010 Says It All x Nederlands Fotomuseum x Rotterdamse Dakendagen

Datum vrijdag 31 mei
Locatie Las Palmas, Wilhelminakade 332, 3072 AR. Via ingang Fotomuseum.
Deur open 18:00 uur
Start 18:30 uur
Einde 20:30 uur
7,50
Let op: Dit dak is rolstoeltoegankelijk

Woordkunst

Het genre spoken word is booming. Rotterdam heeft een snel groeiende scene van spoken word artiesten en organisaties die voor het festival 010 SAYS IT ALL voor de derde keer hun krachten bundelen. Dit keer te gast op het dak van Las Palmas, met 360 graden uitzicht over het water van de Maashaven en Nieuwe Maas, en natuurlijk de skyline van Rotterdam.

Op het programma staat woordkunst in de breedste zin van het woord met

  • drie aanstormende spoken word talenten aangedragen door Paginagroots
  • drie must see/hear (inter)nationale woordkunstenaars aangedragen door Woorden Worden Zinnen
  • drie (inter)nationale woordkunstenaars aangedragen door Poetry International.

Line-up

Samira Saleh (BE)

Samira Saleh is een spoken word/performance artieste, spreker, workshopgever, curator, organisator en host gepassioneerd door verhalen te vertellen en te delen om mensen samen te brengen. Ze gebruikt de belangrijke uitlaatklep Spoken Word als een instrument voor zelfempowerment sinds ze voor het eerst op het fenomeen stuitte online. Ze was deel van het winnende Team -in het ‘Slam ’t Stad’ Slam Poetry toernooi in Antwerpen. Ze heeft voor verschillende projecten opgetreden over heel België, Nederland, Birmingham, Belgrado en Caïro voor verschillende projecten zoals de Tashweesh Festival, Apple’s and Snakes Hit The Ode, Stand & Deliver en Urban Woorden Jazz n’ Words. In 2016 werd zij Slambassadrice voor België in het internationale uitwisselingsproject Next Generation Speaks waarvoor ze naar Youth Speaks in San Francisco reisde en werd winnares van de BILL-award in categorie Spreken. Ook vind je haar achter de schermen terug als mede-organisator van Mama’s Open Mic. Keep an eye out for this badass poets upcoming work! The revolution will not be televised, she will be heard!

Meer info

—————

Seckou Ouologuem (BE)

Seckou Ouologuem ontdekte de (groot)stad toen hij 13 was. Hij begon daar samen met zijn vrienden raps op pleintjes te verkondigen. Enkel jaren later start hij een hiphopgroep. Na bijna een decennialang schrijven en optreden ontdekt Seckou de Amerikaanse slam poëzie dichters Black Ice, Saul Williams en vele andere beslist hij dat hij ook gehoord wil worden. Hij verandert zijn stijl (laat de vormregels van rap los) en begint Nederlandstalige slam poëzie te schrijven.

Niet veel later wint hij de KifKif Awards en maakt hij zijn eerste theaterstukken. Naast het geven van lezingen en het organiseren ervan geeft Seckou ook lessen slam/rap/expressie in (muziek)scholen, universiteiten en gevangenissen.

—————

KEES

Kees is Evelien Keesmaat, een songwriter, verliefd op Rotterdam.  Niet vies van het Nederlandse lied, niet vies van een grapje, tel uit je winst. Afgezien van enkele intieme concerten lag afgelopen jaar de focus heel bewust op het schrijven: de zoektocht naar sound en stijl. Samen met gitarist/producer Jorn ten Hoopen (Ntjam Rosie/Tommy Moustache) werkt ze momenteel aan haar creaties van de afgelopen maanden. Het wordt eindelijk tijd om al het geschreven werk in de praktijk te gaan brengen!

Haar Nederlandse teksten zijn direct, maar ook zacht en poetisch. En zeker niet zonder humor als je goed luistert. Gewapend met loopstation, Organelle en gitaar, creëert ze zowel met als zonder band een volle sound en magische sferen. Een beetje van Spinvis, een beetje Bon Iver er doorheen en KEES aan het roer.Ze laat je dansen of huilen, maar je mag altijd zelf kiezen.

Meer info

—————

Poetry International

Fiston Mwanza Mujila [Congo / Oostenrijk, 1981]

Fiston Mwanza Mujila groeide op in Lubumbashi in Congo, maar verliet in 2007 zijn door oorlog geteisterde vaderland om in Oostenrijk zonder censuur te kunnen schrijven. Toch speelt Congo een grote rol in zijn werk. De chaos, het geweld, het leven in een dictatuur en de verwarring, angst en onzekerheid die dat met zich meebrengt klinken door in zijn poëzie. Zowel in zijn poëzie als zijn proza gaat hij als een jazzmusicus te werk, met herhalingen, stapelingen en associatief gebruik van woorden om zo tot een meerstemmige, betekenisrijke tekst te komen. Die muzikaliteit kenmerkt ook zijn fenomenale voordracht. Met zijn in 2016 verschenen en voor de Man Booker Prize genomineerde debuutroman Tram 83, brak Mwanza Mujila internationaal door.

—————

Radna Fabias

Radna Fabias [1983] is geboren en getogen op de Nederlandse Antillen. Zij studeerde aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en won in 2016 de poëzieprijs van de stad Oostende. Voor haar debuut Habitus ontving ze onder meer de C. Buddingh’-prijs en de Herman de Coninckprijs voor Poëzie. Met deze bundel is Fabias een van de zes genomineerden voor De Grote Poëzieprijs waarvan op 16 juni tijdens het Poetry International Festival de winnaar bekend gemaakt wordt.

—————

Paginagroots

Qumman Mohamud

Qumman Mohamud, beter bekend als Q, is een vrolijke jongedame met een passie voor schrijven. Graag neemt ze het publiek mee in haar verhalen geschreven in de vorm van spoken word. Dit heeft haar doen beseffen dat dit de manier is hoe ze zichzelf het beste kan uiten. Want dat is wat ze het liefste doet; middels een lach of een traan, emotie uit het publiek halen!

—————

Nelleke van Lomwel

Nelleke van Lomwel is een 23-jarige kunstenares, schrijfster en designstudent aan de Willem de Kooning Academie.

Maken is voor haar een noodzaak om zichzelf en de wereld te begrijpen. Overal ziet ze verhalen die verdienen om vertelt te worden, al zagen haar teksten jarenlang alleen de binnenkant van haar kamer. Sinds kort durft ze deze ook uit te spreken, dit opent een ruimte waarvan ze niet wist dat ze hem nodig had.

—————

Dennis Looijen

Wanneer zijn gedachten afdwalen glijdt zijn pen zijn tong voorbij. Deze opkomende Spoken Word artiest kreeg de smaak van het spreken te pakken gekregen nadat hij het gevolgd had als keuzevak. Sindsdien verovert hij menig podia, waaronder Tapschrift, Paginagroots, Poetsclub Rotterdam, en nog veel meer. Zijn rauwe teksten en pakkende performance zullen u vervoeren tot een wereld gezien door zijn ogen en gevormd naar zijn woorden. Beleef mee hoe hij zijn teksten tot leven, want daar waar woorden zinnen worden wordt geluisterd naar Dennis Looijen!

—————

Hosts (JNM & Swendeline)

JNM

It’ s Bleu, It’s Green, No way it’s Purple…
It’s that colorful Rainbow of hair by the name of JNM. Jennifer Muntslag is een geboren performer die van kleins af aan al door heeft dat ze zich thuis voelt in de “spotlight”.Dansen en zingen voor de spiegel is dan ook een dagelijks ritueel. Naar eigen zeggen is daar niet veel aan veranderd, anders dan dat de spiegel tegenwoordig plaats maakt voor podia. De in 1983 geboren “Summerchild”, ook wel bekend als JNM The Naked MC, is een graag geziene host/Mc op evenementen.

Ze schrijft, rapt, acteert en presenteert. Haar klussen variëren van een jaarlijks terugkerende host tijdens Uitmarkt, Amsterdam Roots Festival, Kunstbende en diverse Spoken Word events tot aan club avonden in de Paradiso, Melkweg en vele clubs/festivals in binnen en buitenland.  JNM is de presentatrice die als een frisse wind, vol enthousiasme en humor door de zaal heen waait.

Meer info

—————

Swendeline Ersilia

Swendeline Ersilia is the name my mother gave me. I am a dedicated, lover, student and teacher of life. I find myself in poetry/spoken word, writing is healing for me. It gives me space to reflect, express, release and come back to center. And within that space, with performing those personal bits and pieces of myself, you and I both find connection. What I believe the world needs.

—————

DJ

Mr. Winter (DJ)

Mr. Winter is een doorgewinterde DJ en barber die uiteenlopende muziekstijlen op een verrassende manier kan combineren. Hij is beïnvloedt door mensen, zowel kunst en dit is dan ook in zijn muziekselectie en draaistijl terug te horen. Mr. Winter start zijn loopbaan vanuit passie voor muziek in 2006 als student van het SAE instituut in Rotterdam. Mr. Winter treedt nationaal en internationaal op en brengt afhankelijk van het concept zijn expertise op het gebied van muziek ten gehoren.

Als beatlover pur sang heeft Mr. Winter een brede muzieksmaak en brengt deze na

kritische selectie op gecontroleerde wijze over op zijn publiek. Zijn connectie met het publiek levert hem verrassende optredens en samenwerkingen op.

—————

Versjes

Quin Kempees

Quin (1984) is een schrijfster van voornamelijk versjes en maakster van illustraties.

Op haar blog lees je met haar mee. Haar versjes zijn snapshots van momenten die ze de moeite waard vindt om vast te leggen. Ze maakt zowel werk voor volwassen als kinderen. Zowel als losstaande werken als in opdracht. Je vindt haar werk op dit blog en op Tumblr, Instagram en Facebook.

Meer info

 

Over 010 SAYS IT ALL

010 SAYS IT ALL wordt georganiseerd als spoken fringe festival ten tijde van Poetry International Festival Rotterdam, een jaarlijks terugkerend internationaal poëziefestival dat dit jaar plaatsvindt van 30 mei t/m 4 juni in Rotterdam. Van 31 mei t/m 4 juni organiseren alle Rotterdamse spoken word organisaties 010 SAYS IT ALL. Een weekend waarin het vaste publiek van Poetry International kennis kan maken met talrijke talenten in verschillende kunstdisciplines.

Over Woorden Worden Zinnen

Woorden Worden Zinnen’ is een laagdrempelig platform en een podiumavond voor woordkunst in de breedste zin van het woord. Het concept startte in 2010 door initiatief van het creatieve ondernemersduo Wes?! (Wesley Loos) & Ella… (Elten Kiene) en biedt podium aan woordkunstenaars met een positieve state of mind. Met beers & bites in de hand kun je genieten van wisselende performers, poëzie, punchlines, cabaret, muziek en exposities op unieke locaties in een feel good setting in de Randstad.

Over Poetry International Rotterdam

Stichting Poetry International is een literaire organisatie die goede poëzie uit binnen- en buitenland in de kijker zet en de internationale uitwisseling tussen dichters, poëzievertalers, -kenners en -liefhebbers wil stimuleren.

Over Paginagroots

Paginagroots, met de P van proza en poëzie, is hét Rotterdamse podium voor jong ta(a)lent.

Over het Nederlands Fotomuseum

Het Nederlands Fotomuseum waakt over het Nederlands fotografisch erfgoed van nu en de toekomst en maakt dit toegankelijk voor het publiek. Hierbij plaatsen ze de fotografie altijd in een actuele context. Zij verzamelen en tonen fotografie die reflecteert op de wereld. Zo verrijken zij het leven van mensen met visuele verhalen die er toe doen.