Talkshow: Dakenvragen

Wanneer: Zondag 11 juni
Hoe laat: 14:30 uur
Waar: Parkeerdek WTC (bovenop voormalig V&D)
Prijs: Gratis toegang met Dakpas, reserveren niet nodig

Welke rol moeten daken vervullen bij het zogenaamde ‘verdichten’ van de stad? Als er meer mensen willen wonen, dan kan een stad beter omhoog groeien dan verder opzij. Toch? Ontdek het bij deze talkshow.

Volgens een groeiende groep stedenbouwkundigen en ontwerpers ligt de oplossing voor de stijgende woningnood niet in nóg weer een nieuwe woontoren, maar in het ‘optoppen’ van bestaande gebouwen: een nieuwe woonlaag bovenop een bestaand gebouw.

Dat levert spannende ontwerpen op, maar ook een reeks serieuze uitdagingen. Want hoe ziet die nieuwe gelaagde stad eruit? Hoe woon je op dertig hoog? Wie zet de eerste stap? En hoe krijg je de wet- en regelgeving aan het kantelen?

Rotterdam zou een ideale proeftuin zijn. Veel van de naoorlogse gebouwen in het centrum hebben de potentie om te stapelen en bovenop het bestaande gebouw functies toe te voegen. Vandaag gaan we in op utopische vergezichten én concrete voorbeelden.

 

Talkshow met oa:

  • Lena van der Wal – bedenker van het concept dakdorpen en met Studio Walden ontwikkelaar van kleine, experimentele en volledig zelfvoorzienende architectuur die zonder extra ingreep op bestaande daken geplaatst kan worden.
  • Joost Kühne – benut als architect op onverwachte manier de vrije ruimte in de stad, oa met zijn veelgeroemde woon-werkpand aan de Boomgaardsstraat.
  • Ninke Happel – architect initiatiefnemer van het Rotterdams Woongenootschap, de nieuwe coöperatieve vereniging die met gezinsappartmenten, ouderenhuisvesting en starterswoningen een alternatief biedt voor de Rotterdamse hoogbouwdrift

 

Dit programma wordt georganiseerd door Thijs Barendse en Geert Maarse.