Toen Zena-Rae drie jaar geleden voor haar studie naar Rotterdam ging verhuizen, had ze een bezichtiging voor een woning in de Bloemhof. Toen ze daarover aan mensen vertelde, kreeg ze direct te maken met de slechte reputatie van Zuid. “Weet je wel zeker dat je in Zuid wil wonen? Zou je dat wel doen” zijn opmerkingen die ze vaak te horen kreeg, terwijl dit allemaal vooroordelen waren van mensen die niet in Zuid woonden.
Ondanks dat Zena-Rae openminded wilde blijven, was haar beeld van Zuid meteen verkleurd terwijl ze zelf nog geen ervaringen had. Nu heeft ze veel vrienden die heel fijn in Zuid wonen en ze komt er graag. Toch vindt ze dat Zuid soms ver weg van de rest van de stad voelt, maar doordat er steeds meer leuke dingen plaatsvinden in Zuid komt het steeds dichterbij voor mensen die er niet wonen.
Het verhaal van de Surinaamse Hellen ontroerde Zena-Rae. Ze vindt het mooi dat mensen zich zo voor elkaar in kunnen zetten om de wijk een fijnere plek te maken. Verbinding is soms best een groot en vaag concept, maar mensen zoals Hellen laten zien dat verbinding in kleine dingen zit. Samen dingen doen en met elkaar praten kan al zo veel verschil maken. Het ontwerp van Zena-Rae staat voor de complexe wijze waarop we met elkaar verbonden zijn. Haar idee achter het ontwerp vindt ze zelf eigenlijk veel minder interessant dan de interpretatie van anderen. Maar, tegelijk vindt ze dit zo leuk en bijzonder aan kunst. Iedereen krijgt direct eigen ideeën over wat het betekent en waar het voor staat. Praat eens met elkaar waar het werk over zou kunnen gaan!
Zena-Rae Borst is 22 jaar en student Illustratie aan de WdKA. Voor haar is maken en schilderen eigenlijk gewoon spelen. Ze vindt het heel bijzonder om te zien hoe het grote grijze dak van Winkelcentrum Zuidplein is omgetoverd tot een kleurrijk speelparadijs.
Lees hier het wijkcollectie verhaal over de Surinaamse Hellen uit Beverwaard, door wie Zena-Rae zich liet inspireren.