De Nieuwe Lichting x Rotterdamse Dakendagen

Ontdek nieuwe ruimte voor artiesten: live vanaf een dak!

De oer-Rotterdamse organisatie De Nieuwe Lichting organiseert normaal gesproken allerlei projecten en festivals, zoals Eendracht Festival en Festival Downtown. Vanwege corona gingen hun festivals vorig jaar niet door, dus vertrokken ze eind 2020 met zeven van de tofste Rotterdamse acts richting Orvelte (Drenthe) om daar in tien dagen het Rotterdamse geluid van nu te vangen. Dat materiaal wordt de komende tijd, eerst in de vorm van singles, daarna als heel album, gereleased.

Rotterdamse Dakendagen zag dat ook afgelopen muziekzomer niet liep zoals we zouden willen. Bandjes kijken kon alleen met (corona)haken en ogen. Als het al kon. De ruimte om nieuwe muziek te ontmoeten is nog schaarser geworden dan deze al was. Maar de artiesten zijn er, ze willen je laten dansen en je ontroeren. Het dak kan dienen als toevluchtsoord, dat weten we al sinds de Beatles. Daarom hebben wij De Nieuwe Lichting het dak op getild voor vijf live dakregistraties. Kijk! Luister!

De dakvideos worden gereleased op ons Youtube kanaal en hier op onze site. De video’s zijn gemaakt door Rauwkost collective. Alle nummers zijn ook te vinden op Spotify en de officiële videoclip vind je op de kanalen van De Nieuwe Lichting.

De Nieuwe Lichting bestaat uit:
KUZKO
Het Gezelschap
LE MOTAT
Socks;Sportssocks
Maask
Smudged
Beau Zwart

Video #1: KUZKO, LE MOTAT & Het Gezelschap – De Mat

De Mat is de eerste single van het project De Nieuwe Lichting. De unieke collab tussen synthpop duo KUZKO, indie-pop sensatie LE MOTAT en swingbeat/rap collectief Het Gezelschap resulteerde in het super catchy indie-popnummer ‘De Mat’. De single combineert 80s geïnspireerde pop van KUZKO, met een aanstekelijk refrein van LE MOTAT en Het Gezelschap met keiharde lines van rapper Jordy Dijkshoorn en spoken word van nachtburgemeester Juno. Bekijk ook de originele videoclip.

Video #2: Smudged & Het Gezelschap – Ewan McGregor 

Ewan McGregor is de tweede single van het project De Nieuwe Lichting, waarin zeven van Rotterdams tofste acts bij elkaar zijn gekomen om the sound of Rotterdam in een album te vangen. Van zoete popsongs tot stoere krautrock en knallende hiphop tot gevoelige indie. Ewan McGregor is een rauwe punktrack gemaakt door krautrock-band Smudged en Jordy Dijkshoorn rapcollectief Het Gezelschap. Bekijk ook de originele videoclip.

Video #3: Jordy Dijkshoorn & Kuzko

Jordy Dijkshoorn (bekend van De Likt en Het Gezelschap) komt met zijn eerste solo release in samenwerking met synthpop sensatie KUZKO. In het mooie, zoete pop liedje ‘Andersom’ leggen rapper Jordy Dijkshoorn en KUZKO-zangeres Danique van der Vlugt hun emoties bloot en laten ze zich van hun gevoelige kant zien. Op de warme en emotionele beat van KUZKO-producer Sam Ouwehand gaan beide artiesten het duet aan als twee geliefdes over hun break-up. Bekijk hier de originele videoclip, of stream de single hier.

Film: Rauwkost Collective | Audio: Gregory Martodikromo