Adres Stationsplein
Restricties Toegang vanaf 12 jaar, geen hakken, geen hoogtevrees, goed ter been, geen tassen.
Het nieuwe Rotterdam Centraal Station – een markant gebouw met die o zo opvallende, uitstekende punt – werd in 2014 door koning Willem-Alexander geopend. Inmiddels is de Rotterdammer al gewend aan deze ultramoderne stationshal, maar het gebouw kan nog steeds vaak genoeg op hoorbare ‘oehs’ en ‘aahs’ rekenen van het passerende publiek.
Sinds 1957 kent Rotterdam een Centraal Station, voor die tijd waren er meerdere stations in het centrum waarvandaan reizigers in verschillende richtingen op pad gingen. Architect Sybold van Ravesteyn heeft het eerste Rotterdam Centraal ontworpen, dat het station Delftse Poort vervangen heeft nadat dit beschadigd was door een bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Vanwege een verdrievoudiging van het aantal reizigers werd het tijd voor een nieuwe stationshal. Het eerste stationsgebouw is daarom in 2008 afgebroken, waarna vervolgens in 6 jaar het huidige stationsgebouw is gerealiseerd. Het ontwerp van het stationsgebouw is een samenwerking tussen Benthem Crouwel Architecten, Meyer en Van Schooten, en West 8. Als eerbetoon aan de eerste stationshal zijn, op verzoek van de Rotterdammers, de klok en de letters ‘Centraal Station’ in de belettering van architect Van Ravesteyn teruggekeerd. Daarnaast kun je twee beelden, ‘de speculaasjes’, van het oude stationsgebouw nu terugvinden boven de ingangen van de fietserstunnel.
Zoals veel gebouwen in Rotterdam heeft ook het stationsgebouw bijnamen. Rotterdammers kennen het gebouw ook wel als ‘Station Kapsalon’, een verwijzing naar de Rotterdamse fastfood maaltijd, ‘De Punt’ of ‘De Haaienbek’.