Dakwandelen

Zin in spectaculaire uitzichten en iconische daken in Rotterdam? Bewandel dan de daken!

Wandelen is sinds afgelopen jaar de (inter)nationale volkssport nummer één. Iedereen wil naar buiten, natuurgebieden worden drukker bezocht dan ooit en in de stad zijn parken overvol. Maar op de daken is nog ruimte en die ruimte willen we graag benutten voor de wandelsport. Hoe leuk is het om samen struinend over daken de stad en nieuwe manieren van dakgebruik te ontdekken?

Als onderdeel van ons aangepaste programma in 2021 organiseren we daarom Dakwandelingen over meerdere daken in Rotterdam. Hiervoor hebben we een paar van de spannendste daken die we kennen uitgekozen. Grote daken ook, zodat je er lekker over kunt struinen. Wij sturen je van tevoren achtergrondinformatie over de daken, zodat je weet waar je naar kijkt. 

Dakwandelen doe je in duo’s en op eigen houtje, zonder gids. Om je tussen de daken te verplaatsen heb je wel een fiets nodig. Eén ticket is geldig voor twee personen. 

Dakwandelen 2e weekend: Central Post, Kamer van Koophandel, Maassilo

Datum za 10 en zo 11 juli 2021
Locatie Bekijk je ticket voor jouw startlocatie
Tijd Tussen 10:00 en 15:30 ieder kwartier
Duur 2 uur
Tickets UITVERKOCHT
Restricties Voor deze wandeling is het belangrijk goed ter been te zijn. Toegang vanaf 15 jaar. Draag geen hakken. Eigen vervoer voor tussen de daken (fiets!) is noodzakelijk. Wees op tijd op elke locatie, de tijden staan vermeld op je ticket.

Een dakwandeling langs historische (Wederopbouw-) iconen van Rotterdam.

Central post is een bekende uit onze eerdere edities van de Dakendagen. oorspronkelijk het stationspostkantoor van Rotterdam, ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau Kraaijvanger, was al bij oplevering in 1959 een icoon van de wederopbouw. Het fungeerde tot 1992 als postsorteercentrum voor de regio Rijnmond. In 2009 werd het gebouw gerenoveerd tot verzamelkantoorgebouw Central Post, een zeer duurzaam ontwerp van Claus en Kaan Architecten.

Het functionele ontwerp en het enorme formaat zijn typisch voor de vroege wederopbouw-architectuur. Je kunt het vergelijken met het Groot Handelsgebouw en de Lijnbaanflats. Toch heeft het gebouw ook een luxe uitstraling, door het gebruik van natuursteen, geglazuurde baksteen en hardhout. Bovendien is er overdadig veel kunst in het gebouw geïntegreerd, met als hoogtepunt de 22 glas-in-beton-kunstwerken van Louis van Roode. 

De Kamer van Koophandel, een Rijksmonument aan Blaak 40, werd in 1950 geopend als een van de eerste Wederopbouw-projecten en is ontworpen door Kraaijvanger Architecten. Het gebouw huisvestte oorspronkelijk de Amsterdamsche Incasso Bank. Dit jaar mogen we voor het eerst het dak op van dit statige voormalige bankgebouw. Een wandeling over dit dak biedt een prachtig uiticht over de Blaak, Centrum en het omliggende Scheepvaartkwartier.

De Maassilo is gebouwd als graansilocomplex aan de Maashaven en kwam in fasen tot stand tussen 1906 en 1951. Het is ook het voormalig thuis van danstempel Now & Wow biedt een bijzonder uitzicht op de stad en de omliggende havens. Naast een prachtig industrieel dak voor het uitzicht is dit ook de ‘rustplaats’ van één van de Sleeping Giants. In het kader van de Rotterdamse Dakendagen 2019 heeft het Franse kunstenaarsduo Ella & Pitr twee daken op Rotterdam-Zuid beschilderd. De ‘Sleeping Giants’, die nu permanent op de Maassilo en Zwemcentrum Rotterdam liggen, verbeelden het talent en potentieel van bewoners uit de omliggende wijken, dat niet altijd zichtbaar is in de stad.

De dakwandelingen zijn uitverkocht.