In hoofdstuk zes van Rooftopics praat Léon van Geest met Laurens van der Wal (architect) en Renée Rooijmans (cultureel antropoloog) over wonen op daken. Zij zijn de initiatiefnemers van het eerste dakdorp in wording bovenop De Kroon, een voormalig industrieel bedrijfsverzamelgebouw in Rotterdam-West. Hoe zien zij de toekomst van wonen in steden? En welke uitdagingen kwam Renée tegen toen zij als test een jaar op het dak van de Hofbogen mocht wonen? Ontdek dit, en meer, in dit interview.
Ontwerp Dakdorpen Collectief
Initiatiefnemers Laurens van der Wal, Renée Rooijmans, Sebastiaan van Kints, Wessel de Jong, Laurence Ostyn, Lena van der Wal
Jaar 2017 – heden
Toegankelijkheid semipubliek toegankelijk
Faciliteiten testsite voor wonen op daken
Het gebied M4H (Merwe-Vierhavens) is booming. En De Kroon is daar een perfect voorbeeld van. Dit bruisende bedrijfsverzamelpand biedt sinds september 2018 onderdak aan tientallen creatieve ondernemers. Het gebouw staat op het voormalige terrein van Croonwolter & Dros en je kunt de elektrotechnische geschiedenis nog goed terugzien in en rondom het gebouw. Het dak biedt een prachtig uitzicht over de Rotterdamse haven.
De Kroon is een pioniersplek. De uitbaters van het gebouw zien dit pand als het startpunt voor verdere ontwikkeling van dit rauwe gebied tussen Schiemond en het Lloydkwartier. Dakdorpen collectief onderzoekt hier op het dak de mogelijkheden van wonen op daken en de mogelijkheden van een dakdorp: een gemeenschap op een dak. Ook tijdens de Rotterdamse Dakendagen kon je deze locatie bezoeken.
Dakdorpen is een collectief van jonge stedelijke vernieuwers. De grootschalige aanleg van groene daken gaat het dakdorpen collectief veel te langzaam. De voornaamste reden die ze daarvoor zien, is dat de investering zich financieel niet uitbetaalt. Hun oplossing: combineer groene daken met dakdorpen van compacte en duurzame woonvormen zoals tiny houses. De dakeigenaar verdient zijn investering terug via verhuur of verkoop van de woningen. De bewoners hebben een spannende woonplek en onderhouden de groene ‘tuin’. Zo wordt de stad verdicht en vergroend, een echte win-winsituatie dus. Het collectief heeft de afgelopen jaren enkele pilots gedaan op verschillende daken in Rotterdam Noord om te ervaren en inzichtelijk te maken hoe het is om op een dak te wonen. Zo woonde Renée een jaar op het dak van de Hofbogen. Inmiddels is een eerste subsidie toegekend en zijn ze op het proefdak van De Kroon bezig met een haalbaarheidstudie in samenwerking met de Dakdokters. Ze zullen hun overkoepelende onderzoek naar een typische ‘dakwoning’ als start van toekomstige dakdorpen online publiceren om kennis te delen en zo de aanleg van dakdorpen te versnellen. (Bekijk hieronder het interview met Renée tijdens haar vervblijf op het dak van de Hofbogen bij Open Rotterdam.)
Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij wonen op daken? Of verdiepen in dit onderwerp? Hieronder vind je meer informatie over verschillende onderwerpen:
(Bronnen: Dakdorpen collectief, De Kroon)