Laurenskerk

Adres Grotekerkplein 27

Restricties Toegang vanaf 6 jaar, goed ter been, geen hakken

De Grote of Sint-Laurenskerk, vaak kortweg Laurenskerk genoemd, is een gotisch kerkgebouw in Rotterdam. De skyline van Rotterdam wordt niet meer bepaald door de Laurenstoren, maar desondanks in deze op veel plekken in Rotterdam wel goed zichtbaar.

De kerk is het enige overblijfsel van het middeleeuwse Rotterdamse stadscentrum en is een kruising tussen een hallenkerk en een kruisbasiliek. In 1412 werd de eerste steen voor het kerkgebouw gelegd, met de 64 meter hoge toren werd in 1449 begonnen. Door fouten in de bouwconstructie moest de toren een aantal keer opnieuw gebouw en vaak aangepast worden. In 1655 is de toren zoals deze nu is afgerond. 

Tijdens het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940 is ook de Laurenskerk zwaar beschadigd. Door de brandende omgeving vatte de toren vlam en sloeg de brand over naar de kerk, die op de buitenmuren na geheel afbrandde. Aanvankelijk gingen er stemmen op om de toren te slopen, maar uiteindelijk werd er gekozen voor restauratie. In 1952 legde koningin Juliana de eerste steen voor de restauratie, die pas in 1968 werd voltooid.

Het programma op dit dak