De Kroon

Adres Schiemond 20-22

Restricties Toegang vanaf 15 jaar, geen hakken, goed ter been.

Het gebied M4H (Merwe-Vierhavens) is booming. En De Kroon is daar een perfect voorbeeld van. Dit bruisende bedrijfsverzamelpand biedt sinds september 2018 onderdak aan tientallen creatieve ondernemers. Het gebouw staat op het voormalige terrein van Croonwolter&Dros en je kunt de elektrotechnische geschiedenis nog goed terugzien in en rondom het gebouw. Het dak biedt een prachtig uitzicht over de Rotterdamse haven.

Hier wordt gepionierd, dat voel je. En dat is ook de bedoeling: de uitbaters van De Kroon zien dit pand als het startpunt voor verdere ontwikkeling van dit rauwe gebied tussen Schiemond en het Lloydkwartier.

Dakdorpen Collectief

Een van de ondernemers die actief zijn in dit pand is Dakdorpen Collectief, een collectief van jonge stedelijke vernieuwers. De grootschalige aanleg van groene daken gaat het Dakdorpen Collectief veel te langzaam. De voornaamste reden die ze daarvoor zien, is dat de investering zich financieel niet uitbetaalt. Hun oplossing: combineer groene daken met dakdorpen van compacte en duurzame woonvormen zoals tiny houses. De dakeigenaar verdient zijn investering terug via verhuur of verkoop van de woningen. De bewoners hebben een spannende woonplek en onderhouden de groene ‘tuin’. Zo wordt de stad verdicht en vergroend, een echte win-winsituatie dus.

Het collectief heeft de afgelopen jaren enkele pilots gedaan op verschillende daken in Rotterdam Noord om te ervaren en inzichtelijk te maken hoe het is om op een dak te wonen. De vergunning voor het bouwen van het pilot Dakdorp op het dak van De Kroon is inmiddels binnen. Daarnaast doet het collectief een haalbaarheidstudie in samenwerking met de Dakdokters.

Renée van Dakdorpen woonde eerder een jaar op Luchtpark Hofbogen:

het programma op dit dak