Greenpower

DRIESSENS & VAN DE BAAR

Greenpower (de Kracht van Groen) is een kunstwerk uit twee delen, op twee locaties met 50 meter tussenruimte, gemaakt van wolvilt. Het is een reactie op de troosteloze omgeving op de meeste daken, waar op de grijze bitumen vlaktes slechts lichtkoepels, airco’s, afvoerbuizen en schoorstenen zichtbaar zijn. Het is een machinepark, dat moet zorgen dat de klimatologische omstandigheden in Winkelcentrum Zuidplein draagbaar blijven. 

De omgeving roept bij de kunstenaars Driessens en Van den Baar een heftige reactie op. Het is een gebied waar je niet wil komen. De meeste installaties op de daken komen uit de fastfoodbedrijven die hun luchtafvoer daar naartoe leiden en via het dak verse luchtaanvoer krijgen. Het meeste voedsel verkrijgbaar in Zuidplein is gebaseerd op vleesgerechten, wat op de daken bij de afvoeren duidelijk te ruiken is. 

Greenpower toont een wildgroei van klimopachtige plantvormen met uitstulpingen, die omhoog komen uit een aantal lucht afvoerkokers en ventilatiesystemen en op het dak een eigen visuele biotoop ontwikkelen, alsof er nieuw leven ontstaat uit de volledig kunstmatige omgeving eronder. De groeivormen, klimop met stekels, blaadjes en bloemvormpjes, naast stengels met niet definieerbare groeivolumes, lijken te bestaan, maar zijn volkomen bedacht.

Driessens en Van den Baar zoeken in Greenpower naar een beeld dat “de Kracht van Groen” toont: hoe kan hier op deze plek iets groeien? Tegelijk maken de kunstenaars zelf iets wat kunstmatig is. Het zijn geen echte planten, maar wolvilten objecten in twee kleurgroepen: de ene zwart-wit, de andere ultramarijnblauw. Het is een surrealistische ingreep, die lijkt door te groeien, niet te stoppen is en wellicht het hele dak zou kunnen overnemen. Ze maken gebruik van wolvilt, omdat het heel sterk van kleur en waterafstotend is. Het is een materiaal dat je in kunstwerken niet in de buitenruimte verwacht, maar wat goed kan, zeker in deze situatie. In dit verband wordt hiermee zachtheid aangebracht in de volledig harde, functionele omgeving. En er is sprake van een mate van huiselijkheid, gezelligheid vanwege het aandachtige handwerk dat nodig is om deze installatie te maken. 

Lees hier het wijkcollectie verhaal van Ingrid Baron, van het Hefpark op het Noordereiland, waar Driessens & van de Baar zich door lieten inspireren.