Winkelcentrum Zuidplein

Adres Zuidplein 420, ingang bij het metrostation

Restricties Minimale leeftijd 15 jaar, schoenen zonder hakken verplicht, grote tassen of objecten mogen niet mee het dak op, bezoekers moeten goed ter been zijn

Zuidplein is een belangrijk ov-knooppunt met een van de grootste busstations van Nederland. In de afgelopen jaren is het gebied eromheen (ook wel Hart van Zuid genoemd) ingrijpend veranderd door nieuwbouw en vernieuwing van de openbare ruimte. Het gelijknamige winkelcentrum vierde in 2022 het 50-jarige bestaan en is toen grootscheeps gerenoveerd. Rotterdammers en bezoekers uit de regio komen er al decennia om te winkelen en lekker te eten.

Op het dak van Winkelcentrum Zuidplein ligt maar liefst zes voetbalvelden aan ruimte op verschillende hoogtes. Het dak voelt aan als een desoriënterend maanlandschap van klimaatkasten en gebouwtjes.

Rotterdamse Dakendagen transformeerde in 2023 het dak van Winkelcentrum Zuidplein tot een art park. Een verbazingwekkende route van 1 kilometer over een knalgeel pad op het dak, langs kunst van 42 kunstenaars die zich lieten inspireren door verhalen uit de wijken van Rotterdam-Zuid.

Programma op dit dak