Het Maritiem Museum staat aan de vooravond van een ingrijpende transformatie. Het gebouw van architect Wim Quist stamt uit 1986 en is toe aan vernieuwing. Het vertrekpunt is het huidige gebouw, dat wordt aangepast aan deze tijd en de toekomstige wensen voor de huisvesting van het museum. De gemeente Rotterdam – eigenaar van het pand en de collectie – en de museumorganisatie buigen zich nu al enkele jaren over de mogelijkheden, met behulp van ontwerpkracht uit Rotterdam. Tijdens deze avond beschouwen we het proces tot nu toe. Sluit aan voor een deep dive in de transformatie van een gebouw dat Rotterdam letterlijk en figuurlijk met de haven verbindt.
Deze vernieuwing is meer dan een opknapbeurt, het is een wezenlijke ontwerpvraag die start bij de waardering van Post 65-architectuur in Rotterdam. Wat zijn de mogelijkheden om het originele ontwerp op toekomstbestendige wijze eer aan te doen, terwijl we ook ruimte maken voor verbetering en aansluiting zoeken bij een veranderende stad?
We openen de avond met architectuurhistoricus Wijnand Galema, die zijn cultuurhistorische verkenning Ontmoeting van stad en haven toelicht. Vervolgens presenteren Lesia Topolnyk, Atelier van Berlo en Obscura hun studies uit 2021. Deze ontwerpverkenningen kwamen tot stand vanuit het Rotterdamse architectuurbeleid, dat jonge bureaus ruimte biedt om in de initiatieffase van een ontwikkeling aan te sluiten.
Tot slot volgen reflecties vanuit het museum zelf én een bijdrage van Joost Brands namens Quist Wintermans Architekten, over het oeuvre van Wim Quist en de manier waarop de oorspronkelijke ontwerpvisie kan worden voortgezet in de volgende fase van het gebouw.
Met bijdragen van
- Wijnand Galema, Architectuurhistoricus
- Lesia Topolnyk van Studio Space Station
- Jens Jorritsma van Obscura
- Janne van Berlo van Atelier van Berlo
- Joost Brands van Quist Wintermans Architekten
- Teun van der Meulen, vastgoedstrateeg bij de gemeente Rotterdam
- Het Maritiem Museum, Layla Salamoun en Rob Brand
- Moderatie door Léon van Geest (directeur Rotterdamse Dakendagen)
Data
5 juni
Starttijd
19:30
Duur
2 uur
Ticketprijs
€ 5
Locatie
Ingang
Centrale ingang Maritiem Museum
Wijk
Rotterdam Centrum
Let op
Toegankelijkheid
Rolstoelvriendelijk
Bij een bezoek aan Gebouw in Beweging: Maritiem Museum ga je automatisch akkoord met onze huisregels