Nieuwe Instituut

Adres Museumpark 25

Restricties Toegang vanaf 15 jaar en ouder, goed ter been, geen schoenen met hakken

Het gebouw waarin het Nieuwe Instituut gehuisvest is, is in 1993 gebouwd naar ontwerp van Jo Coenen. Hij kreeg de opdracht na het uitschrijven van een meervoudige opdracht onder zes architecten om een gebouw te ontwerpen voor het toen nieuwe Nederlands Architectuurinstituut.

Kleur en materiaalgebruik verwijzen naar omliggende gebouwen. Zo heeft het tentoonstellingsgebouw dezelfde vorm en verhoudingen – een doos met ramen aan de begane grond – en dezelfde bruinpaarse kleur baksteen als Museum Boijmans van Beuningen. De pergola heeft dezelfde kleur als het groene koperen dak, en net als Boijmans heeft het Nieuwe Instituut een glazen toren. De ‘dozerige’ vormen van de bouwdelen refereren aan de witte villa’s aan de Jongkindstraat.

Rotterdam Building

Adres Aert van Nesstraat 45 – 11e verdieping
Extra info Dit dak is rolstoeltoegankelijk, let op: de deuren naar het dak toe zijn 69cm breed, niet alle rolstoelen passen hier doorheen

De Rotterdam Building tussen de Lijnbaan en de Coolsingel werd in de jaren 70 gebouwd door architect Kraaijvanger. Het gebouw is in 2023 getransformeerd tot een flexibel en veelzijdige co-working en kantoorruimte voor alle soorten huurders.

Met deze transformatie komt er meer dan 2000 m² terras- en balkonruimte beschikbaar voor gebruikers. Het gebouw biedt een scala nieuwe functies zoals vergadercentrum, evenementenruimtes een nieuw restaurantconcept. Dankzij een transparantere plint en het toevoegen van terrassen en balkons krijgt het gebouw een sterkere verbinding met de stad. Tijdens je bezoek aan dit dak waan je je midden in de bruisende stad en kijk je neer op de levendigheid van het centrum en de moderne gebouwen rondom de Lijnbaan.

Het programma op dit dak

Laurenskerk

Adres Grotekerkplein 27

Restricties Toegang vanaf 6 jaar, fysiek fit, geen schoenen met hakken

De Grote of Sint-Laurenskerk, vaak kortweg Laurenskerk genoemd, is een gotisch kerkgebouw en het enige overblijfsel van het middeleeuwse Rotterdamse stadscentrum. In 1412 werd de eerste steen voor het kerkgebouw gelegd en in 1449 is de bouw van de 64 meter hoge toren begonnen. Door fouten in de bouwconstructie moest de toren een aantal keer opnieuw gebouwd en vaak aangepast worden. In 1655 is de toren zoals deze nu is afgerond. 

Tijdens het bombardement op Rotterdam op 14 mei 1940 is ook de Laurenskerk zwaar beschadigd. Door de brandende omgeving vatte de toren vlam en sloeg de brand over naar de kerk, die op de buitenmuren na geheel afbrandde. Aanvankelijk gingen stemmen op om de toren te slopen, maar uiteindelijk werd er gekozen om te restaureren. In 1952 legde koningin Juliana hiervoor de eerste steen, maar de restauratie werd pas in 1968 voltooid.

Rotterdam na het bombardement

Het programma op dit dak

Jan Prins en Willibrordschool

Adres Verlengde Nieuwstraat 15

De Jan Prinsschool heeft een slimme oplossing voor het gebrek aan ruimte in de Rotterdamse binnenstad: het schoolplein zit namelijk op het dak. Dit geeft de kinderen een veilige plek om te spelen, mét uitzicht: vanaf het dak kijk je zo de Markthal in. Het innovatieve gebouw werd in 2010 bekroond door de vakjury van de Rotterdam Architectuurprijs. 

Het gebouw is ontworpen door architect Kraaijvanger en is drastisch aangepast om twee basisscholen, twee peuterspeelzalen, twee gymzalen en een buitenschoolse opvang te herbergen. 

het programma op dit dak

Heineken gebouw

Adres Crooswijksesingel 50

Het Heineken-gebouw werd in 1932 door de Rotterdamse architect Willem Kromhout ontworpen als uitbreiding van de gelijknamige Amsterdamse bierbrouwerij. De locatie van dit gebouw is strategisch gekozen vanwege de Rotte als aan- en afvoerlocatie en de aanwezigheid van meerdere waterbronnen. Het monumentale deel dat je tijdens de Dakendagen kunt bezoeken deed dienst als hoofdkantoor van de fabriek en is recentelijk volledig gerenoveerd. 

Vanaf 1922 werd de Rotterdamse architect Kromhout al ingeschakeld bij de uitbreiding van de fabrieksgebouwen van de brouwerij. Kromhout moest eenheid brengen in het rommelige fabrieksterrein. Zijn belangrijkste bijdragen waren de realisatie van het hoge ziederijgebouw, de eigenlijke brouwerij, de kolentransporteur, de graansilo en een kantoorgebouw. In 1968 verhuisde Heineken naar een modern complex in Zoeterwoude en maakten de fabrieksgebouwen plaats voor woningbouw. Het enige overgebleven gebouw van Kromhout is het kantoorgebouw met art-deco-interieur uit 1932 dat je kunt bezoeken tijdens de Dakendagen. Het werd in 2000 gerestaureerd door Rob van Erk (EGM) in opdracht van Stichting Stadsherstel.

De Heuvel

Adres Grotekerkplein 5

Gemeentelijk monument Gebouw De Heuvel is gebouwd in 1959. Het dak biedt perfect uitzicht op een verborgen stukje groen in het centrum: het stadspark met de sokkel van Erasmus, het stadspodium en natuurlijk de Laurenskerk. 

De missie van het gebouw is al sinds het bouwjaar om een bijdrage te leveren aan het welzijn van de bewoners van Rotterdam. Nog altijd zijn er alleen maar maatschappelijke organisaties in gevestigd. Een van de ambities is om van De Heuvel ‘Het Huis van het Gesprek’ te maken, vanuit de gedachte dat enkel de dialoog ons (in Rotterdam) dichter bij elkaar brengt.

Op dit dak vinden veel sociale en culturele evenementen plaats, vanuit de visie van de organisatie. Het multifunctionele ontwerp van het dak is gebaseerd op de kleurcodes van het ‘LIFE@Urban Roofs’-project. Je vindt er zonnepanelen (energie = geel dak), een daktuin (planten = groen dak), een verblijfsruimte met dakbar (sociaal = rood dak) en een vijver (waterberging/koeling = blauw dak).

het programma op dit dak

De Doelen

Adres Kruisplein 50

De Doelen is een concert- en congresgebouw met zo’n 600 concerten en 450.000 concertbezoekers per jaar. In 2022 is het dak van dit enorme gebouw omgetoverd tot een groene oase met een oppervlakte van tien tennisbanen aan beplanting. Onder de beplanting is een systeem met kratten aangebracht waarin zo’n 2000 badkuipen aan regenwater kan worden opgevangen. Op het dak staan vijf insectenhotels en 84 soorten inheemse kruiden, bollen, siergrassen, planten en heesters die bijdragen aan meer biodiversiteit in de stad. Aan de Schouwburgpleinzijde ligt een houten vlonder van 480 m², bestemd voor educatieve, sociale en culturele activiteiten.

Het duurzame dak op de Doelen is één van de projecten van Life@Urban Roofs, onderdeel van het Europese LIFE-programma voor milieu- en klimaatactie. Het dak draagt bij aan de ambities van de gemeente Rotterdam op het gebied van duurzaamheid, klimaatadaptatie, het realiseren van 20 hectare extra groen en herstel van biodiversiteit in de stad.

het programma op dit dak

ABN Zuidplein

Let op Dit dak is op zaterdag 25 en zondag 26 mei vanaf 13:00 uur geopend, als gratis toegankelijk dak.

Adres Zuidplein 54

Restricties Geen hakken

Midden op het Zuidplein staat het voormalige ABN Amro kantoor. Het kantoor is aangekocht door Hart van Zuid, de organisatie die verantwoordelijk is voor de gebiedsontwikkeling op en rondom Zuidplein. Het gebouw moet binnenkort plaatsmaken voor een nieuwe woontoren, maar tot die tijd wordt het nog intensief gebruikt als locatie van InHolland en tijdelijke kantoorruimte voor verschillende ondernemers. Op het dak sta je middenin alle nieuwe ontwikkelingen en heb je 360 graden zicht op dit ‘Hart van Zuid’.

het programma op dit dak

Central Post

Adres Delftseplein 31

Restrictie Toegang alleen voor 15 jaar en ouder

Pal naast het Centraal Station staat dit voormalig postsorteercentrum met 360 graden uitzicht. Je kunt een rondje lopen over het dak. Daarom voelt een bezoek als een echte stadswandeling op hoogte. Neem de trap naar boven of naar beneden, dan kun je prachtige glasmozaïeken van Louis Roode bekijken. 

Dit gebouw is een Rijksmonument (sinds 2019) uit de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog. Aan de achterkant zat een rechtstreekse verbinding met het spoor, waardoor de post na sortering meteen met de trein vervoerd kon worden. Sinds de renovatie in 2009 is Central Post een van de meest duurzame gebouwen in Nederland. Het wordt nu gebruikt als kantoorpand door verschillende bedrijven.

het programma op dit dak

De Groene Kaap

Adres Ingang aan het Astanaplein

De Groene Kaap is een van de meest recente innovatieve projecten op Katendrecht, een voormalig havengebied Zuid dat volop in ontwikkeling is. Het ontving onlangs de Dak van het Jaar Award 2021. In dit woningbouwproject vinden stad en natuur elkaar. Naast de appartementen en winkels zijn er ook daktuinen, hoven en loopbruggen aangelegd. Een groene doorgaande route die omhoog kringelt, biedt zowel bezoekers als bewoners een aangename verblijfsruimte. De loopbrug verleent toegang tot het uitkijkpunt met een uniek zicht op de Maashaven. 


Foto: Fleur Beerthuis

het programma op dit dak