Dakinspiratie

Ondanks dat de Rotterdamse Dakendagen in 2020 vanwege de Coronacrisis niet door kunnen gaan, zitten wij nog vol dak-energie en ideeën. Maar niet alleen wij. Juist nu blijken daken en balkons een belangrijke rol te spelen in het dagelijks leven van stadsbewoners. Een welkome plek voor frisse lucht en contact met je omgeving, en zo zien wij om ons heen de meest creatieve dakactiviteiten ontstaan die we graag met je delen. Wellicht vind je hiertussen nog inspiratie voor je eigen dak!

Foto: (c) Frank Hanswijk

 

A Take Away Show van Sébastien Tellier op het dak in Parijs

Een serenade vanaf het dak van Le Théâtre du Châtelet in het hart van Parijs door Franse artiest Sébastien Tellier. Puur accoustisch brengt hij een aantal nieuwe liederen en een bekende klassieker La Ritournelle, oorspronkelijk opgenomen met drummer Tony Allen.

Bekijk hieronder de video, via We are one global festival:

Dakdromen worden werkelijkheid

Sinds een aantal jaar ontdekken architecten de daken steeds meer als nieuwe publieke ruimte. Zo droomde de Deense architect Bjarke Ingles (BIG) er vroeger van het dak van zijn ouderlijk huis te gebruiken. Toen mocht dat niet, maar de gebouwen uit zijn dromen zijn inmiddels werkelijkheid geworden.

Van Rotterdams Luchtpark de Hofbogen tot de Copenhill in Denemarken, de Volkskrant zette zes mooie gebouwen op een rijtje waarvan het dak een openbare functie heeft. Welk dak hoop jij nog eens te beklimmen?

Lees hier het volledige artikel

Foto: Copenhill, BIG architecten (c) Rasmus Hjortshoj

 

Nieuwe ruimte ontdekken tijdens social distancing

Fotograaf Jeremy Cohen legde vast wat zijn buren in Brooklyn (NYC) aan activiteiten op het dak doen. Een nieuwe dakcultuur ontstaat! Bekijk hieronder zijn video of volg zijn dakreportages op zijn Instagram.

Video: Roof culture during quarantine in New York, Jeremy Cohen (c) Revista Político

 

Minder gebouw, meer mensen

Waarde creëren in steden door het hergebruik en (deels) afbreken van bestaande gebouwen. Architectenbureau MVRDV liet in Azië al zien dat dit werkt met hun projecten Tainan Spring and Seoul Skygarden. Een voormalig winkelcentrum en snelwegviaduct werden omgetoverd in aantrekkelijke publieke ruimte. In Nederland ontwikkelde TomDavid architecten het plan ‘Less Building – More People’ waarin zij (een deel van) het dak juist afbreken om zo een aantrekkelijk groene buitenruimte voor publiek te creëren. Elsbeth Grievink schreef dit inspirerende artikel in het Financieel Dagblad.

Lees hier het volledige artikel

Foto: Tainan Spring, MVRDV (c) Daria Scagliola

 

Het dak als podium voor muzikanten in Teheran

Nu concertgebouwen en podia ook in Iran gesloten zijn trekken artiesten naar de daken van Teheran om daar hun muziek ten gehore te brengen. Het biedt omwonenden hoop en vermaak in tijden van isolatie. “Ik voel de kracht van kunst in deze tijd meer dan ooit”, vertelt accordeonist Kaveh Ghrafari. AP Photos legde deze beelden vast in een mooie beeldreportage.

Bekijk hier de reportage

Foto: Mojgan Hosseini bespeelt de qanun op een dak in Teheran (c) AP Photos

 

Het dakleven in Rome tijdens de lockdown

Vanuit steden over de hele wereld verschijnen mooie beelden van nieuwe manieren van dakgebruik tijdens de Coronacrisis. In Rome worden bewoners massaal gedwongen zich te verplaatsen naar het dak en zijn de normaal zo drukke straten leeg. Dit zorgt voor nieuwe, verrassende uitzichten vanuit de appartementen. Fotograaf Max Intrisano maakt elke dag een foto van zijn nieuw ontdekte buren. De Volkskrant publiceerde er een artikel over, lees het hier.

Of bekijk de foto’s die fotograaf Davide Fracassi van het dakleven in Rome maakt hier.

Foto: dag 48 (c) Max Intrisano