Informatie Rotterdamse Dakendingen 2020

Rotterdamse Dakendagen afgelast vanwege Coronocrisis

Het reguliere programma van de Rotterdamse Dakendagen gaat in 2020 helaas niet door. Vanwege de Coronacrisis zijn wij genoodzaakt het programma, waar wij het afgelopen jaar zo hard aan hebben gewerkt, een jaartje uit te stellen. Dit jaar geen weekend met tienduizenden mensen op de vele open daken, inspirerende daktours en evenementen op daken in het centrum van Rotterdam.

Dit betekent niet dat daken minder relevant zijn geworden voor de toekomst van de stad. Daken en balkons zijn in deze tijden van quarantaine een welkome plek voor frisse lucht en contact met je omgeving. Daarnaast blijft Rotterdam, net als steden over de hele wereld, naar de toekomst kijken. En in die toekomst spelen daken een belangrijke rol. Wij blijven ervan overtuigd dat een gelaagde stad, waar daken volop gebruikt worden, bijdraagt aan een gezonde, levendige toekomst. Ondanks dat we dit jaar geen fysiek festival organiseren voor groot publiek moedigen we iedereen juist wel aan zelf het (eigen) dak op te gaan.

Omdat we nog evenveel dak-energie en -inspiratie hadden, hebben we een volledig corona-proof (grotendeels online) programma ontwikkeld om op afstand alsnog van de daken te kunnen genieten.

Aangepast (online) programma: Rotterdamse Dakendingen 2020!

Op vrijdag 22 mei lanceerden wij het complete aangepaste programma dat het reguliere festivalprogramma van 2020 vervangt. Onder de noemer Rotterdamse Dakendingen blijven wij tonen wat er allemaal mogelijk is op daken. Dit betekent dat de Rotterdamse daken in juni alsnog dienst zullen doen als (virtueel) podium voor Rotterdamse artiesten en culturele instellingen. Ook zoeken we naar manieren om publiek op kleine schaal de daken te laten bezoeken.

Opera daken, verdiepingsprogramma en de Uit-je-dak-muziekprijs

Samen met vertrouwde en nieuwe partners hebben wij een gevarieerd programma samengesteld om ons publiek via het dak toch met elkaar te verbinden in deze vreemde tijd. De Rotterdamse Dakendagen gaat langs bij mensen thuis, op hun dakterras, om mee te beleven hoe de daken een fijne plek zijn in tijden van quarantaine.

In het weekend van de oorspronkelijke Dakendagen (4-7 juni) zijn er livestreams van popconcerten op hoge daken. Daarnaast worden er in de weken rond dit weekend online registraties gemaakt van artiesten met partners als Operadagen Rotterdam, Spraakuhloos, Letterrijk, de Stadsdichter en Conny Janssen Danst, die hun kunsten nu niet voor live publiek kwijt kunnen. Daarbij presenteren we hen in de voor ons mooist denkbare context: het dak. De ambassadrice van Rotterdam; Marja van Katendrecht speelt haar (grotendeels afgelaste) theatershow vanaf een dak voor balkons die daar op uit kijken.

Ter vervanging van de Kennisdag, het verdiepingsprogramma voor dakprofessionals, organiseren we onder meer een DakenTOP met architecten, zijn er interviews met dakexperts, wordt er een dakenessay uitgebracht en samen met het Dakdorpen collectief worden de mogelijkheden van wonen op daken onderzocht in Minecraft. Ook onderzoeken we of kleinschalige tours of bezoeken aan mooie en interessante Rotterdamse daken georganiseerd kunnen worden.

Om muzikanten, die in deze tijd niet kunnen optreden, te steunen en exposure te geven wordt samen met meer dan tien Rotterdamse muziekpodia de grote Uit-je-dak-muziekprijs georganiseerd. Muzikanten worden hierbij uitgedaagd om een concert van henzelf op te nemen op het dak. Ze kunnen hun tofste dakconcert-video insturen en de winnaar wacht een geldprijs van 1000 euro én mag optreden tijdens de Rotterdamse Dakendagen 2021. Maar wellicht het belangrijkste is dat de deelnemers zich zo op een originele wijze in de kijker kunnen spelen bij de programmeurs van die podia, die namelijk de jury vormen.

Praktisch

Het programma vindt grotendeels in juni plaats. Alle online activiteiten zijn gratis ‘te bezoeken’. Op de programmapagina vind je alle evenementen en links naar de video’s.

Heb je vragen over het programma? We beantwoorden ze graag. Mail naar vragen@rotterdamsedakendagen.nl.

Bekijk hier het volledige programma!