Once upon a roof

Theater op grote hoogte, met het dak als podium en de skyline van Rotterdam als decor. In deze solovoorstelling neemt Sophie Stravens je mee in een theatrale beleving van verblijven op een dak. Hoe kan het dak haar redding worden? Een voorstelling in opdracht van Rotterdamse Dakendagen en met ondersteuning van (onder anderen) Fonds Podiumkunsten.

Over de voorstelling

Op het dak kun je stedelijke hectiek ontstijgen. Het is een plek waar je kunt dakdromen. Je zowel verbonden als verheven kunt voelen. Verbonden met de fysieke wereld beneden en de hemel boven je. Verheven, omdat hoogte ook heel goed kan buitensluiten. Daken zijn als eilanden in een stad van geraas, staal en beton. 

Wat is de waarde van het dak? Hoe maken we de ruimte en hoogte die daken bieden inclusief en toegankelijk? En als we dat goed doen, slaan we dan een brug tussen de straat en het penthouse?

Van Le Corbusier tot cultureel eiland. Van dakdromen en dialogen met de sterren tot pleasure gardens en penthouses. Sophie Stravens neemt je mee in al haar gedachten over het dak.

Theatermaker Sophie Stravens is performer, programmamaker en presentatrice. Ze studeerde muziektheater, maar heeft ook een achtergrond in architectuur. Ervaring die zij optimaal heeft kunnen combineren in dit project. In opdracht van Rotterdamse Dakendagen ontwikkelde zij de solovoorstelling Once Upon a Roof. 

Speeldata 2022
Rotterdamse Dakendagen (4 juni), Het Podium op Het Nieuwe Instituut (24 juni), Amsterdam Fringe Festival (3 en 4 september) en DAKkan festival in Antwerpen (16-18 september).

Tekst, Spel & Zang: Sophie Stravens
Tekst & Regie: André van Hest
Muzikale banden: Jurrian Marx
Digital sound design: Moritz Geremus
Choreografie: Stein Wetzer
Techniek: Pim Pernet

Met dank aan:
Terry Brochard (Theateradvies bv.)
Time Window
Fonds Podiumkunsten
Sereh Mandias voor haar essay Speeltuinen voor de verbeelding: Een essay over daken (2019)