Kennisdag

Met de voeten in de klei tijdens de Kennisdag Rotterdamse Dakendagen

 

Introductie

Rotterdamse Dakendagen organiseerde op vrijdag 1 juni haar jaarlijkse Kennisdag in Kriterion: een verdiepingsprogramma voor ontwikkelaars, architecten, beleidsmakers en andere professionals uit het vakgebied.

Dit jaar niet enkel prachtige vergezichten en visies, maar met de voeten in de klei van de dakontwikkeling. Met een programma van internationale keynote sprekers, lunch-workshops op het dak en een debat over publieke daken kregen deelnemers te zien en te horen wat er allemaal is bereikt. De mogelijk- en moeilijkheden van dakgebruik werden uitgewisseld om van elkaar te leren. Met dit jaar veel aandacht voor het potentieel van daken als nieuwe publieke ruimte.

Programma

Vanaf 11:30 uur is iedereen welkom in Kriterion en zijn er o.a. prototypes te zien van innovatieve waterretentie op daken, ontworpen door studenten van de Hogeschool Rotterdam.

Om 12:00 uur wordt u welkom geheten door programmadirecteur Léon van Geest en geeft Arnoud Molenaar, Chief Resillience Officer van Rotterdam de openingsspeech over hoe daken bijdragen aan een ‘weerbare stad’ en welke projecten er in Rotterdam op stapel staan.

Om 12:30 uur kunt u aansluiten bij een van de dertien lunchworkshops op het dak van het Groot Handelsgebouw en op diverse andere daken in de omgeving. In kleine groepjes, met de boterhammen op tafel, discussiëren we o.a. over het dak als publieke ruimte, tiny houses op daken, collectieve energieopwekking, belastingvoordelen en natuurlijk diverse cases van groene, blauwe, gele en rode daktransformaties. De lijst met workshops vindt u hieronder.

Om 14:00 uur keren we terug naar Kriterion voor een internationaal programma van keynote speeches. Riccardo Marini (voormalig directeur van Gehl Architects) vertelt hoe hij de mens centraal zet in zijn stedenbouwkundige oplossingen en waarom dat ook op daken zou moeten. Eric-Jan Pleijster (LOLA Landscape architects) spreekt de terugkeer van natuur in de stad en waarom hij óver de Groene Kaap (die op dit moment in aanbouw is) een publiek toegankelijk pad heeft aangelegd. Daarnaast zijn er nog pitches vanuit Blijstroom, Rooftop Revolution en de Green Deal Groene Daken.
Tussendoor presenteert Esther Wienese haar succesvolle Rotterdamse Dakenboek en De Rotterdamse Dakenroute voor de Rotterdam Routes app (vanaf 1 juni gratis te downloaden via https://rotterdamroutes.nl/). 

Om 16:15 uur wordt vanaf het podium samen met de zaal gediscussieerd over het potentieel van de daken als nieuwe publieke ruimte. Met o.a. Willem Sulsters (directeur Gebiedskwaliteit & Vastgoed Stadsontwikkeling Rotterdam) en Tom van Odijk (TomDavid Architecten) die onderzoek doet naar POPS (Privately Owned Public Spaces).
Het programma wordt afgesloten met de uitreiking van de Dakheld 2018, een prijs voor de meest innovatieve, duurzame en verrassende dakoplossing van het afgelopen jaar.

Vanaf 17:00 uur praten we nog met elkaar na op de dakborrel, met toepasselijk uitzicht op de Rotterdamse daken.

Koop hier je kaartje

 

Overzicht Workshops:

Max 12 deelnemers per workshop zodat we daadwerkelijk met elkaar in gesprek kunnen gaan.

SlimDak op de DakAkker
Op het dak van het paviljoen op de DakAkker is een SlimDak geplaatst. We verdiepen we ons in deze proefopstelling met een grotere waterbergingscapaciteit dan een conventioneel groendak.
Met betrokkenen van Optigroen Benelux, Binder Groenprojecten en het Hoogheemraadschap Schieland en Krimpenerwaard.

Tiny Houses op binnenstedelijke daken
Vorig jaar woonden Jan Willem en Noortje tijdens de Rotterdamse Dakendagen een week lang op een dak in hun Tiny House. Dit naar idee van Waldenstudio. Waarom is dit idee nog niet op grotere schaal gerealiseerd, waar lopen ze tegen aan, en hoe is dit op te lossen?
Met betrokkenen van Waldenstudio en Jan Willem en Noortje van de Tiny House Academy.

Goede Publieke Ruimte
Een gesprek over wat goede publieke ruimte maakt, en hoe we de lessen van de straat kunnen vertalen naar de daken. Niet enkel als een droom, maar op zoek naar praktische handvatten.
Met Riccardo Marini en Hajo Doorn, stadsdramaturg van Rotterdam (in het Engels)

Green deal Groene Daken: Differentiatie Belastingen
Dit grootse samenwerkingsverband denkt heel breed over de voordelen van dakgebruik. In deze workshop vertellen ze over hun werkspoor Differentiatie Belasting. Welke pilots zijn er reeds en welke knelpunten moeten nog worden opgelost om zinvolle financiële prikkels voor klimaatadaptatie te realiseren .
Met diverse betrokken partners van de Green Deal Groene Daken.

Dakcommunicatie
Op het dak van het GHG gaan we in gesprek met verschillende deskundigen over de manier waarop er over daken gecommuniceerd kan worden om awareness te creëren bij de bewoners van de stad.
Met Esther Wienese, schrijfster van het Rotterdamse Dakenboek, Eveline Bronsdijk, adviseur multifunctionele daken bij gemeente Rotterdam en Jurjen Jongepier van het Hoogheemraadschap.

Innovatieve Waterretentie
Studenten aan de Hogeschool Rotterdam werken jaarlijks vanuit verschillende disciplines aan innovatieve dakontwikkelingen. Zij hebben twee prototypes voor innovatieve wateroplossingen.
Kunnen de studenten de deelnemers inspireren en kunnen de deelnemers de studenten verder helpen?
Met docent en studenten van de Hogeschool Rotterdam en betrokkenen van het Hoogheeemraadschap.

Rode Casus: POPS-Privately Owned Public Spaces: Station Hofplein
Het dak van Station Hofplein wordt per 1 juni (semi) publieke ruimte, en dus dagelijks overdag toegankelijk voor iedereen. Wat zijn de obstakels en wat kunnen we meenemen naar andere daken?
Met Tom Odijk (POPS-onderzoeker), eigenaar Hofbogen BV en ZUS (dat het ontwerp voor het dak maakte) en LOLA Landscape architects.

Gele Casus: Gezamenlijk energie opwekken op het dak: Blijstroom
Coöperatie Blijstroom wekt al een tijdje groene energie op op daken. En niet alleen met mensen die onder die daken wonen. Welke hobbels hebben ze overwonnen, en wat is er nodig voor opschaling?
Met de trekkers van Blijstroom en betrokken bewoners

GroenBlauwe Casus: 7 Square Endeavour
Deze duurzame coöperatie rondom het Schouwburgplein is de daken aan het verduurzamen. We nemen een kijkje op die daken en bespreken de plannen van o.a. De Doelen en Codarts.
Met betrokkenen van De Doelen, Codarts, Theater Rotterdam, AMvest en Arcadis

Gemixte Casus: Life@Urbanroofs: De Heuvel
De gemeente Rotterdam kreeg een Europese subsidie voor haar project Life@Urbanroofs. Bovenop een van de betrokken gebouwen, De Heuvel, kijken we naar de rode, blauwe, gele en groene daken op het pand, die op dit moment aangelegd worden en waar Arcadis een Kosten-Baten-Analyse voor berekende.
Met betrokkenen van De Heuvel, LG Architecten, Gemeente Rotterdam en Arcadis
Let op: deze dakworkshop ligt niet op loopafstand van het Groot Handelsgebouw. Een fiets is dus handig!

GroenGele Case: Vergroening Delfste Poort
Tussen de twee torens van 150 en 90 meter van de Delftse Poort, ligt een veel groter dak. De tegels zijn er van af gehaald om plaats te maken voor groen en zonnepanelen. Hoe verloopt zo’n proces met een ‘traditionele’ vastgoedbezitter.
Met betrokkenen vanCBRE-Real Estate, Binder Groenprojecten en Elro Duurzame Daken.

Groene Case: Kom van dat grijze dak af!
Aan de slag met concrete daken. Deelnemers kunnen zelf een dak aan dragen dat ze graag groen zouden zien. Een interactieve werksessie om vanuit de ervaring van Rooftop Revolution, aangevuld met de kennis en het netwerk van de deelnemers, in beeld te brengen wat er rond het dak speelt, wat er (waarschijnlijk) mogelijk is en wat dan goede volgende stappen zijn.
Met leden van Rooftop Revolution

Praktisch:

Datum: vrijdag 1 juni 2018 van 11:30 tot 17:00 + borrel tot 18:30
Locatie: Kriterion (7e verdieping Groot Handelsgebouw), Stationsplein 45
Ticketkosten: €25 (inclusief lunch en borrel)

Koop hier je kaartje

 

Kun je dit jaar niet, maar wil je wel op de hoogte blijven van onze jaarlijkse Kennisdag?

Schrijf je in voor de jaarlijkse aankondiging