Over Bovenop Zuid

Ossip van Duivenbode

Kleurrijk maanlandschap bovenop Winkelcentrum Zuidplein

Zuidplein is een belangrijk ov-knooppunt met een van de grootste busstations van Nederland. In de afgelopen jaren is het gebied eromheen (ook wel Hart van Zuid genoemd) ingrijpend veranderd door nieuwbouw en vernieuwing van de openbare ruimte. Het gelijknamige winkelcentrum vierde in 2022 het 50-jarige bestaan en is toen grootscheeps gerenoveerd. Rotterdammers en bezoekers uit de regio komen er al decennia om te winkelen en lekker te eten, maar nog nooit eerder waren ze welkom op het dak. Daarboven ligt maar liefst zes voetbalvelden aan ruimte op verschillende hoogtes. Normaal gebeurt daar vrijwel niets. Wel liggen er 1800 zonnepanelen, die het winkelcentrum van stroom voorzien voor de roltrappen en de verlichting.

Het dak voelt aan als een desoriënterend maanlandschap van klimaatkasten en gebouwtjes. Kunstenaars nemen het dak over om verhalen uit de wijk tot leven brengen op wanden en oppervlakten op het dak. De expo op het dak smelt samen met de omgeving voor een hele bijzondere wandeling. Ondertussen gaat onder het dak alles gewoon door.

Wijkcolleectie

Stichting Wijkcollectie verzamelde verhalen van bewoners uit de wijken. Iedere kunstenaar van Bovenop Zuid koos een van deze verhalen als inspiratiebron voor hun werk.

Zomer op zuid

Het idee voor een project op Winkelcentrum Zuidplein is zo’n 5 jaar oud. Door de Zomer op Zuid kreeg Rotterdamse Dakendagen in 2023 een financiële boost om dit groots aan te pakken. Deze basis konden we aanvullen met de bijdragen van vele andere partners, waardoor we konden investeren in deze tentoonstelling met het werk van 42 kunstenaars die op Zuid wonen of werken.

Bekijk hier de Zomer op Zuid en de vele evenementen die op de kalender staan.

Tekening voorafgaand aan het project

Kunst op daken

Dit is niet het eerste jaar waarin kunst op het dak onderdeel uitmaakt van de Rotterdamse Dakendagen. In 2019 lagen er al Sleeping Giants van het Franse kunstenaarsduo Ella & Pitr op het dak van Zwemcentrum Rotterdam (ook op Zuidplein) en de Maassilo. En in 2022 was een groot kunstwerk van Leon Keer op het dak van de Lijnbaan onderdeel van de expositie op de Rotterdam Rooftop Walk.

MET ZEER VEEL DANK AAN