Bi Nka Bi

NÉNÉ

Nadat NÉNÉ het verhaal van John, bewoner van de Nieuwe Nachtegaal in Oud-Charlois, had gelezen is ze op zoek gegaan naar het Adinkra symbool dat qua betekenis goed zou passen bij de bewoners van de Nieuwe Nachtegaal. Dit bleek het Bi Nka Bi-symbool te zijn. 

Adinkra symbolen zijn visuele symbolen afkomstig uit Ghana. Deze symbolen hebben een decoratieve functie, maar vertegenwoordigen ook objecten die suggestieve boodschappen bevatten die traditionele wijsheid, aspecten van het leven of de omgeving overbrengen. 

De betekenis van Bi Nka Bi is ‘niemand mag een ander bijten’. Het is een symbool van rechtvaardigehid, fair play, vrijheid, vrede, vergeving, eenheid, harmonie en het vermijden van conflicten of strijd. Dit deed NÉNÉ denken aan het verhaal van John, voorzitter van de wijkvereniging en Stichting De Nieuwe Nachtegaal. Hij vertelt over de acceptatie van mensen met mentale uitdagingen die in de Nieuwe Nachtegaal zijn komen wonen en het streven om samen te werken en iets te betekenen voor de wijk. NÉNÉ las en voelde dat er meer geluisterd moet worden naar de inwoners door de gemeente, maar zij las gelukkig ook dat er liefde is voor de wijk in de prachtige stad Rotterdam. 

Instagram @streefchurch 

Lees hier het wijkcollectie verhaal over John van der Jagt uit Oud-Charlois, waar NÉNÉ zich door liet inspireren.