Ode aan de Coolsingel

Wandeltour (geen fiets benodigd)
Vertrek (zaterdag en zondag) 11:30 en 14:30 uur (voor 14:30 uur verkopen we alleen tickets op de dag zelf bij onze kaartverkooppunten)
Daken Hilton hotel, Holbeinhuis en HBU-gebouw (hoog)
Duur ca. 2 uur
12,50 (7,50 met Dakpas van dezelfde dag)
Taal Nederlands
Startlocatie Luchtpark Hofbogen (Heer Bokelweg)
Meld je 15 minuten voor vertrek bij de startlocatie

De Coolsingel: slagader van de Rotterdamse binnenstad. Tijdens deze editie van de Dakendagen organiseren we een tour als eerbetoon aan deze straat, die as we speak volledig opnieuw wordt ingericht. We bezoeken drie vooroorlogse en wederopbouw gebouwen. Het Hilton Hotel aan het Hofplein is het eerste dak. Het gebouw werd geopend in 1963 en is ontworpen door architect Hugh Maaskant die ook het Groot Handelsgebouw en het Industriegebouw in Rotterdam bouwde. Sinds 2016 is het een rijksmonument. Uitzicht op de Hofpleinfontein en het Weena vanaf dit dak.

Het tweede dak van deze tour is het Holbeinhuis op de hoek van Stadhuisplein, tegenover het stadhuis. Dit kantoorgebouw naar ontwerp van de gebroeders Kraaijvanger werd in de jaren 50 gerealiseerd en vernoemd naar de Duitse kunstschilder Hans Holbein, die meerdere keren Erasmus portretteerde. Op de blinde zijgevel kun je een mozaïek bewonderen van Louis van Roode, dat twee steden verbonden door de Rijn verbeeldt: Roterodamum, de geboortestad van Erasmus en Inclyta Basilea, de plaats waar hij gestorven is.

We sluiten de tour af met een bezoek aan het HBU (ook wel Erasmushuis) dat werd gebouwd in 1939 door architect W. M. Dudok. Het gebouw huisvestte eerder de Hollandsche Bank-Unie en dankt daaraan zijn naam. Dit 35 meter hoge gebouw overleefde als een van de weinigen op de Coolsingel het bombardement in de Tweede Wereldoorlog.

Restricties:

  • Minimale leeftijd 15 jaar
  • Niet geschikt voor bezoekers met hoogtevrees
  • Schoenen zonder hakken verplicht

Info for international visitors: this tour is in Dutch. Please check out our English spoken and ‘Language no problem’ tours: WTC Rooftops, High-rise Highlights 1 (non-guided tour), High-rise Highlights 2 (non-guided tour), Rotterdam Cityscape and Rotterdam from above.