Delftse Poort

Adres Delftseplein 54

Restricties Toegang vanaf 12 jaar, geen hakken, geen blote voeten, geen hoogtevrees, geen bijenallergie, geen tas.

De Delftse Poort, ontworpen door architect Abe Bonnema, bestaat uit twee torens, telt 41 verdiepingen en was tot mei 2009 het hoogste gebouw van Nederland. Ondanks de simpele blokvormen is het gebouw nog steeds goed herkenbaar in de skyline van Rotterdam.

De eerste paal werd in 1988 geslagen door toenmalig burgemeester Bram Peper, het hoogste punt werd bereikt in 1990 en de feestelijke opening volgde in 1992. Oorspronkelijk had het gebouw een radiozendmast als opbouw en reikte de totale hoogte tot 164 meter. In 2012 is deze opbouw verwijderd en is het hoogste punt nu 151 meter. De laagste van de twee torens komt tot 93 meter. 

Vanaf het hoogste dak heb je prachtig uitzicht over de Nieuwe Maas, heel Rotterdam en kijk je bij mooi weer zelfs tot Den Haag en verder. Het lage dak, dat ingesloten ligt tussen de twee spiegelende torens, is door Binder Groenprojecten omgetoverd tot retentie- en natuurdak. Wat betekent dat het dak een waterbuffer tot wel 140.000 liter kan bergen en er meerdere bijenkolonies op huizen.

Het programma op dit dak