Over the years we have literally and figuratively started to look at water in a different way in Rotterdam. In the past, the inner harbors were central, but now they are either filled in or somewhat hidden between all the tall buildings. To illustrate the view of the water over the years, here you can view some aerial photos on this theme. This selection was curated by the Waterstad Genootschap. They describe themselves as ‘a group of four curious residents’ of the Maritime District, who organise exhibitions and tours about the heritage of this area.
View the photos and read more about them below.

Zicht op Leuvehaven richting het westen (1926)
Foto uit het Stadsarchief Rotterdam. Een mooi overzicht uit 1926 van de compacte stad rond de Leuvehaven met veel beeldbepalende gebouwen zoals de vismarkt aan de kop van de Leuvehaven. Het water rechts van de Leuvehaven is de Blaak die na het bombardement gedempt is. Het hoge gebouw links aan het water was de Van Nellefabriek. De plannen voor de nieuwe Van Nellefabriek aan de rand van de stad, nu Unesco Werelderfgoed, waren toen in de maak omdat het gebouw niet meer voldeed aan de veiligheidseisen.

Zicht op de Leuvehaven richting het noorden (1950)
Foto uit het Stadsarchief Rotterdam. In 1950 is de binnenstad nog grotendeels onbebouwd. De contouren van de zwaar beschadigde Laurenskerk zijn nog te herkennen langs het Luchtspoor, waar nu de Binnenrotte is. Aan de Coolsingel hebben het stadhuis en het postkantoor het bombardement doorstaan. De eerste nieuwbouw in dit gebied (later dan deze foto) bestond uit enkele bankgebouwen aan de gedempte Blaak. Aan de Wijnhaven zijn vier pakhuizen nog in een traditionele stijl opgetrokken, maar later krijgt moderne architectuur de voorkeur. De binnenstad krijgt een totaal andere, voornamelijk zakelijke, bestemming. De brede wegen gaven ruim baan aan het autoverkeer.

Onthulling ‘De verwoeste stad’ van Ossip Zadkine (1953) met zicht op de Leuvehaven richting het zuiden
Foto door Kees Molkenboer (1907-1987) uit de collectie van het Nederlands Fotomuseum. Voordat het Maritiem Museum hier stond, was er al het beeld van Zadkine ter herinnering aan het bombardement. Toen nog iets verder richting het westen, waar we nu op het dak staan. Er was eigenlijk geen budget voor dit standbeeld, maar dankzij een geheime donatie van Gerrit van der Wal, de toenmalige directeur van de Bijenkorf, is het er toch gekomen.

Zicht op de Leuvehaven richting het noorden (1983)
Foto uit het Stadsarchief Rotterdam. Van zuid naar noord, richting de toekomstige locatie van het Maritiem Museum. Het beeld van Zadkine is al verplaatst. Bij de aanleg van de metro onder de Blaak verdween de zichtbare verbinding tussen dit gebied en de Leuvekolk en daarmee met de overige binnenhavens. Het water stroomt er nog wel, maar nu onder de grond.