Dakpark extravaganza

Datum za 3, zo 4, za 10 en zo 11 juli 2021 (try-out in het weekend van 26&27 juni)
Locatie Dakpark, Ingang Dakpark bij trap tegenover Hudsonstraat 111. Alle activiteiten vinden plaats of starten op de Buurttuin van Dakpark Rotterdam.
Tickets Gratis toegang tot alle activiteiten

Op negen meter hoogte en met een lengte van zo’n 1.200 meter, is Dakpark Rotterdam één van de grootste dakparken van Europa en een groene oase in een stedelijke omgeving. Naast een verstrekkend uitzicht op wijk en havens, biedt het park een natuurrijke ruimte met volop plek voor sport, spel en vertier. Menig buurtbewoner is in de zomer voor verkoeling te vinden bij de watertrap, er zijn BBQ-plekken en een heerlijk recreatieveld. Verspreid over het park kom je diverse tuinen en pergola’s tegen. Ook bevindt zich er een Buurttuin met schapen, kippen, moestuinen, fruithaag en avonturenpad. Stichting Dakpark werkt met een groep vrijwilligers en buurtbewoners aan het groenonderhoud op het park en het beheer van de Buurttuin. 

In juli organiseert de stichting samen met Rotterdamse Dakendagen een gratis activiteitenprogramma voor de omwonenden. Doe dus ook gezellig mee en ontdek dit bijzondere park in Rotterdam West. Hieronder vind je het programma en alle info.

Reserveren & verzamelen
Alle activiteiten zijn vrij en gratis toegankelijk. Voor sommige activiteiten wordt 15 minuten van tevoren verzameld zodat de activiteit op tijd kan beginnen. Voor activiteiten met een maximum capaciteit kun je op de dag zelf vanaf een uur van tevoren een reservering-ticket halen bij de vrijwilligers van Bakkie Buurttuin. Wees er dus op tijd bij om verzekerd te zijn van een plekje!

Uitleg programma

Groengroep
Zaterdagochtend vroeg wakker en zin om je handen uit de mouwen te steken? Haak dan aan bij de Groengroep van Dakpark Rotterdam! Die zijn iedere zaterdagochtend vroeg uit de veren. Schoffelen, snoeien en oogsten van kruiden, kweeperen of bloemen. Iedereen die graag tuiniert en het leuk vindt buiten met elkaar te werken is welkom. Je hoeft je niet aan of af te melden en ervaring niet nodig! Doe je mee?
Zaterdag 26 juni | 3 juli | 10 juli van 10.00 – 12.00u (9.45 verzamelen)

Bakkie Buurtttuin
Tijd voor een pauze tijdens je dakentrip of gewoon even bijkomen van al de indrukken? Kom langs op de Buurttuin van het Dakpark voor ‘moestuin’ limonade, Dakpark-kruiden thee of gewoon een bakkie pleur. Maak een rondje over het avonturenpad, speel een spelletje of laat je verrassen door een onverwachts lekkernij. Tijdens Bakkie Buurttuin is er altijd wel iets te doen (voor kinderen) óf te snoepen!
Zaterdag 26 juni | 3 juli | 10 juli van 11.00 – 14.00u
Zondag 27 juni | 4 juli | 11 juli van 12.00 – 15.00u

Rondleiding Dakpark
Een park op een dak van een winkelcentrum is best bijzonder, en dat dit park er niet altijd is geweest moge duidelijk zijn. Maar hoe is het ontstaan, welke rol speelde de buurtbewoners, hoe verhoudt de beplanting zich tot de mogelijkheden op zo’n dak en welke soorten vind je hier eigenlijk allemaal? Ga op pad met één van onze gidsen en kom van alles te weten over de geschiedenis en begroeiing op het Dakpark. Er is plek voor maximaal 15 mensen per rondleiding. (zie algemene info voor reservering)
Zaterdag 26 juni | 3 juli | 10 juli van 13.00 – 14.00u (12.45u verzamelen)
Zondag 27 juni | 4 juli | 11 juli van 13.00 – 14.00u (12.45u verzamelen)

Workshop Dakpark thee maken

Iedereen heeft wel eens kruidenthee gedronken, maar weet jij welke kruiden goed bij elkaar passen om er een lekkere ‘melange’ van te maken? Op het Dakpark groeien in de Buurttuin veel verschillende kruiden, en als je die goed mixt, dan kun je daar een heerlijke ‘Dakpark’ thee van zetten. Kom langs en stel je eigen mix samen!
Zondag 27 juni tussen 12.00 – 15.00u

Wandelen met de Schapen
Ook dit jaar is er weer een mini-kudde schapen op het Dakpark. Ze staan vanaf de lente tot de herfst in de Buurttuin en worden door een groep enthousiaste vrijwilligers (de Schapenclub) om de paar dagen een stukje verplaatst ten behoeve van de biodiversiteit in de weide. Maar schapen houden ook wel van een ommetje, dus zo af en toe wordt er een rondje met ze gewandeld over het Dakpark. Ga je dit keer mee op pad?
Zondag 4 juli van 14.00 – 15.00u (13.45u verzamelen)


Onkruidwandeling
Je hebt het normaal gesproken misschien niet door, maar in iedere berm of grasveld waar jij langsloopt, bevindt zich een overdaad aan onkruid. Je kunt daar je neus voor ophalen, maar op het Dakpark zijn ze erdoor gefascineerd en nemen ze je graag mee de berm en weide in om de wereld van het onkruid door hun ogen te laten zien. Biodiversiteit is overal! Ga je mee op pad? Er is plek voor maximaal 15 mensen per rondleiding. (zie algemene info voor reservering)
Zaterdag 3 julii van 12.30 – 13.30u (12.15u verzamelen)

Workshop Aquarellen
Het zal niemand ontgaan dat – zodra je de Buurttuin van het Dakpark oploopt – je omgeven wordt door tig verschillende kleuren en geuren. Die geuren zijn misschien wat lastig vast te houden, maar die kleuren laten zich geweldig goed vastleggen op papier. Hoe je dat doet, leren we je graag tijdens een workshop aquarellen in de Buurttuin. Het resultaat gaat natuurlijk thuis aan de muur! Er is plek voor maximaal 15 mensen per rondleiding. (zie algemene info voor reservering) 
Zaterdag 10 juli van 12.00 – 14.00u (11.45u verzamelen)

Schaapscheerdersfeest
Terwijl het gras op het talud van het Dakpark steeds korter wordt, wordt de wol van onze DutchMerino schapen steeds langer. Tijd om de schapen te scheren en de wol te sorteren! En dat is dit jaar extra goed nieuws want van deze wol kunnen prachtige garens en kledingstukken worden gemaakt. Tijdens het Schaapscheerdersfeest kun je zien hoe van de vacht een wollen draad wordt gemaakt. Als je dan in de winter die dikke wollen trui weer uit de kast trekt, weet jij hoe die gemaakt is.
Zondag 11 juli van 12.00 – 15.00u