Winkelcentrum Zuidplein

Adres Zuidplein 420, ingang bij het metrostation

Zuidplein is een belangrijk ov-knooppunt met een van de grootste busstations van Nederland. In de afgelopen jaren is het gebied eromheen (ook wel Hart van Zuid genoemd) ingrijpend veranderd door nieuwbouw en vernieuwing van de openbare ruimte. Het gelijknamige winkelcentrum vierde in 2022 het 50-jarige bestaan en is toen grootscheeps gerenoveerd.

Rotterdammers en bezoekers uit de regio komen er al decennia om te winkelen en lekker te eten, maar nog nooit eerder waren ze welkom op het dak. Dit jaar organiseren we er een XL-project, namelijk Bovenop Zuid! Van 1 t/m 30 juni transformeren we dit dak tot een kunstpark op hoogte. Via trappen beklim je het gebouw en eenmaal boven leg je een route af van een kilometer op verschillende hoogtes.

Op het dak van Winkelcentrum Zuidplein ligt maar liefst zes voetbalvelden aan ruimte op verschillende hoogtes. Het dak voelt aan als een desoriĆ«nterend maanlandschap van klimaatkasten en gebouwtjes, waar kunstenaars verhalen uit de wijk tot leven brengen door de wanden en oppervlakten op het dak te beschilderen. De expo op het dak smelt samen met de omgeving voor een hele bijzondere wandeling. Zo zag je Zuidplein nog nooit!