Erasmus MC

Rooftopic #3: Liesbeth van Heel op het Erasmus MC

In het derde hoofdstuk van Rooftopics gaat Léon van Geest in gesprek met Liesbeth van Heel, projectleider van het groendak boven op het Erasmus MC. Een bijzondere daktuin die in 2018 werd geopend en waar patiënten, maar ook medewerkers en bezoekers van het ziekenhuis, kunnen ontspannen en genieten van het groen. Want studies wijzen uit dat een groene omgeving de mens helpt helen. Kom meer te weten over dit innovatieve project en de ideeën erachter.

Facts

Ontwerp Juurlink & Geluk landschapsarchitecten i.s.m. EGM architecten en BP Groep engineering
Initiatiefnemers Erasmus MC, Gemeente Rotterdam
Openingsjaar 2018
Oppervlakte 3400 m2
Hoogte dak 32 meter
Toegankelijkheid semipubliek toegankelijk via 8e verdieping ziekenhuis
Faciliteiten daktuin, fruitbomen

Het gebouw, een Healing Environment

In 2018 werd het nieuwe deel van het Erasmus MC officieel in gebruik genomen. Het ziekenhuis heeft in het nieuwe gebouw gekozen voor een ‘healing environment’. Dat betekent veel daglicht, groen en een warme, comfortabele inrichting. Het innovatieve ziekenhuis biedt een omgeving die bijdraagt aan herstel en het zich thuis laten voelen van patiënten en medewerkers. De publieke ruimten en binnenpleinen hebben veel beplanting gekregen en veel daglicht dankzij de glazen overkappingen. Op de grote binnenpleinen ontstaan kleine oases van groen waar patiënten en bezoekers zich kunnen terugtrekken.

Het Dak

Het meest opzienbarend van het nieuwe groene ziekenhuis zijn de daktuinen op de achtste verdieping. De tuinen zijn ingericht als boomgaarden met 38 noten-, appel- en perenbomen op kleine heuvels. Een looppad leidt de bezoeker langs beschutte plekjes met bankjes, zodat in de luwte kan worden genoten van het uitzicht op Rotterdam. Ook patiënten die apparatuur nodig hebben of niet uit bed kunnen, kunnen naar het dak op worden gebracht. Ontwerpers Juurlink & Geluk wilden een echt landschap creëren en lieten zich inspireren door boomgaarden.

Naast een fijne plek om te ontspannen, zorgt het dak van het ziekenhuis ook voor duurzaamheid. De daktuinen zorgen voor de opvang en vertraagde afvoer van regenwater en ze dragen bij aan het verminderen van hittestress.

De daktuin bovenop het Erasmus MC won in 2017 de ‘Dakheld’ tijdens de Kennisdag van de Rotterdamse Dakendagen, de prijs voor beste dakontwikkeling van het jaar.

Meer weten

Erasmus Foundation

Juurlink & Geluk landschapsarchitecten

Biind (platform voor de fysieke leefomgeving)

(Bronnen: Erasmus MC, Biind; Beelden: Erasmus MC, Frank Hanswijk)