3e Westewagenhof

Adres 3e Westenwagenhof 6-236

Restricties Geen hakken

Aan de Westewagenstraat, op een historische plek naast de iconische Laurenskerk, hebben twee Wederopbouwpanden plaatsgemaakt voor hAavn, twee nieuwe gebouwen met studentenwoningen. Architect Sjoerd Berghuis van KLUNDER Architecten heeft de twee panden ontworpen en het project is verder ontwikkeld door Leyten en Van Maren.

Vanwege de cultuurhistorische lading van de twee panden is de typerende stedenbouwkundige structuur en Wederopbouwarchitectuur teruggekomen in de nieuwbouw. Zo zie je elementen uit de twee oude gebouwen terug in de nieuwe torens en vind je op de gevel een plaquette ter nagedachtenis aan de Bleekneusjes. De oude panden kenden een achterzijde naar het water, iets wat je bij Wederopbouwpanden in het centrum vaker ziet. Met de nieuwbouw is de waterzijde de voorzijde geworden, waardoor er ruimte is ontstaan voor terrassen aan het water. 

Het dak is ook goed benut. Er zijn dakterrassen met veel plantvakken en bomen. Zo is het dak goed voor de flora en fauna, waterberging en stedelijke hittebestrijding. Op een van de daken staat een kas, waar de studenten kunnen tuinieren.

het programma op dit dak