Open call: rooftop artistic residencies in Belfast en Nicosia

Rotterdamse Dakendagen is een van de partners in het European Creative Rooftop Network (ECRN). Een groep van non-profit-organisaties uit negen steden die gezamenlijk en apart werken aan creatief gebruik van platte daken. Het netwerk wordt ondersteund door de Europese Unie via Creative Europe. Voor een project in de eerste helft van 2022 zijn we op zoek naar Rotterdamse kunstenaars en creatieven* die op korte termijn willen deelnemen aan een artistic residency in onze partnersteden Belfast (Noord-Ierland) of Nicosia (Cyprus).

Ben jij vanuit je creatieve werkpraktijk geïnteresseerd in de stedelijke omgeving, de stad als cultureel erfgoed en/of architectuur en stedenbouw? Wil je het daklandschap van Belfast of Nicosia ontdekken en ben je op zoek naar een kans voor internationale uitwisseling? Lees hieronder meer en meld je aan! De deadline voor het aanmelden is 28 februari.

Het project in het kort

Meer info en aanmelden

Aanmeldformulier

Waarom deze residencies?

Vanuit de samenwerking met kunstenaars en andere creatieven onderzoeken we het potentieel van platte daken en het daklandschap van de stad. De verschillende organisaties uit de negen partnersteden doen dit allemaal op hun eigen manier. Deze artistic residencies zorgen voor internationale uitwisseling en zijn onderdeel van het ontwikkelen van een gezamenlijk, Europees perspectief. Voor dit project werkt Rotterdamse Dakendagen samen met onze partners uit Nicosia en Belfast. Naast dit trio zijn er nog twee andere trio’s van steden die residencies aanbieden (Amsterdam-Barcelona-Gothenburg & Antwerpen-Chemnitz-Faro). Meer informatie vind je op de website van het netwerk.

Naar welke creatieve disciplines zijn we op zoek?

Het daklandschap en het creatieve potentieel van daken staan centraal, zowel in de residencies als in het netwerk als geheel. Iedere organisatie heeft aangegeven welke (kunst)disciplines het beste passen bij hun eigen projecten en manier van werken. Zowel Belfast als Nicosia staan open voor veel verschillende disciplines of een multidisciplinaire aanpak. Daarnaast hebben de drie steden gezamenlijk thema’s geformuleerd die aan bod (kunnen) komen tijdens de residencies.

Disciplines voor Belfast
visual art / plastic art / street art / digital art & multimedia / performance art / architecture & spatial interventions / sound & audiovisual art

Disciplines voor Nicosia
visual art / plastic art / street art / digital art & multimedia / architecture & spatial interventions

In de projectomschrijving vind je nog veel meer uitgebreide info over het gezochte artistieke profiel per stad en de thema’s.

*Kunstenaars en creatieven die uit Rotterdam komen, er wonen, werken of anderszins een sterke band hebben met Rotterdam en/of de regio.