In het tweede deel van Rooftopics interviewt Léon van Geest Wouter Bauman. Dakboer en grondlegger van de DakAkker bovenop het Rotterdamse Schieblock. De 1000 vierkante meter grote DakAkker was de eerste dakboerderij van Europa en is in Nederland nog steeds de grootste. Er worden groenten en bloemen verbouwd, kippen gehouden en er is een dakbistro. Hoe is de DakAkker ontstaan? En wat zijn de ambities voor de toekomst? Bekijk hieronder het interview.
Ontwerp ZUS architecten
Initiatiefnemers Rotterdams Milieucentrum , ZUS architecten, Binder daktuinen, Optigrün Benelux
Openingsjaar 2012
Oppervlakte 1000m2
Hoogte dak 23 meter
Toegankelijkheid publiek toegankelijk via luchtbrug in het Schieblock, reserveren voor tours en bistro via de website
Faciliteiten bistro, akker, heemtuin, educatie, tours
De DakAkker is een dakboerderij bovenop het Schieblock in Rotterdam. Er worden groenten, eetbare bloemen en fruit verbouwd en bijen gehouden. De DakAkker is de grootste openlucht dakboerderij in Nederland en een van de grootste in Europa en tevens de eerste. De dakakker wordt onderhouden door dakboer Wouter Bauman en een enthousiaste groep vrwijwilligers. Naast een akker is er ook een publiek toegankelijke bistro op het dak, kun je in de zomer eetbare bloemen in de heemtuin plukken (op reservering) en wordt er veel educatie verzorgd voor kinderen maar ook voorvolwassenen, zij kunnen rondleidingen boeken.
De DakAkker is onderdeel van het project De Luchtsingel van ZUS architecten, een ontwerp voor het eerste Stadsinitiatief in Rotterdam.
De DakAkker heeft sinds 2018 ook een testsite voor slimme waterberging: het Slimdak. Dit polderdak is geïnstalleerd bovenop het paviljoen dat op het dak staat. Het functioneert als testsite voor een waterbergend dak, voorzien van sensors voor een hoosbui-proof Rotterdam. Het Slimdak op het dakpaviljoen is een slim waterbergend dak met een smartflowcontrol dat wordt aangestuurd door het weerbericht. Bij de voorspelling van extreme regenval reageert de smartflowcontrol door 24 uur van te voren extra waterbergingscapaciteit beschikbaar te maken.
Nieuwsgierig geworden en meer weten over de akker, het gebouw of de initiatiefnemers? Bezoek dan eens deze websites.
(Bron: DakAkker, beelden: schieblock.com en dakakker.nl)