FAQ Rotterdamse Dakendagen 2024

Vind hier het antwoord op al je brandende vragen over de Rotterdamse Dakendagen. Staat je vraag er niet bij? Mails ons dan op info@rotterdamsedakendagen.nl

Let op: bij ieder bezoek aan Rotterdamse Dakendagen moet je voldoen aan onze huisregels

festivalprogramma

Hoe werkt een bezoek aan de Rotterdamse Dakendagen?

De Rotterdamse Dakendagen bezoeken kan op verschillende manieren. Met een Dakpas (€9,50 voor volwassenen) bezoek je op zaterdag 25 mei of zondag 26 mei onze selectie Open Daken tussen 11:00 en 17:00 uur. Je bepaalt zelf je eigen schema en op ieder dak vind je naast het uitzicht een doorlopend festivalprogramma. Zo ben je dus een hele dag zoet.

Je kunt ook een Tour (€12,50 p.p.) boeken, dan bezoek je, begeleid door een gids, gedurende 2 uur een set exclusieve daken met een goed verhaal. Dit zijn andere daken dan de Open Daken.

Bijzondere events op daken, zoals voorstellingen en filmvertoningen, vinden het hele weekend plaats en noemen we Specials. De toegangsprijzen voor specials verschillen per event. Deze vinden vaak plaats op daken die niet te bezoeken zijn als Open Dak of in een Tour. Op de pagina met alle daken kun je zien welk programma we inmiddels bekend hebben gemaakt.

Wanneer zijn de Rotterdamse Dakendagen in 2024?

Van vrijdag 24 t/m zondag 26 mei.
Op zaterdag 25 en zondag 26 mei kun je de meeste daken bezoeken en op donderdagavond 23 mei vinden al previews van Specials plaats in de avonduren.
Over de Bogen’, ons project op de Hofbogen met Festival O. vindt plaats van 17 t/m 26 mei. 

Hoeveel kost een bezoek aan Rotterdamse Dakendagen?

Dat ligt aan het programma-onderdeel. Een Dakpas kost €9,50 (vanaf 26 maart te koop). Met dit ticket kun je alle Open Daken bezoeken op zaterdag 25 mei of zondag 26 mei tussen 11:00 en 17:00 uur. Tickets voor Tours met gids kosten €12,50 p.p. (deze zijn vanaf 23 april verkrijgbaar).

Let op: wie een Dakpas heeft mag een ticket voor Tours met €3 korting kopen. Zo loont het dus om programma te combineren. Je moet je Dakpas (of een geldig ticket voor een Dakpas) dan wel kunnen tonen op locatie. 

Wat betreft de Specials (zoals voorstellingen en filmvertoningen) kun je het beste deze website raadplegen, omdat de prijzen verschillen. Ook tickets voor Specials zijn vanaf 23 april te koop.
Op de pagina van het programma-onderdeel staat de prijs altijd vermeld en daar kun je ook je tickets kopen.

Zijn er dit jaar ook weer Open Daken?

Ja! De Dakpas is een dagticket waarmee je alle Open Daken kunt bezoeken op zaterdag 25 of zondag 26 mei tussen 11:00 en 17:00 uur. Op de Open Daken vind je, naast geweldige uitzichten, een doorlopend festivalprogramma. Je programma stel je zelf samen en je verplaatst je zelfstandig van dak naar dak. Daken die buiten het centrum of de Kop van Zuid liggen noemen we Wijkdaken, hier vindt gratis programma plaats.

Wat krijg ik als ik een Dakpas koop?

Toegang tot alle Open Daken op zaterdag 25 of zondag 26 mei tussen 11:00 en 17:00 uur.

€3 korting op je kaartje voor een Tour op dezelfde of een andere festivaldag. Tickets voor tours zijn vanaf 23 april beschikbaar.

Heb ik een Dakpas nodig om een Tour of een Special te bezoeken?

Nee, die heb je niet nodig. De Dakpas geeft je toegang tot de Open Daken op 25 of 26 mei van 11:00 tot 17:00 uur. Met een ticket voor een Tour of een Special krijg je alleen toegang tot dat  specifieke programma-onderdeel en de bijbehorende daken. Deze toegangsbewijzen staan los van elkaar. 
De enige verbinding is dat je met een Dakpas je ticket voor een Tour met €3 korting mag kopen. 

Ik wil een bepaald dak bezoeken, hoe kom ik erachter of deze in het programma zit?

Op de pagina met alle daken publiceren we steeds meer deelnemende daken. Op 23 april 2024 kun je alle deelnemende daken op de website vinden. Als het dak bij de Open Daken hoort, dan koop je een Dakpas voor 25 of 26 mei en kun je niet alleen dit dak, maar alle Open Daken bezoeken tussen 11:00 en 17:00 uur. Als het dak onderdeel is van een Tour, kun je deze alleen met een ticket van de betreffende tour (met een gids) bezoeken. Hetzelfde geldt voor een dak waar een Special plaatsvindt (zoals een voorstelling of filmvertoning). Sommige daken zijn te bezoeken in verschillende programma-onderdelen. Je kunt de programma-onderdelen altijd terugvinden op de pagina van het dak.  

Kan ik ook zonder een kaartje het dak op?

Dat kan! Sommige daken buiten het centrum en de Kop van Zuid zijn gratis toegankelijk. Je kunt tijdens het hele weekend een bezoek brengen aan het dak van Las Palmas. Je kunt hier terecht voor je eerste uitzicht, informatie over het festival en een kop koffie of thee. 

Hoe lang duurt mijn bezoek?

Met een Dakpas bezoek je de Open Daken tussen 11:00 en 17:00 uur op 25 of 26 mei. Je stelt zelf je eigen programma samen. Een Tour met gids duurt meestal zo’n 2 uur en Specials hebben uiteenlopende start- en eindtijden. 

Kan ik ergens een plattegrond vinden met alle locaties?

Ja! Je vindt hier een overzicht van alle daken. In dat overzicht kun je ook zien wat er per dak gebeurt en hoe je het dak kunt bezoeken. Bij het omruilen van je e-ticket voor je fysieke Dakpas krijg je ook een overzicht van alle Open Daken mee.

Waar kan ik het tijdschema met alle Tours en Specials vinden?

Vanaf 23 april vind je op de programma-pagina alle Tours en Specials. Je kunt ook vanaf 23 april om 14:00 uur kaartjes kopen. Een uitzondering is Over De Bogen, tickets hiervoor koop je vanaf 4 april op o-festival.nl.

Tickets

Kan ik mijn ticket annuleren of ruilen?

Je kunt gekochte tickets bij ons niet annuleren of ruilen. Als je je ticket wil verkopen, raden we aan om dit via Ticketswap te doen. 

Wat kosten tickets voor de Rotterdamse Dakendagen?

De ticketprijzen verschillen per programma-onderdeel. Een Dakpas kost €9,50 (kinderen krijgen korting). Hiermee heb je op 25 of 26 mei toegang tot alle Open Daken van het festival van 11:00 tot 17:00 uur.

Voor Specials (zoals theatervoorstellingen of concerten) en Tours (daken bezoeken met gids) moet je losse tickets kopen. Op de pagina van de verschillende programmaonderdelen staat de prijs altijd vermeld en kun je ook tickets kopen als dat nodig is. Het programma van de Tours en Specials maken we op 23 april bekend en dan start ook de kaartverkoop voor deze onderdelen.

Er is ook gratis programma tijdens Rotterdamse Dakendagen. Ook hierover maken we op 23 april meer bekend.

Waar moet ik mijn tickets/toegangsbewijs laten zien?

Je e-ticket voor een Dakpas (om Open Daken te bezoeken op 25 of 26 mei) ruil je om bij een van onze infopunten aan het begin van of voorafgaand aan je bezoek. Op de pagina over kaartverkoop kun je vanaf 23 april vinden welke punten dit zijn en wanneer ze geopend zijn. Hierover krijgen tickethouders ook informatie per mail. Je kunt pas andere daken gaan bezoeken wanneer je dit e-ticket omgeruild hebt.

Tickets voor Tours en Specials worden bij aanvang gecontroleerd op de (start)locatie.

Is er korting met Rotterdampas of een andere kortingskaart?

We bieden geen korting met Rotterdampas of een andere kortingskaart. Wel bieden we gratis programma aan, hierover kun je op 23 april meer informatie vinden.

Krijgen kinderen korting?

Voor een bezoek aan de Open Daken heb je een Dakpas nodig. Omdat niet alle daken toegankelijk zijn voor alle leeftijden bieden we korting voor kinderen tussen 5 en 12 jaar en kunnen kinderen jonger dan 5 jaar de Open Daken gratis bezoeken. De kortingstarieven vind je in de webshop. Let op: dit geldt niet voor Tours en Specials.

Zijn er ook tickets te koop aan de deur?

Tickets voor de Rotterdamse Dakendagen zijn alleen online verkrijgbaar op deze website.
Op 25 en 26 mei openen we bij sommige daken fysieke infopunten waar je tickets aan de balie kunt kopen. Over deze locaties kun je vanaf 23 april meer informatie vinden.

Krijg ik met een kaartje voor een dakbezoek of special toegang tot de ‘centrale daken’ van Las Palmas en Luchtpark Hofbogen?

Je kunt op 25 en 26 mei tussen 11:00 en 17:00 uur een bezoek brengen aan ons centrale dak op Las Palmas. Je kunt hier terecht voor informatie over het festival, je eerste uitzicht en een kop koffie of thee. Hiervoor hoef je geen ticket te hebben. 
Luchtpark Hofbogen kun je op 25 en 26 mei vanaf 11:00 uur bezoeken met ieder ticket van Rotterdamse Dakendagen. Dit kan een Dakpas zijn voor zaterdag of zondag, maar ook een ticket voor een Tour of een Special.

Ik heb een Dakpas of tickets voor een Tour of Special gekocht, maar ik heb een ticket over. Wat nu?

Helaas kunnen we je ticket niet terugnemen. We adviseren je om nog iemand mee te vragen of je ticket weg te geven aan iemand die er blij van wordt. Of bied je ticket veilig aan via TicketSwap..

Hoe lang is mijn kaartje geldig?

Je Dakpas is voor één dag (25 of 26 mei) geldig van 11:00 tot 17:00 uur. Wil je de Open Daken op zowel zaterdag als zondag bezoeken, dan heb je voor beide dagen een Dakpas nodig. Je ticket voor de Tour of Special (zoals een theatervoorstelling of filmvertoning) is geldig tot en met de start van het programmaonderdeel. We adviseren om altijd 15 minuten voor aanvang op locatie te zijn. Ben je te laat, dan kun je op locatie informeren of je nog naar binnen kunt. Bij sommige programmaonderdelen luistert dit nauwer dan bij andere. Als je te laat bent kunnen we helaas geen toegang garanderen en we bieden ook geen geld terug. 

Kan ik een ticket via Ticketswap/Facebook/Marktplaats veilig overnemen?

Wij adviseren je om hiervoor Ticketswap te gebruiken.

Toegankelijkheid

Moet je een bepaalde leeftijd hebben om Rotterdamse Dakendagen te bezoeken?

We verwelkomen bezoekers van alle leeftijden, zolang kinderen worden begeleid door volwassenen. Wel zijn er enkele daken met leeftijdsrestricties uit veiligheidsoverwegingen. Bezoekers onder een bepaalde leeftijd kunnen dit dak helaas niet bezoeken.

Bij Tours en Specials worden deze restricties altijd op de programmapagina vermeld. Bij de Open Daken vind je deze leeftijdsrestrictie op de pagina van het dak zelf. Controleer de restricties voorafgaand aan je bezoek. Andere Open Daken hebben juist een programma dat speciaal bedoeld is voor kinderen, zodat een bezoek aan Rotterdamse Dakendagen voor alle leeftijden leuk is. Kinderen jonger dan 5 jaar hebben geen Dakpas nodig om de Open Daken te bezoeken, voor kinderen tussen 5 en 12 jaar bieden we een aangepast tarief.

Ik ben niet goed ter been, kan ik de Rotterdamse Dakendagen bezoeken?

Bij veel daken is het beklimmen van een of meerdere trappen vereist. Dit kan per dak verschillen. Als je enigszins kunt traplopen en over hoge drempels kunt stappen, dan kun je de meeste daken bezoeken. Er zijn ook daken met veel trappen waarvoor je beweeglijk en fit moet zijn, dit staat dan op de pagina van het dak vermeld. Vanaf 23 april bieden we een speciaal ticket aan voor bezoekers die alleen rolstoeltoegankelijke daken willen of kunnen bezoeken. Wil je bericht krijgen wanneer deze tickets te koop zijn? Stuur dan een mail naar info@rotterdamsedakendagen.nl.

Ik ben rolstoelgebruiker, kan ik de Rotterdamse Dakendagen bezoeken?

Vanaf 23 april bieden we een speciaal ticket aan voor bezoekers die alleen rolstoeltoegankelijke daken willen of kunnen bezoeken. Wilt u op de lijst om bericht te krijgen wanneer deze tickets verkocht worden? Stuur dan een mail naar info@rotterdamsedakendagen.nl.

Is het leuk om Rotterdamse Dakendagen bezoeken met iemand die geen Nederlands spreekt?

Voor bezoekers die geen Nederlands spreken raden we aan om Open Daken te bezoeken (door een Dakpas te kopen) en Specials die Engels gesproken of niet taalafhankelijk zijn. Tours zijn Nederlandstalig. Vanaf 23 april (wanneer de kaartverkoop voor Tours en Specials start) kun je op deze website een overzicht vinden van Engelstalig en niet taalafhankelijk programma.

Ik ben doof of slechthorend, kan ik de Rotterdamse Dakendagen bezoeken?

We adviseren bezoekers met een auditieve beperking om de Open Daken te bezoeken door een Dakpas te kopen, tijdens je bezoek wordt de meeste informatie visueel weergegeven.  In een noodsituatie wordt door medewerkers van Rotterdamse Dakendagen wel gesproken taal gebruikt om bezoekers te instrueren. 

Tours worden begeleid door gidsen die de Nederlandse gebarentaal niet machtig zijn. Indien je zelf een tolk mee zou willen nemen, dan bieden we voor de tolk graag een gratis ticket aan (neem hiervoor contact op via info@rotterdamsedakendagen.nl). De ervaring bij Specials (zoals voorstellingen) is in wisselende mate afhankelijk van de waarneming van geluid. Bij twijfel adviseren we graag, neem ook daarvoor contact met ons op via e-mail. 

Ik ben slechtziend of blind, kan ik de Rotterdamse Dakendagen bezoeken?

Vanwege de uiteenlopende veiligheidsmaatregelen op het dak en de informatie die wij visueel delen door middel van bewegwijzering, raden we bezoekers met een visuele beperking aan om alleen samen met iemand zonder visuele beperking de Rotterdamse Dakendagen te bezoeken. 

Mag een hulp- of geleidehond het dak op?

Uit veiligheidsoverwegingen mogen huisdieren niet het dak op, maar voor gecertificeerde hulp-en geleidehonden maken we graag een uitzondering. We stellen het op prijs als de hond duidelijk herkenbaar is als hulp- of geleidehond en als bezoekers met een hulp- of geleidehond ons van tevoren mailen op info@rotterdamsedakendagen.nl. Dan laten wij aan onze publieksbegeleiders op locatie weten dat ze een bezoeker met hond kunnen verwachten.

Overig

Hoe kom ik op het festival?

De locatie van je programma-onderdeel staat vermeld op je ticket. Een overzicht van alle festivallocaties vind je hier. We raden je aan om met het openbaar vervoer of de fiets te komen. Voor een bezoek aan meerdere daken (zoals de Open Daken of met een Tour) heb je eigen vervoer nodig. Bij sommige tours heb je specifiek een fiets (of iets dergelijks) nodig, dat staat dan op de pagina van de Tour vermeld.

Mag ik foto’s maken op het festival?

Dat mag! Let wel altijd op je omgeving en houd rekening met andere bezoekers. Je mag zonder expliciete toestemming van de organisatie geen statieven of andere grote objecten mee het dak op nemen. 

Zoeken jullie nog vrijwilligers?

Ja, we zoeken nog vrijwilligers! Je kunt je aanmelden via deze link.

Zijn er regels waar ik aan moet voldoen om het dak te mogen bezoeken?

Bij ieder bezoek moet je voldoen aan onze huisregels

Bij sommige daken moet je rekening houden met restricties. Zo mag je bijvoorbeeld bij de meeste daken geen schoenen met hakken aan, wordt het bezoek afgeraden als je allergisch bent voor bijen of niet goed ter been bent. Deze restricties worden altijd vermeld op de pagina van het programmaonderdeel en hier wordt op gecontroleerd bij de toegang voor het dak.