een professionele cocktailbar met aan de basis van alle dranken, heerlijk geurende bloemen, kruiden, zaden en bladeren, die in bescheiden hoeveelheden met de hand geplukt worden door Maidie. 

Opening: Picknick

Zondag om 15:00 wordt het Luchtpark Hofbogen officieel geopend door de Hofbogen BV en Architectenbureau ZUS met een picknick. Je kunt dan goedgevulde picknickmanden kopen om gezamenlijk dit nieuwe luchtpark in te wijden.

Conny Janssen Danst & Fredrik Quiñones

Speciaal voor de Rotterdamse Dakendagen vertoont Conny Janssen Danst een excerpt van de speelse choreografie Vacuum Garden van de jonge choreograaf Antonin Comestaz. Wees op tijd, want de voorstelling duurt maar 8 minuten!
Gelijk hierna  nog een 8 minuten durende performance van de Zweedse danser/choreograaf Fredrik Quiñones.

Zondag 3 juni | 12:00 – 12:08
Gratis met Dakpas

De Dak-a-thon

Tenslotte organiseert Gemeente Rotterdam hier tijdens het festival een aantal activiteiten. Bezoekers kunnen meedoen aan een speurtocht en informatie inwinnen over energie opwekken, of over het vergroenen van het dak. Zaterdag 2 en zondag 3 juni zijn er verschillende (gratis) sport- en spelactiviteiten voor jong en oud. Maak met de dak-a-thon op een leuke manier kennis met de mogelijkheden van daken. De dak-a-thon bestaat uit verschillende spellen, opdrachten en vragen. Wie meedoet maakt kans op een prijs!

Tijden Dak-a-thon:

Zaterdag 2 & zondag 3 juni: 11.00 – 16.00 uur

Naast de dak-a-thon kun je meedoen met verschillende sportsessies (waaronder kickboksen op het dak door Monteiro Gym en een bootcamp sessie).

Bezoek de inspiratiemarkt

Bij deze inspiratiemarkt over het multifunctionele daklandschap zijn verschillende organisaties aanwezig waaronder de gemeente Rotterdam. Zij vertellen graag meer over de mogelijkheden van onze daken.

De gemeente Rotterdam heeft als doelstelling om de komende jaren 1 km2 plat dak in het centrum als multifunctioneel dak in te vullen. Het gebruik van daken is onderverdeeld in vier functies, met vier kleurcodes. Uw dak kan een groen dak zijn, waardoor het dak ook geschikt is om te tuinieren of om voedsel te kweken. Het blauwe dak kan als waterbuffer fungeren, waardoor een grote hoeveelheid water vertraagd kan worden afgegeven aan het riool. Een geel dak is voor het opwekken van energie en een rood dak is voor sociaal gebruik van het dak, of om anderen te ontmoeten.

Voor meer informatie, kijk op www.rotterdam.nl/wonen-leven/groene-daken 

 

 

  • Foto: Frank Hanswijk

Entrance via Luchtsingel (yellow airbridge) or Heer Bokelweg

This former train station has been out of use since 2010. For years it was unclear what would happen to the platform and the former tracks. Meanwhile the Hofbogen below (arches) became home to many hip restaurants, bars, shops and offices. Now finally, the roof of the Hofbogen will be opened as a permanent public space for recreation in Rotterdam. And the festive opening will take place during Rotterdamse Dakendagen!

Take a break here and visit the unusual village of Rotterdam Urban Sleep Spaces, temporary architectural sleeping-objects we will place there. Fancy spending the night in one of them? You can! Click here for more information. 

Esteemed Rotterdam based dance company Conny Janssen Danst will perform an excerpt of their production Vacuum Garden. A playful choreography by young choreographer Antonin Comestaz. Be on time, because the show is only 8 minutes long! 

Sunday Jun 3 | 12:00