Dakentours

Nu de omstandigheden het weer toelaten zijn we heel blij dat we in juli, op kleine schaal en volgens alle benodigde veiligheidsmaatregelen, weer een aantal tours langs iconische gebouwen van Rotterdam kunnen organiseren! Tijdens de tours vertelt een kenner van het gebouw waar je langs gaat je alle ins and outs van het dak, het gebouw en de omgeving. Bekijk de tours hieronder.

Dakverhalentour 1: De Heuvel en De Kroon


Datum za 3 en zo 4 juli 2021
Locatie Bekijk je ticket voor de startlocatie van jouw tour
Tijden 10:00, 12:00, 14:00 en 16:00
Tickets UITVERKOCHT
Duur 2 uur
Restricties Eigen vervoer verplicht, we raden je aan om met de fiets te gaan (de daken liggen te ver uit elkaar voor de benenwagen). De gids ontvangt je op locatie. Niet rolstoeltoegankelijk.

Pioniers op het dak, dat zien we graag. Bij De Heuvel en De Kroon krijg je een sneak peek in de toekomst van dakgebruik. Tijdens de Dakverhalentour bezoek je twee daken. Een van de twee is je startlocatie. Daarna ga je op eigen gelegenheid naar het volgende dak. Bij beide daken wordt je ontvangen en rondgeleid.

Het gebied M4H (Merwe-Vierhavens) is booming. En De Kroon is daar een perfect voorbeeld van. Dit bruisende pand biedt sinds 2018 onderdak aan creatieve ondernemers. Het dak biedt een prachtig uitzicht over de Rotterdamse haven.

Het collectief ‘Dakdorpen’ onderzoekt hier de mogelijkheden van wonen op daken en de mogelijkheden van een dakdorp: een gemeenschap op een dak. Tijdens deze tour vertellen zij over hun inspirerende toekomstvisie, hoe ze hiertoe gekomen zijn en wat ze nog gaan doen. 

De missie van gebouw De Heuvel is al sinds het bouwjaar (1959) om een bijdrage te leveren aan het welzijn van de bewoners van Rotterdam. Het centraal gelegen dak, met bijzonder uitzicht op de Laurenskerk en het fraai opgeknapte Grotekerkplein, is hierop geen uitzondering. De Heuvel toont ambitie wordt een lichtend voorbeeld van een multifunctioneel dak: recreatie (rood), wateropvang (blauw), groen (groen) en zonne-energie (geel), vrijwel alle categorieën op één gebouw. 

De Dakverhalentour is uitverkocht.

Centraal Station Binnenstebuiten

Datum wo 7, vr 9, wo 14 en vr 16 juli 2021
Tijd 16:00 uur
Duur ca. 1 uur
Verzamelplek Op het stationsplein, onder de klok van Centraal Station aan de centrumzijde
Tickets UITVERKOCHT
Restricties voor deze tour is het belangrijk dat je goed ter been bent. Toegang vanaf 15 jaar. Schoenen met hakken verboden. Tassen mogen niet mee het dak op, maar kunnen wel onbewaakt op een afgesloten plek achtergelaten worden. 

Het markante Rotterdam Centraal Station – met die o zo opvallende, uitstekende punt – werd in 2014 geopend. Inmiddels is de Rotterdammer al gewend aan deze ultramoderne stationshal, maar het gebouw kan nog steeds vaak genoeg op hoorbare ‘oehs’ en ‘aahs’ rekenen van het passerende publiek. Het Centraal Station was al tijdens drie eerdere edities van de Dakendagen onderdeel van het programma en afgelopen jaar namen we hier samen met Festival O. (voorheen Operadagen Rotterdam) de prachtige video met Claron McFadden op, als onderdeel van ons Dakendingen-programma,.

Tijdens deze tour krijg je een exclusieve inkijk in Rotterdam Centraal, zowel vlak onder het dak (in de punt!) als er bovenop.

De Centraal Station-tour is  uitverkocht.

Dakverhalentour 2: DakAkker en de Groene Kaap

Datum za 10 en zo 11 juli 2021
Locatie Bekijk je ticket voor de startlocatie van jouw tour
Tijden 10:00, 12:00, 14:00 en 16:00
Duur 2 uur
Tickets UITVERKOCHT
Restricties Eigen vervoer verplicht, we raden je aan om met de fiets te gaan (de daken liggen te ver uit elkaar voor de benenwagen). De gids ontvangt je op locatie. Niet rolstoeltoegankelijk.

Bezoek twee groene toppers tijdens deze tour: De DakAkker en de gloednieuwe Groene Kaap! Tijdens de Dakverhalentour bezoek je twee daken. Een van de twee is je startlocatie. Daarna ga je op eigen gelegenheid naar het volgende dak. Bij beide daken wordt je ontvangen en rondgeleid.

De DakAkker startte in 2012 bovenop Het Schieblock en is de grootste dakboerderij van Nederland en een van de grootste in Europa. Zo’n 1000 m2 akker met groente, kruiden en eetbare bloemen en er worden ook honingbijen gehouden. De DakAkker heeft sinds 2018 ook een testsite voor slimme waterberging: het Slimdak. Dit polderdak is geïnstalleerd bovenop het paviljoen dat op het dak staat. Het functioneert als testsite voor een waterbergend dak, voorzien van sensors voor een hoosbui-proof Rotterdam. De dakgids neemt je tijdens deze tour mee over het dak en vertelt over wat er allemaal groeit en hoe belangrijk groene daken zijn voor een stad.

De Groene Kaap is een nieuw dak in ons dakenarsenaal. In dit woningbouwproject op Katendrecht, in Rotterdam-Zuid, vinden stad en natuur elkaar. Naast de appartementen en winkels zijn er ook daktuinen, hoven en loopbruggen aangelegd. Een groene doorgaande route, die omhoog kringelt, biedt zowel bezoekers als bewoners een aangename verblijfsruimte. De loopbrug verleent toegang tot het uitkijkpunt met een uniek zicht op de Maashaven. Tijdens deze tour kom je alles te weten over dit innovatieve project en bezoek je de groene bovenruimte. 

De Dakverhalentour is uitverkocht.

Nachtvlindertour – Nachtelijke excursie op de Dakakker

Datum vr 2 en za 3 juli 2021
Tijd 23:00 en 00:15 uur
Locatie Schieblock, DakAkker
Duur: 1 uur
Tickets UITVERKOCHT
Restricties: Voor deze tour is het belangrijk goed ter been te zijn, gebruik van de trap kan nodig zijn.

De DakAkker barst van het leven, dat kun je daar overdag goed zien. Maar wat gebeurt er ’s nachts? We gaan op zoek naar de nachtbrakers onder de Rotterdamse insecten. Hopelijk vliegen de Huismoeders, plakkers en appeltakken ons om de oren. Niet schrikken: dit zijn een paar van de nachtvlinders die we tegen kunnen komen, maar die doen ons niks.

Tijdens deze nachtelijke excursie zetten de ecologen van Bureau Stadsnatuur hun installatie op in de DakAkker om te kijken welke nachtvlinders er boven het groene dak vliegen; dat is nog nooit eerder gedaan. Ook benieuwd wat ze ontdekken?

De Nachtvlindertour is uitverkocht.