Depot Boijmans van Beuningen

Rooftopic#1: Depot Boijmans van Beuningen

In dit eerste dakinterview is architect en oprichter van MVRDV Winy Maas te gast bovenop ‘zijn’ gloednieuwe Depot Boijmans van Beuningen. Dit publiek toegankelijke museumdepot is bijna af en opent in 2021 voor bezoekers. Het unieke gebouw heeft een dakpark en -café en moet zeven dagen per week open zijn voor bezoekers. Léon van Geest gaat met Winy in gesprek over zijn visie op daken, verdichting en vergroening van de stad en natuurlijk over het depot zelf.

Facts

Ontwerp MVRDV
Opdrachtgevers Museum Boijmans van Beuningen, Stichting De Verre Bergen, Gemeente Rotterdam
Openingsjaar 2021
Oppervlakte15.000 m2 (gebouw) / 1000 m2 (dak)
Hoogte dak 40 meter
Toegankelijkheid publiek toegankelijk via aparte lift
Faciliteiten bos, horeca, tentoonstellingen, recreatie, uitzicht

Het gebouw

Depot Boijmans Van Beuningen is het eerste publieke kunstdepot ter wereld dat toegang biedt tot een complete collectie. De collectie van museum Boijmans van Beuningen. De dynamiek van het depot is een andere dan die van het naastgelegen museum zelf: hier worden geen tentoonstellingen gemaakt, maar kun je – zelfstandig of met een gids – grasduinen tussen 151.000 kunstobjecten. Ook kun je meekijken met bijvoorbeeld conservering en restauratie.

Het Dak

Het dak van het Depot is volledig publiekstoegankelijk. Een speciale lift brengt bezoekers direct naar het prachtige groene dak. In het bos op het dak is een Grand Café met een terras waar de bezoeker kan genieten van het uitzicht over de stad. Op de dakverdieping is ook een vrij toegankelijke tentoonstellingsruimte met een presentatie over verzamelen, (het ontstaan van) de collectie, de architectuur van Depot Boijmans Van Beuningen en hoe er in het depot gewerkt wordt met de kunstcollectie; van onderzoek tot conservering tot restauratie.

Meer weten

Ben je nieuwsgierig geworden naar dit bijzondere gebouw of dak, kijk op de website hieronder voor uitgebreidere informatie.

MVRDV architecten

Museum Boijmans van Beuningen

(Bronnen: MVRDV, Museum Boijmans van Beuningen; Beelden: Ossip van Duivenbode)