Centraal Station

Adres Stationsplein

Restricties Toegang vanaf 12 jaar, geen hakken, geen hoogtevrees, goed ter been, geen tassen.

Het Rotterdam Centraal Station – een markant gebouw met die o zo opvallende, uitstekende punt – werd in 2014 door koning Willem-Alexander geopend. Inmiddels is de Rotterdammer gewend aan deze ultramoderne stationshal, maar het gebouw kan nog steeds op hoorbare ‘oehs’ en ‘aahs’ rekenen van het passerende publiek. 

Sinds 1957 kent Rotterdam een Centraal Station, voor die tijd waren er meerdere stations in het centrum waarvandaan reizigers op pad gingen. Architect Sybold van Ravesteyn heeft het eerste Rotterdam Centraal ontworpen als vervanging van station Delftse Poort dat beschadigd was door een bombardement tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Nieuwe stationshal

Omdat het aantal reizigers verdrievoudigde was het in 2008 tijd voor een nieuwe stationshal. Het gebouw werd afgebroken en in de daaropvolgende 6 jaar is het huidige stationsgebouw gerealiseerd. Het ontwerp is een samenwerking tussen Benthem Crouwel Architecten, Meyer en Van Schooten en West 8. Als eerbetoon aan de eerste stationshal zijn de klok en de letters ‘Centraal Station’ in de belettering van architect Van Ravesteyn teruggekeerd. Daarnaast kun je twee beelden, ‘de speculaasjes’, van het oude stationsgebouw nu terugvinden boven de ingangen van de fietserstunnel.

Zoals veel gebouwen in Rotterdam heeft ook het stationsgebouw bijnamen. Rotterdammers kennen het gebouw ook wel als ‘Station Kapsalon’, ‘De Punt’ of ‘De Haaienbek’.

het programma op dit dak

DONDERDAG 23 EN VRIJDAG 24 MEI

We mogen weer het dak op, maar dit jaar geen kaartverkoop voor de tour op het Centraal Station. Wegens de extreme populariteit vinden we het eerlijker om de tickets te verloten. Iedereen die vóór 1 mei een Dakpas koopt voor de zaterdag of zondag van Rotterdamse Dakendagen (waarmee je alle Open Daken kunt bezoeken), maakt automatisch kans.