Beeldentuin op het dak van de Bijenkorf

Op initiatief van de Rotterdamse Dakendagen kan je in het kader van Rotterdam Architectuurmaand elk weekend in juni het dak van de Bijenkorf op. Op het dak is een beeldentuin aangelegd waarin een unieke verzameling beeldhouwwerken te zien is. Deze beelden stonden tussen de noodwinkels aan de Coolsingel vlak na de tweede wereldoorlog en zijn voor het eerst herenigd. Vanaf de derde verdieping van de Bijenkorf kan je via een personeelstrappenhuis naar boven. In het trappenhuis hangt de tentoonstelling Breuer 60 jaar en staat de kleine versie van De verwoeste stad van Ossip Zadkine. Eenmaal op het dak loop je via een tijdelijk wandelpad langs de beelden naar het uitkijkpunt dat zicht biedt op de Coolsingel. Archiefbeelden van vroeger en impressies van hoe de Coolsingel eruit zal zien in 2020 laten je de ontwikkeling van het gebied zien. Op 16 en 23 juni zijn er ook lezingen op het dak.

Herkomst kunstwerken
Vrijwel direct na de verwoesting van de binnenstad in het bombardement van 14 mei 1940, steken de Rotterdammers de handen uit de mouwen. Het puin wordt geruimd, plannen gemaakt en noodwinkels gebouwd. Begin oktober 1940 opent voor het gespaarde postkantoor aan de Coolsingel een dubbele rij met 24 kleine gemeentelijke noodwinkels. Kort daarop volgen verderop voorbij de Beurs nog twee rijen van 12 winkels aan weerszijden van de Coolsingel. Als werkverschaffing en om de aantrekkelijkheid van de sobere winkeltjes te vergroten worden jonge kunstenaars ingeschakeld. Ze maken onder andere muurschilderingen, uithangborden en beeldhouwwerken. Han Richters ontwerpt vier beelden die de opkomst, ondergang en wederopbouw van de stad symboliseren. Koos van Vlijmen vervaardigt vier staande figuren die opbouwwerkers met hun gereedschap voorstellen.

Reünie aan de Coolsingel
Tijdens Rotterdam Architectuurmaand in juni staan zeven beeldhouwwerken van de hand van Han Richters en Koos van Vlijmen op het dak van de Bijenkorf. De Bijenkorf Beeldentuin biedt bezoekers de kans deze beelden voor het eerst samen te zien op een plek. Eén beeld schittert door afwezigheid, namelijk de Metselaar van Koos van Vlijmen. Als iemand weet waar het beeld is, dan wordt hij of zij verzocht contact op te nemen met Museum Rotterdam of het CBK Rotterdam.

De Bijenkorf en de kunst
Aan de Bijenkorf dankt Rotterdam twee van zijn meest befaamde kunstwerken in de openbare ruimte: De verwoeste stad (1953) van Ossip Zadkine en het Ding (1957) van Naum Gabo op de Coolsingel. In 1953 schonk het concern De verwoeste stad anoniem aan Rotterdam – een iconisch monument dat het centrum van het herdenkingslandschap zou gaan vormen. Dat gebaar was bijzonder onbaatzuchtig, want de Bijenkorf verloor tijdens de oorlogsjaren veel joodse werknemers. De kleine versie van De verwoeste stad van Zadkine is tijdelijk uit de personeelskantine gehaald en in het trappenhuis gezet ter bezichtiging.

Lezingen
Op de twee laatste vrijdagen van de maand juni worden in het atrium van de Bijenkorf lezingen gehouden. U kunt zich hiervoor inschrijven via h2producties@gmail.com.

Vrijdag 16 juni van 19:00 – 21:00
Kees Vrijdag over de ziel van de wederopbouw en Chris van der Meulen over de wederopbouwkunst aan de Coolsingel en specifiek (het verhaal achter het materiaal van) de Naum Gabo.
Vrijdag 23 juni van 19:00 – 21:00
Siebe Thissen (hoofd BKOR (Beeldende Kunst & Openbare Ruimte), CBK Rotterdam), Marjolijn van der Meijden (projectleider BKOR, CBK Rotterdam) en Dees Linders (hoofd Sculpture International Rotterdam, CBK Rotterdam) over het behoud van de wederopbouwkunst en de huidige kunst aan de Coolsingel.
De Bijenkorf Beeldentuin is een initiatief de Rotterdamse Dakendagen met medewerking van Museum Rotterdam, het CBK Rotterdam en de Bijenkorf. Het project wordt financieel mogelijk gemaakt door Rotterdam Festivals en Gemeente Rotterdam. De productionele uitvoering is in handen van Stichting de Loodsen.

– foto: Walter Herfst