Monumentale daken ca. 1900

Wandeltour (geen fiets benodigd)
Vertrek (zaterdag & zondag) 13:00 en 15:00 uur
Daken Schiecentrale en Oceaanhuis
Duur ca. 1,5 uur
12,50 (7,50 met Dakpas van dezelfde dag)
Taal Nederlands
Startlocatie Verzamelen in de hal van Hotel Stroom, Lloydstraat 1
Meld je 15 minuten voor vertrek bij de startlocatie

Een tour door het Lloydkwartier van Rotterdam! In dit voormalig havengebied, met de aangrenzende Parkhaven, Sint-Jobshaven en Schiehaven, staan een aantal historische pakhuizen en andere industriële gebouwen die zijn of worden getransformeerd tot woningen, kantoren, restaurants en hotels. Tijdens deze tour bezoeken we onder leiding van een gids de daken van twee van deze gebouwen – de Schiecentrale en het Oceaanhuis – en bewonderen we het uitzicht over de havens van Rotterdam en Het Park.

De historische Schiecentrale is een voormalige elektriciteitscentrale die is getransformeerd tot huisvesting voor creatieve ondernemers. Het is een verzamelgebouw met o.a. filmstudio’s en ruim 80 filmmakers, televisieproducenten, kunstenaars en ICT-ers. Onder andere RTV Rijnmond is gevestigd in een deel van dit gebouw. Het robuuste havenmonument stamt uit 1904 werd in de jaren 90 omgebouwd tot de huidige functie. We gaan het dak op bij Hotel Stroom.

Het Oceaanhuis (het voormalige Stokvisgebouw) werd gerealiseerd in 1909 voor de handelsmaatschappij R.S. Stokvis & Zonen ltd. Het gebouw werd beschadigd tijdens de Tweede Wereldoorlog (1942) en weer opgebouwd tot het huidige ‘Oceaanhuis’ van drie bouwlagen. Het rijksmonument wordt momenteel gerenoveerd en verbouwd tot woningen. Helm op dus tijdens ons bezoek aan het dak!

Restricties: Schoenen zonder hakken verplicht. Op locatie: helm op + eventueel veiligheidsschoenen aan.

Info for international visitors: this tour is in Dutch. Please check out our English spoken and ‘Language no problem’ tours: WTC Rooftops, High-rise Highlights 1 (non-guided tour), High-rise Highlights 2 (non-guided tour), Rotterdam Cityscape and Rotterdam from above.

 

Foto: (c) Ossip van Duijvenbode voor Mei Architecten