Rooftopics

We gaan langs bij de meest innovatieve daken van Rotterdam en hun bedenkers, makers en visionairs. Léon van Geest, mede-directeur van de Dakendagen, interviewt deze dakexperts op ‘hun’ dak, en bespreekt wat er al is, en vooral ook wat er nog nodig is op de daken. Bekijk hieronder de interviews over:

#1: Depot Boijmans van Beuningen
#2: De DakAkker
#3: Groendak Erasmus MC
#4: De Peperklip
#5: Dakpark
#6: Dakdorpen
#7: Hofbogenpark
#8: Rotterdamse daken vergroenen

Rooftopic #1: Winy Maas (MVRDV) op Depot Boijmans van Beuningen

In dit eerste dakinterview is architect en oprichter van MVRDV Winy Maas te gast bovenop ‘zijn’ gloednieuwe Depot Boijmans van Beuningen. Dit publiek toegankelijke museumdepot is bijna af en opent in 2021 voor bezoekers. Het unieke gebouw heeft een dakpark en -café en moet zeven dagen per week open zijn voor bezoekers. Léon van Geest gaat met Winy in gesprek over zijn visie op daken, verdichting en vergroening van de stad en natuurlijk over het depot zelf.

Rooftopic #2: Dakboer Wouter Bauman op de Dakakker

In het tweede deel van Rooftopics interviewt Léon van Geest Wouter Bauman. Dakboer en grondlegger van de DakAkker bovenop het Rotterdamse Schieblock. De 1000 vierkante meter grote DakAkker was de eerste dakboerderij van Europa en is in Nederland nog steeds de grootste. Er worden groenten en bloemen verbouwd, kippen gehouden en er is een dakbistro. Hoe is de DakAkker ontstaan? En wat zijn de ambities voor de toekomst? Bekijk hieronder het interview.

Rooftopic #3: Healing Environment op het Erasmus MC

In het derde hoofdstuk van Rooftopics gaat Léon van Geest in gesprek met Liesbeth van Heel, projectleider van het groendak boven op het Erasmus MC. Een bijzondere daktuin die in 2018 werd geopend en waar patiënten, maar ook medewerkers en bezoekers van het ziekenhuis, kunnen ontspannen en genieten van het groen. Want studies wijzen uit dat een groene omgeving de mens helpt helen. Kom meer te weten over dit innovatieve project en de ideeën erachter.

Rooftopic #4: Bas van Schelt (Vestia) op De Peperklip

In het vierde deel van Rooftopics interviewt Léon van Geest Bas van Schelt van Vestia bovenop het gloednieuwe groendak van De Peperklip in Rotterdam Feijenoord. Dit gebouw van Carel Weber (1982) heeft een van de langste daken van de stad en bestaat volledig uit sociale woningbouw. Beheerder Vestia wilde iets extra’s toevoegen aan het toen nog grauwe dak maar stuitte in haar plannen op verschillende hindernissen. Want investeren in een groendak is niet vanzelfsprekend bij een sociaal woningbouwproject. Benieuwd naar dit proces en het resultaat?

Rooftopic #5: Paul van Roosmalen (Gemeente Rotterdam) op het Dakpark

In het vijfde hoofdstuk van onze Rooftopics gaat Léon van Geest in gesprek met Paul van Roosmalen, projectleider van het Dakpark in Delfshaven in Rotterdam West. Dit park, op het dak van een winkelcentrum en voormalig rangeerterrein, vormt een barrière met de haven en is tevens een dijk om de stad te beschermen tegen opkomend water. Bewoners van de stenige aanliggende woonwijk wilden graag meer groen en recreatieruimte in hun buurt en overtugden de gemeente tot de aanleg van dit enorme, en veelgebruikte, dakpark. Paul van Roosmalen vertelt over dit proces en de ambities van Gemeente Rotterdam om het dakenprogramma uit te bereiden en de stad veerkrachtig voor de toekomst te maken.

Rooftopic #6: Laurens van der Wal en Renée Rooijmans over Dakdorpen

In hoofdstuk zes van Rooftopics praat Léon van Geest met Laurens van der Wal (architect) en Renée Rooijmans (cultureel antropoloog) over wonen op daken. Zij zijn de initiatiefnemers van het eerste dakdorp in wording bovenop De Kroon, een voormalig industrieel bedrijfsverzamelgebouw in Rotterdam-West. Hoe zien zij de toekomst van wonen in steden? En welke uitdagingen kwam Renée tegen toen zij als test een jaar op het dak van de Hofbogen mocht wonen? Ontdek dit, en meer, in dit interview.

Rooftopic #7: Dirk van Peijpe over het Hofbogenpark

In ons zevende Rooftopic is Dirk van Peijpe (van De Urbanisten) te gast. Hij gaat met Léon van Geest in gesprek over het toekomstige Hofbogenpark waarvan Van Peijpe tevens de hoofdontwerper is. Het voormalige spoorviaduct Hofbogen is met een lengte van ruim 2 kilometer het langste dak van Nederland. Het dak wordt de komende jaren getransformeerd tot groen stadspark open voor alle bewoners van de stad. Benieuwd naar de plannen? Bekijk het in dit interview!

Rooftopic #8: A Rotterdam Rooftop

Tijdens dit achtste interview van Rooftopics gaat Léon van Geest in gesprek met Jan Henk Tigelaar van Rooftop Revolution en Esther Wienese, schrijver van het Rotterdams Dakenboek, over hun wijkaanpak om Rotterdamse daken te vergroenen

Rooftopics wordt mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam en Fonds voor de Creatieve Industrie