Opperclaes

Opperclaes bestaat uit ontwerpers en kunstenaars Linda van der Vleuten en Bruce Tsai-Meu-Chong. Opperclaes begon als galerie in Rotterdam West voor opkomende kunstenaars en is uitgegroeid tot een studio die gespecialiseerd is in grafische en ruimtelijke ontwerpen op grote schaal. Van muurschilderingen tot typografische installaties en ingrepen in de openbare ruimte. Opperclaes vult graag de stad met werk dat met en voor de bewoners wordt gemaakt en zo echt wat toevoegt aan de leefomgeving van de bewoners en gebruikers van deze plekken.

Daarnaast vervullen ze nog steeds een rol als curator, nu vooral in de openbare ruimte voor veelal eigen projecten zoals Opperclaes Extra Large op de Hofbogen waar onlangs de 11e muurschildering is geschilderd. Dit is het langstlopende muurschilderingproject in Rotterdam. In 2021 heeft Opperclaes in samenwerking met het Stedelijk Museum Schiedam de tentoonstelling Glashard bedacht en gecureerd, een groepstentoonstelling over post-graffiti in en op de leegstaande glasfabriek. Op Zuid zou je Opperclaes kunnen kennen van een tijdelijk basketbalveld op het Afrikaanderplein, een mini skatepark bij de Peperclip of de 3D letters bij Home Switi Home in Vreewijk.

Voor Bovenop Zuid hebben zij oude bekenden, nieuwe bekenden en onbekenden bij elkaar gebracht op deze mooie plek, die allemaal verbonden zijn aan Rotterdam Zuid door hun werk of omdat ze er wonen. Via het vrolijke grafisch illustratief werk van See:Sun collective wordt je weggeblazen door het enorme schilderij van Olivier Schimmel, wat je pas goed kan bekijken als je afstand kan nemen. Vanaf de volgende verdieping krijg je een prachtig uitzicht op de beweeglijke vloertekening van Ilke Gers, boksers uit Hoogvliet gefotografeerd door fotograaf des vaderlands Marwan Magroun en heeft Ilse Weisfelt de smaakmakers van Zuid op de wand geschilderd.

Instagram @opperclaes
Website www.opperclaes.nl