Dakentours

Nu de omstandigheden het weer toelaten zijn we heel blij dat we in juli, op kleine schaal en volgens alle benodigde veiligheidsmaatregelen, toch een aantal tours langs iconische gebouwen van Rotterdam konden organiseren!

Op 4 en 5 juli organiseerden we een tour door en over het dak van Centraal Station. In het weekend van 11 en 12 juli organiseerden we tours over de DakAkker, een speciale Nachtvlindertour (ook over de DakAkker) en een tour over de monumentale daken van de Van Nelle fabriek en het HAKA-gebouw

Monumentale gebouwen ca. 1930

In deze monumentale (fiets)tour, die we samen met Urban Guides organiseren, bezoek je twee industriële pareltjes uit de architectuurgeschiedenis van Rotterdam: de Van Nelle Fabriek en het HAKA-gebouw. Twee voormalige fabrieks- en kantoorgebouwen die volledig zijn en worden getransformeerd voor een nieuwe functie.

De Van Nelle Fabriek ligt langs de Delfshavense Schie op de grens met Schiedam en werd in 1925 gebouwd door architecten Brinkman & Van der Vlugt. Het is een iconisch voorbeeld van de stijl van Het Nieuwe Bouwen en staat sinds 2014 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Deze voormalige koffiefabriek  van de bekende firma Van Nelle doet tegenwoordig dienst als kantorencomplex, eventlocatie en museum. We gaan hier het dak op (en dat is uniek), waarbij je kunt genieten van een wijds uitzicht over Rotterdam West, Schiedam en Midden-Delfland.

Het HAKA-gebouw is een industrieel pand aan de Vierhavensstraat gebouwd in de jaren 30 door architecten H. F. Mertens en J. Koeman. Het gebouw deed dienst als bedrijfsgebouw, graansilo en garage en werd in opdracht van de Coöperatieve Groothandelsvereniging De Handelskamer (HAKA) gebouwd. Het HAKA-gebouw wordt momenteel door Dudok Groep herontwikkeld, met behoud van industriële en monumentale waarden. Het gebouw staat in het hart van het M4H gebied (Merwe-Vierhavens), een hotspot voor pionierende en ambachtelijke maakbedrijven en creatieve ondernemers. Beklim dit industriële dak en ontdek nieuwe uitzichten over het havengebied van de Merwehaven en natuurlijk de binnenstad.

Data:  zaterdag 11 & zondag 12 juli

DakAkker tour

De DakAkker startte in 2012 bovenop Het Schieblock en is de grootste dakboerderij van Nederland en een van de grootste in Europa. Zo’n 1000 m2 akker met groente, kruiden en eetbare bloemen en er worden ook honingbijen gehouden. De dakproducten worden geleverd aan een aantal restaurants in de directe omgeving maar ook aan Bistro Op het Dak in het dakpaviljoen. De DakAkker heeft sinds 2018 ook een testsite voor slimme waterberging: het Slimdak. Dit polderdak is geïnstalleerd bovenop het paviljoen dat op het dak staat. Het functioneert als testsite voor een waterbergend dak, voorzien van sensors voor een hoosbui-proof Rotterdam.

Dakgids Rob van Katwijk neemt je tijdens deze tour mee over het dak en vertelt over wat er allemaal groeit en hoe belangrijk groene daken zijn voor een stad. Na de rondleiding kun je zelf een bakje eetbare bloemen plukken (indien gereserveerd, schaf daarvoor het ticket van €8,50 aan). Eetbare bloemen zijn heerlijk en kleurrijk op de salade en iedere bloem heeft weer haar eigen smaak.

Ook leuk: Je kunt ook weer lunchen op het dak. Lunch kan gereserveerd worden (verplicht) via www.ophetdak.com.

Data: zaterdag 11 juli

Nachtvlinder tour

De DakAkker barst van het leven, wat je daar overdag goed kunt bekijken. Maar wat gebeurt er ’s nachts? We gaan op zoek naar de nachtbrakers onder de Rotterdamse insecten. Hopelijk vliegen de Huismoeders, plakkers en appeltakken ons om de oren. Niet schrikken: dit zijn een paar nachtvlinders die we tegen kunnen komen in Rotterdam! Tijdens deze nachtelijke excursie zetten de ecologen van Bureau Stadsnatuur hun installatie op in de DakAkker om te kijken welke nachtvlinders er boven het groene dak vliegen; dat is nog nooit eerder gedaan. Ook benieuwd wat ze ontdekken?

Datum: vrijdag 21 augustus (VERPLAATSTE DATUM)
Tijd: 23:00 en 00:30 uur 
Duur: 1 uur
Restricties: Voor deze tour is het belangrijk goed ter been te zijn, gebruik van de trap kan nodig zijn.

Centraal Station Binnenstebuiten

Het markante Rotterdam Centraal Station – met die o zo opvallende, uitstekende punt – werd in 2014 geopend. Inmiddels is de Rotterdammer al gewend aan deze ultramoderne stationshal, maar het gebouw kan nog steeds vaak genoeg op hoorbare ‘oehs’ en ‘aahs’ rekenen van het passerende publiek. Het Centraal Station was al tijdens twee eerdere edities van de Dakendagen onderdeel van het programma en dit jaar namen we samen met Operadagen Rotterdam, als onderdeel van ons Dakendingen programma, de prachtige video met Claron McFadden op op dit dak.

Tijdens deze tour krijg je een exclusieve inkijk in Rotterdam Centraal, zowel vlak onder het dak (in de punt!) als er bovenop.

Data: zaterdag 4 & zondag 5 juli

Mocht de tour vanuit de Rotterdamse Dakendagen afgelast of verplaatst worden, dan nemen wij contact op met de deelnemers. Voor vragen kun je contact opnemen via vragen@rotterdamsedakendagen.nl.