WHAT YOU WILL HEAR IS TRUE

Giant letters travel across the rooftops of Rotterdam

Samen met Poetry International presenteren wij in mei het dakletterproject WHAT YOU WILL HEAR IS TRUE. Deze poëtische citydressing op daken is een project in het kader van Host City Rotterdam – Eurovision Song Contest en stelt de veelbesproken fenomenen ‘fake news’ en ‘alternatieve waarheden’ aan de kaak. Het project is een knipoog naar de muziek van het Songfestival, het thema van Poetry International Festival én naar een toekomst waarin Rotterdamse daken niet alleen poëtisch, maar ook letterlijk verbonden worden.

Waar zie je de letters terug?

Op vrijdag 7 mei hebben we het dakletterproject samen met Poetry International feestelijk afgetrapt met het verzetten van de grote Eurovision aftelklok in het Museumpark. Vanaf maandag 10 mei reizen de letters langs verschillende locaties in Rotterdam. Tot en met het Songfestival zijn de letters zichtbaar rondom de Coolsingel en Beurs. Vervolgens verplaatst het project zich naar Kruisplein en Stationsplein waar in juni onze Dakendagen activiteiten (i.s.m. de Rotterdam Architectuur Maand) plaatsvinden. Tot slot duiken de letters op rond de Rijnhaven, waar Poetry International Festival van 10 tot 13 juni neerstrijkt.

Alternatieve waarheden en een toekomstvisie voor de stad

Losse woorden verplaatsen zich om de paar weken naar steeds nieuwe daken in Rotterdam en zijn vanaf straatniveau door iedereen te bewonderen.

De losse woorden elk op een eigen dak vormen de zin WHAT YOU WILL HEAR IS TRUE, maar kunnen ook heel anders gelezen worden. Lees jij ‘Hear what you will’ of ‘Is what you will hear true’? Met het dakletterproject willen wij  fake news en alternatieve waarheden aan de kaak stellen, fenomenen die het huidige publieke debat lijken te domineren. Bewoners en bezoekers van Rotterdam worden aangemoedigd om niet zomaar alles voor waar aan te nemen en goed naar elkaar te blijven luisteren. Tegelijk verlevendigen de vrolijke letters de stad en reflecteren zij de kernactiviteiten van de organisatoren én Eurovision: daken, poëzie en muziek.

Het verbinden van daken

Voor Rotterdamse Dakendagen is dit project een aanzet tot het verder verbinden van daken. Nu nog op poëtische wijze: je ogen gaan van dak naar dak om woord voor woord een zin te vormen. Maar in de toekomst komen daar letterlijke verbindingen voor in de plaats, waarover je op hoog niveau tussen daken kunt wandelen.

Carolyn Forché

WHAT YOU WILL HEAR IS TRUE is ontleend aan het boek ‘What You Have Heard Is True’ van de Amerikaanse dichter Carolyn Forché en dit jaar tevens het thema van Poetry International Festival. Over waarheid én werkelijkheid kan van alles worden beweerd en de clash tussen persoonlijke waarheden zet het publieke debat steeds vaker in vuur en vlam. Fake news, alternatieve feiten, cybertrollen en complotdenkers stellen de waarheid en daarmee ons onderlinge vertrouwen en begrip dagelijks op de proef. Kijk op de website van Poetry International voor meer informatie en uitleg over het thema.

WHAT YOU WILL HEAR IS TRUE is een van de citydressingprojecten van Host City Rotterdam – Eurovision Song Contest 2021 en een concept van Poetry International en Rotterdamse Dakendagen. Kijk voor het hele programma op openuptorotterdam.eu.

Photos: Fleur Beerthuis (for Eurovision), Ossip van Duivenbode (Letters)