Meer architectuur in juni

De Dakendagen 2023 zitten erop en daarom praten we je graag bij over wat er nog meer te doen is op het gebied van architectuur in Rotterdam. Ga op pad en bekijk de stad met andere ogen!

Dag en Nacht van de Architectuur op 17 juni

Bij deze jaarlijkse dag bekijk je architectuur door de ogen van architecten, historici, bewoners en bouwers met behulp van tours, rondleidingen, wandelingen en presentaties. In het kader van Zomer op Zuid is er bij deze editie speciale aandacht voor Rotterdam-Zuid.

Zonsopgang bekijken vanaf het Witte Huis

Beklim het Witte Huis in de vroege ochtend en bekijk de zonsopkomst vanaf het dak. Het gebouw wordt gezien als de eerste wolkenkrabber van Nederland, door sommigen zelfs van Europa. Vanaf het dakterras op 43 meter hoogte heb je een weids uitzicht en zie je de stad ontwaken.

GROENE ROUTE DOOR DE GROENE KAAP

Heb je De Groene Kaap gemist tijdens de Dakendagen? Bij de Dag van de Architectuur heb je weer een kans om dit innovatieve project op Katendrecht te bezoeken. In dit woningbouwproject vinden stad en natuur elkaar. Architect Koos Kok (Bureau Massa) neemt je mee door deze groene route dwars door het complex via hoven, bruggen en daktuinen.

Ochtendwandeling: Dubbel Dakterras

Bij deze ochtendwandeling bezoek je twee bijzondere daken. Op het dak van het Witte Huis vertelt de gids over het ontstaan van Rotterdam en bovenop Het Timmerhuis, de uitbreiding van het historische Stadstimmerhuis, krijg je informatie over het ontwerp van dit iconische gebouw.

De Kaai

Ook voor een bezoek aan het iconische gebouw De Kaai krijg je bij de Dag van de Architectuur een tweede kans. Tot 2022 deed deze locatie op de kop van Feijenoord dienst als fabriek voor het maken van Becel, Blue Band, Bona, Zeeuws Meisje en Croma. Ook werden hier de Calvé pindakaaspotten gevuld. Een deskundige gids neemt je tijdens deze tour mee door én op het fabriekscomplex. 

Rotterdam Architectuurmaand

De hele maand juni zijn er activiteiten waarbij je de stad bekijkt op een andere manier. De toekomst van Rotterdam en innovatiekracht van architectuur staan centraal. Het festivalhart bestaat dit jaar uit drie grote drijvende bakken in de Maashaven. Ook de focus van de Rotterdam Architectuurmaand ligt dit jaar extra op Zuid in verband met Zomer op Zuid.

Parfum de GroenGroen

Za 17 juni
Kies voor ‘Route Vreewijk of ‘Route Eiland van Brienenoord’ en ontdek Rotterdam van zijn groenste kant. Op de fiets bezoek je verschillende locaties en net als bij de Dakendagen word je op onverwachte momenten verrast door verhalenvertellers, muzikanten en actieve vergroeners.

Tour Museum voor Onbedoelde Kunst

Za 24 juni
Van een plantje dat groeit tussen twee stoeptegels tot een wild begroeide trambaan. Alles kan kunst zijn als je er met de juiste ogen naar kijkt. Museumdirecteur Gilad Bino Jr. Walvisch gidst je langs alle onbedoelde kunstschatten van de Afrikaanderwijk.

Dudok Rotterdam X UrbanGuides

Stadsgids Ferrie Weeda geeft je een uniek kijkje achter de gesloten deuren van de bekende brasserie op de Meent. Daarna wandel je over de Coolsingel langs bestaand en inmiddels verdwenen werk van Willem Dudok en zijn geestverwanten.