Sleeping Giants

‘Slapende reuzen’ op daken Maassilo en Zwemcentrum Rotterdam

In het kader van de Rotterdamse Dakendagen heeft het Franse kunstenaarsduo Ella & Pitr twee daken op Rotterdam-Zuid beschilderd. De ‘Sleeping Giants’, die nu permanent op de Maassilo en Zwemcentrum Rotterdam liggen, verbeelden het talent en potentieel van bewoners uit de omliggende wijken, dat niet altijd zichtbaar is in de stad.

Boven de hoofden van Rotterdammers op Zuid rusten twee Sleeping Giants. Je kunt ze niet zien, zelfs niet als je op het dak staat waar ze op geschilderd zijn. Alleen vanuit een vliegtuig boven de stad kun je de reuzen ontwaren. De twee maken onderdeel uit van een ‘familie’ van zo’n 60 reuzen, die over de hele wereld op daken te vinden zijn. Kunstenaars Ella & Pitr schilderden de Rotterdamse reuzen afgelopen weekend, samen met jongeren uit Rotterdam-Zuid. De eco-verf gaat nog jaren mee, en de witte kleur heeft als bijkomend voordeel dat de gebouwen zo beter beschermd zijn tegen hittestress.

 © ELLA & PITR

Onontdekt potentieel over de Erasmusbrug

Volgens kunstenaar Pitr is het belangrijk dat de reuzen slapen, “om een contrast te tonen tussen de chaos van de mensheid en deze figuren die dromen van betere tijden.” Festivaldirecteur Léon van Geest van de Rotterdamse Dakendagen ziet in de reuzen vooral het onontdekte potentieel van Rotterdam-Zuid: “Met de Sleeping Giants willen we laten zien dat er hier, aan de andere kant van de Nieuwe Maas, nog zoveel te ontdekken valt. Rotterdam is meer dan alleen het centrum, en van de hoogconjunctuur waar we nu in zitten, moeten de bewoners op Zuid ook gaan profiteren. En de daken op Zuid ook. Dat zijn weer een ander soort slapende reuzen die nog moeten ontwaken.”

Maassilo
Kunstenaar Pitr: “She’s resting to be ready for her next fight”
Foto: Ossip van Duivenbode

Zichtbaar maken

De reuzen zijn vanaf de grond niet zichtbaar, maar de initiatiefnemers willen toch zoveel mogelijk van het kunstwerk laten zien. Léon van Geest: “Zo’n kunstvorm dwingt je om innovatieve manieren te bedenken waarop je het toch kan tonen.” Zo verspreidt Rotterdamse Dakendagen ansichtkaarten van de Sleeping Giants en is het festival van plan om tijdens toekomstige edities rondleidingen langs de reuzen te geven.

lees hier het artikel en kijk de video in het AD
lees hier het artikel in het NRC

Zwemcentrum Rotterdam (Zuidplein)
Kunstenaar Pitr: “He’s getting ready to fly and leave his nest”
Foto: Ossip van Duivenbode

De Sleeping Giants kwamen tot stand met ondersteuning van Gemeente Rotterdam, Rotterdams Weerwoord, Rotterdam Architectuur Maand, CBK Rotterdam, Hart van Zuid en Simonis Verf.