Crooswijksesingel Pameijer

Locatie Mozaïek van Stichting Pameijer is gehuisvest in een van de monumentale gebouwen van de voormalige Heinekenfabriek aan de Linker Rottekade. Op de gevel van het gebouw staat de tekst “de meeste mensen zijn andere mensen”, van Oscar Wilde.

Het Heineken-gebouw werd in 1932 door de Rotterdamse architect Willem Kromhout ontworpen als uitbreiding van de gelijknamige Amsterdamse bierbrouwerij. De locatie van dit complex is strategisch gekozen vanwege de Rotte als aan- en afvoerlocatie en de aanwezigheid van meerdere waterbronnen. Het monumentale ‘Heinekengebouw’ dat je tijdens de Dakendagen ook kunt bezoeken deed dienst als hoofdkantoor van de fabriek en is recentelijk volledig gerenoveerd.

Vanaf 1922 werd de Rotterdamse architect Kromhout al ingeschakeld bij de uitbreiding van de fabrieksgebouwen van de brouwerij. Kromhout moest eenheid brengen in het rommelige fabrieksterrein. Zijn belangrijkste bijdragen waren de realisatie van het hoge ziederijgebouw, de eigenlijke brouwerij, de kolentransporteur, de graansilo en een kantoorgebouw. In 1968 verhuisde Heineken naar een modern complex in Zoeterwoude en maakten de fabrieksgebouwen plaats voor woningbouw. Het enige overgebleven gebouw van Kromhout is het kantoorgebouw met art-deco-interieur uit 1932 dat je kunt bezoeken tijdens de Dakendagen. Het werd in 2000 gerestaureerd door Rob van Erk (EGM) in opdracht van Stichting Stadsherstel.

Ingang

Crooswijksesingel 66, verzamelen voor de ingang

Wijk

Kralingen-Crooswijk

Bezoek Crooswijksesingel Pameijer tijdens de Dakendagen

Toegankelijkheid

Lift, geen traplopen

Bij een bezoek aan Crooswijksesingel Pameijer ga je automatisch akkoord met onze huisregels