Vrijwilligers

Welkom! Dit is de algemene pagina voor vrijwilligers van de Rotterdamse Dakendagen 2024. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt om als vrijwilliger aan de slag te gaan. 

De Rotterdamse Dakendagen vinden plaats van donderdag 23 mei t/m zondag 26 mei 2024 (op donderdagavond alleen previews). Wil je je nog aanmelden als vrijwilliger, maar heb je dat nog niet gedaan…

Wat gebeurt er op de daken?

Ook dit jaar is er weer een gevarieerd programma en is er nét even een andere insteek dan afgelopen jaren. Er zijn dit jaar vier soort onderdelen:

Open daken

Dit jaar maken wij geen gebruik meer van routes, maar gaan we terug naar een bekend concept. Deze editie is er weer een selectie open daken waarbij het publiek zelf en op eigen houtje kan kiezen welke daken ze ontdekken. Er zal op ieder dak van alles te beleven zijn, van waterpret tot hutten bouwen tot optredens. Onze vrijwilligers zijn op locatie aanwezig om ze welkom te heten.

Tourdaken

Bezoek tot drie daken onder leiding van een gids die je alle feitjes kan vertellen over het dak en de stad. Elke tour heeft een andere kijk en geeft je net wat andere inzichten!

Wijkdaken

Deze daken liggen net wat uit het centrum, maar zijn niet minder leuk. Het concept van een wijkdak is dat het gratis toegankelijk en openbaar is, maar dat de daken vooral gericht zijn op de buurtbewoners.

Specials

Zoals elk jaar zijn er ook weer geweldige theatervoorstellingen en filmvertoningen op grote hoogte, onder andere op de welbekende Maassilo, de Heuvel en de Hofpoort. 

Wat zijn de locaties?

We gaan het dak op van oude bekenden, maar natuurlijk zijn er ook weer nieuwe daken in het vizier. Niet op elk dak is een vrijwilliger nodig.

Dit jaar werken wij ook met clusters. Dit betekent dat je in je shift, als je je opgeeft voor een cluster, minimaal één keer van locatie wisselt. Hierdoor sta je op meerdere daken tijdens je dienst wat voor de nodige afwisseling zorgt. Je kunt vanaf vandaag je dienst inroosteren via Stager. Hieronder vind je een overzicht van alle daken en clusters. Let op: De clusters gelden alleen overdag, niet tijdens bijvoorbeeld theatervoorstellingen. 

DakSoort dakClusterDisclaimer
De HeuvelOpenCluster 1
LaurenskerkOpenCluster 1Veel communicatie met bezoekers
Hofplein 19OpenCluster 2Fiets nodig
HofpoortTour, SpecialCluster 2Fiets nodig
Heineken GebouwWijkCluster 2Fiets nodig
De Groene KaapOpenCluster 3Fiets nodig
MaassiloOpenCluster 3Fiets nodig
De DoelenOpen, SpecialCluster 4
Rotterdam Building 11OpenCluster 4
Central PostOpenCluster 5
Weena 70TourCluster 5Bezoekers assisteren een brug over te steken, geen hoogtevrees
Jan Prins en WillibrordschoolOpenCluster 6
Het Witte HuisTourCluster 6
Las PalmasOpen
LuchtparkOpen
Het Nieuwe InstituutOpen
Nieuwe Luxor – dakterrasSpecial
Samuel MullerstraatTourFiets nodig
Station CSTour
WTC – hoogbouwTour
‘t SlagTour, Wijk
Kamer van KoophandelSpecial
Delftse PoortTourVeel communicatie met bezoekers
Nieuwe LuxorSpecial

Feestelijke afsluiting Rotterdamse Dakendagen 2024

Natuurlijk worden onze vrijwilligers verzorgd met een maaltijd, snacks, drankjes en een reisvergoeding. Maar ter afsluiting van Rotterdamse Dakendagen 2024 nodigen we alle vrijwilligers ook graag uit voor een feestelijke en exclusief event op 26 mei! Meer informatie hierover krijg je per mail.

Mocht je na het verkrijgen van deze informatie toch nog specifieke vragen hebben, laat dit ons dan weten via vrijwilligers@rotterdamsedakendagen.nl en dan nemen we zo snel mogelijk contact met je op! Tot op het dak!

PRAKTISCH

Waarom zou ik vrijwilliger worden?

Het is heel simpel: vrijwilligers maken dit soort festivals en evenementen in Rotterdam mogelijk. Het is onze missie om de daken van Rotterdam te gebruiken in het belang van alle stadsbewoners. En wie het dak op gaat voelt zich welkom door de vrolijke gastvrijheid van betrokken mensen die de stad ook een warm hart toedragen. Wij willen er daarom voor zorgen dat vrijwilligen voor Rotterdamse Dakendagen 2024 een onvergetelijke ervaring is, vol met exclusieve daken, mooie uitzichten en een hecht teamgevoel. 

Wat verwacht Rotterdamse Dakendagen van vrijwilligers?

Als vrijwilliger ben je het eerste aanspreekpunt van de Rotterdamse Dakendagen en help je bezoekers door hun tickets te scannen, vragen te beantwoorden en de weg te wijzen. Je wordt onderdeel van het festivalteam en we hopen dat je tijdens het festival 2 à 3 diensten (van maximaal 8 uur) kunt draaien, maar minder kan ook.

Ook kan het zijn dat je gevraagd wordt om een handje te helpen bij het opruimen of mooi maken van een locatie. Het is nooit zwaar fysiek werk en je grenzen qua fysieke mogelijkheden worden altijd gerespecteerd. Onze coördinatoren houden dit voor je in de gaten en zij zijn jouw aanspreekpunt voor en na het festival.

Een positieve en actieve houding is belangrijk en daarom is het essentieel dat je plezier hebt tijdens je dienst. Het idee is om samen een geweldige ervaring neer te zetten voor bezoekers en ook voor onszelf.

Hoeveel uur duurt een dienst?

De diensten zijn flexibel en worden afgestemd op jouw beschikbaarheid. Elke dienst duurt 4 tot 8 uur. Dit jaar zullen we werken met wisseldiensten, dit houdt in dat je na 2-3 uur wisselt van locatie en dus op twee daken staat gedurende de dag. 

Hoeveel diensten moet iedere vrijwilliger draaien?

Er is geen verplicht minimaal aantal diensten, maar wij zijn natuurlijk het meest geholpen als je meerdere dagen tijdens het festival aanwezig kan zijn. Na de eerste dag zitten we er lekker in en dan is het leuk om met hetzelfde team nog een dag te knallen en zo samen het festival tot een succes te maken. 

Wanneer is het rooster definitief?

Je wilt natuurlijk op tijd weten wanneer je aan de slag gaat. Vanaf 14 maart 2024 kun je al je diensten kiezen, dan weet je precies waar je aan toe bent. En houd ook zondagavond 26 mei vrij voor een spectaculaire en gezellige afsluiter van het festivalweekend.

Hoe ziet mijn vrijwilligerservaring er uit en wat is de tegenprestatie?

Als tegenprestatie voor jouw ondersteuning ontvang je van het RDD team een goodiebag met een RDD t-shirt, lunch, snacks en drankjes voor de hele dag. En je bent eregast bij een exclusief rooftopevent voor het festivalteam (hierover later meer!). 

Voordat het festival plaatsvindt van donderdag 23 t/m zondag 26 mei 2024 nodigen we alle vrijwilligers graag uit voor de officiële vrijwilligersbijeenkomst, een vrijblijvende kennismaking met alle vrijwilligers en de rest van het RDD-team. Ook krijg je als vrijwilliger dit jaar een smoelenboek via de mail, hierin staan alle RDD-medewerkers en -locatiemanagers waar je mee in contact kan komen. 

De vrijwilligersbijeenkomst vindt plaats op 13 mei 2024, specifiek het tijdstip en de locatie volgt in een aparte mail naar de vrijwilligers. 

Hoe word ik ingeroosterd?

Voor het inroosteren van onze vrijwilligers gebruiken wij het planning- en ticketsysteem Stager. Hiermee kan je zelf online de shift kiezen die het beste bij jouw beschikbaarheid past.

Heb je nog nooit met Stager gewerkt? Geen zorgen! We hebben een handleiding gemaakt waarbij je door middel van een uitleg in een paar stappen leert hoe Stager werkt.

Heb je eerder met Stager gewerkt en werkt dat niet fijn voor je? Geef dit aan in het aanmeldformulier (of stuur een mailtje naar vrijwilligers@rotterdamsedakendagen.nl als je je al hebt aangemeld) dan helpen wij je door je handmatig in te plannen.

Belangrijke data vrijwilligers 2024

Aanmelden als vrijwilliger via aanmeldformulier: vanaf 29 februari 2024
Aanmelden voor je shifts in Stager: vanaf 14 maart 2024
Vrijwilligersbijeenkomst RDD 2024: 13 mei 2024
Festival Rotterdamse Dakendagen 2024: 23 mei t/m 26 mei 2024
Feestelijke afsluiting voor alle vrijwilligers: 26 mei 2024