Rotterdam Building

Adres Aert van Nesstraat 45 – 11e verdieping
Extra info Dit dak is rolstoeltoegankelijk, let op: de deuren naar het dak toe zijn 69cm breed, niet alle rolstoelen passen hier doorheen

De Rotterdam Building tussen de Lijnbaan en de Coolsingel werd in de jaren 70 gebouwd door architect Kraaijvanger. Het gebouw is in 2023 getransformeerd tot een flexibel en veelzijdige co-working en kantoorruimte voor alle soorten huurders.

Met deze transformatie komt er meer dan 2000 m² terras- en balkonruimte beschikbaar voor gebruikers. Het gebouw biedt een scala nieuwe functies zoals vergadercentrum, evenementenruimtes een nieuw restaurantconcept. Dankzij een transparantere plint en het toevoegen van terrassen en balkons krijgt het gebouw een sterkere verbinding met de stad. Tijdens je bezoek aan dit dak waan je je midden in de bruisende stad en kijk je neer op de levendigheid van het centrum en de moderne gebouwen rondom de Lijnbaan.

Het programma op dit dak

Jan Prins en Willibrordschool

Adres Verlengde Nieuwstraat 15

De Jan Prinsschool heeft een slimme oplossing voor het gebrek aan ruimte in de Rotterdamse binnenstad: het schoolplein zit namelijk op het dak. Dit geeft de kinderen een veilige plek om te spelen, mét uitzicht: vanaf het dak kijk je zo de Markthal in. Het innovatieve gebouw werd in 2010 bekroond door de vakjury van de Rotterdam Architectuurprijs. 

Het gebouw is ontworpen door architect Kraaijvanger en is drastisch aangepast om twee basisscholen, twee peuterspeelzalen, twee gymzalen en een buitenschoolse opvang te herbergen. 

het programma op dit dak

De Heuvel

Adres Grotekerkplein 5

Gemeentelijk monument Gebouw De Heuvel is gebouwd in 1959. Het dak biedt perfect uitzicht op een verborgen stukje groen in het centrum: het stadspark met de sokkel van Erasmus, het stadspodium en natuurlijk de Laurenskerk. 

De missie van het gebouw is al sinds het bouwjaar om een bijdrage te leveren aan het welzijn van de bewoners van Rotterdam. Nog altijd zijn er alleen maar maatschappelijke organisaties in gevestigd. Een van de ambities is om van De Heuvel ‘Het Huis van het Gesprek’ te maken, vanuit de gedachte dat enkel de dialoog ons (in Rotterdam) dichter bij elkaar brengt.

Op dit dak vinden veel sociale en culturele evenementen plaats, vanuit de visie van de organisatie. Het multifunctionele ontwerp van het dak is gebaseerd op de kleurcodes van het ‘LIFE@Urban Roofs’-project. Je vindt er zonnepanelen (energie = geel dak), een daktuin (planten = groen dak), een verblijfsruimte met dakbar (sociaal = rood dak) en een vijver (waterberging/koeling = blauw dak).

het programma op dit dak

Las Palmas

Foto: Studio van Damme

Adres Wilhelminakade 332
Extra info Dit dak is rolstoeltoegankelijk

Een van de hoofdlocaties van Rotterdamse Dakendagen 2024 met informatiepunt, koffie, thee, lunch en meer.

Las Palmas is in 1953 gebouwd als werkplaatsgebouw van de Holland Amerika Lijn, naar ontwerp van het Rotterdamse architectenbureau Van den Broek en Bakema. Bovenop is in 2008 een opvallend penthouse geplaatst, dat lijkt te zweven op dunne kolommen. Hierdoor is het dak van het originele gebouw overdekt. Er gelden op de Kop van Zuid strikte regels wat betreft bouwhoogte en ‘zichtlijnen’. Daarom heb je vanaf dit dak een vrij uitzicht op Maas- en Rijnhaven, ondanks de omringende hoogbouw. En natuurlijk op de oevers met skyline. In het pand zelf – je vindt er o.a. het Nederlands Fotomuseum – bleef de industriële sfeer bewaard. Ook de autolift herinnert aan de voormalige functie.

het programma op dit dak