Het Witte Huis

Adres Geldersekade 1c

Restricties Geen hakken

Na de oplevering in 1898 stonden Rotterdammers in de rij om het uitzichtplatform boven op het Witte Huis te bezoeken. En niet voor niets. Met een hoogte van 43 meter is dit Jugendstil-gebouw de eerste ‘wolkenkrabber’ van Nederland. Het gebouw overleefde het bombardement en zag nieuwe experimentele en unieke architectuur om zich heen verreizen.

Vanaf het dak zie je de Nieuwe Maas het centrum binnenstromen en ervaar je de Markthal en de beroemde kubuswoningen weer eens vanuit een andere hoek.

Het programma op dit dak

Nieuwe Luxor Theater

Adres Postumalaan 1

Restricties Schoenen zonder hakken verplicht

Op het podium hebben al vele bekende artiesten gestaan, maar op het dak bijna niemand want dat wordt speciaal voor deze tour voor het eerst opengesteld voor publiek. Vanaf het dak heb je uitzicht op de Rijn- en Maashaven, Las Palmas en de Wilhelminakade.

Na de voltooiing van de Erasmusbrug maakte dit Rotterdamse icoon de oversteek. Naast de eerste locatie op de Kruiskade werd in 2001 werd het nieuwe Luxor Theater geopend op de Kop van Zuid. Het, door architect Peter Wilson ontworpen, slanke, mooie en elegante gebouw heeft een zaal met 1527 stoelen en is daarmee een van de grootste theaters van Nederland.

Het programma op dit dak

Hofpoort

Adres Hofplein 20

Restricties Toegang vanaf 15 jaar, geen hoogtevrees, goed ter been

De Hofpoort is het 95 meter hoge voormalige kantoorgebouw van de Shell aan Hofplein. De Hofpoort werd gebouwd tussen 1973 en 1976 naar ontwerp van architect Piet Zanstra (ZZDP Architecten) en had toen de naam Shellgebouw II, Hofplein 19 was destijds Shellgebouw I. In 2015-2016 werd het gebouw volledig gerenoveerd en kreeg het de naam Hofpoort, naar een van de tien stadspoorten in het 16e-eeuwse Rotterdam. Het uitzicht vanaf het dak van de Hofpoort is fenomenaal: heel Rotterdam centrum ligt aan je voeten en bij mooi weer kijk je aan de andere kant van het dak tot aan Den Haag en zelfs verder!

het programma op dit dak

W70

Adres Weena 70

Restricties Toegang vanaf 15 jaar, bezoekers moeten goed ter been zijn

De 16 verdiepingen van dit voormalige kantoor van Shell zijn gerenoveerd tot upcycle werkomgeving waar werken, ontmoeten, cultuur en sociaal ondernemerschap samenkomen. In totaal is er 15.000 m2 kantoorruimte gerenoveerd. Op de begane grond zijn sociale ondernemingen Social Coffee Company SOCOCO en The Swap Shop gevestigd.

Het pand wordt in de toekomst herontwikkeld door a.s.r. real estate en tot die tijd krijgt de upcycling filosofie er de ruimte. Dit zie je onder andere terug in het kleurrijke interieur dat bestaat uit geüpcyclede meubels en de programmering.

Vanaf de 16e verdieping, waar skybar ETAGE16 zit, bekijk je het Weena in volle glorie.

Het Programma op dit dak

Maassilo

Address Maashaven Zuidzijde 1-2

Restrictions Access from 15 years and older, no heels, good physical condition is required

This concrete colossus at the edge of the Maashaven has a special place in the hearts of many people from Rotterdam. Some of them know it used to be a grain silo – the purpose for which the building was designed in 1906. Many pass by it every day in their subway commute. For others, the Maassilo mainly represents Now&Wow, the legendary nightclub that was located there for a number of years from 2003 onwards. Today, the Maassilo is still a leading party location, and several companies have their offices there.

the programME on this roof

Las Palmas

Address Wilhelminakade 332
Extra info This rooftop is wheelchair accessible

Las Palmas will be one of the central locations for Rotterdam Rooftop Days 2024.

Las Palmas (1953), the former workshop building of the Holland America Line on the Wilhelminapier, was completely restored in 2007 under the supervision of architectural firm Benthem Crouwel. During this restoration, a sort of penthouse was added to the roof: an office that seems to float, supported only by thin columns. In the building itself – which among other things houses the Dutch Photo Museum – the industrial atmosphere has been preserved. The car lift, too, is a reminder of the past. There are strict rules on the Kop van Zuid in terms of building height and ‘sightlines’. That’s why you have an unobstructed view of the Maashaven and Rijnhaven from this rooftop, despite the surrounding high-rise buildings. 

the programME on this roof

De Heuvel

Address Grotekerkplein 5

The municipal monument Gebouw De Heuvel (The Hill Building) was built in 1959. The rooftop offers a perfect view of a hidden piece of green in the city centre: the city park with the Erasmus pedestal, the Stadspodium (City Stage) and of course the Laurenskerk.

Ever since its construction, the building’s mission has been to contribute to the well-being of the residents of Rotterdam. Today, it is still home to only social organisations. One of De Heuvel’s other ambitions is to make it ‘The House of the Conversation’ – based on the idea that only dialogue will bring us (in Rotterdam) closer together.

the programME on this roof

WTC Rotterdam

Adres Beursplein 37

Restricties Toegang vanaf 12 jaar, geen hoogtevrees, geen toegang met hakken

WTC Rotterdam bestaat al sinds 1936. In 1928 won architect J.F. Staal een prijsvraag voor het ontwerp en bouwde het multifunctionele Beurscomplex volgens de stijl van het Nieuwe Bouwen. De ingang is opvallend vanwege het monumentale karakter, dat juist ver van de eerder genoemde stijl af staat.

In 1984 werd gestart met de welbekende hoogbouw, midden op de bestaande laagbouw uit de jaren 30. Koningin Beatrix opende het hernieuwde complex in 1987 onder de naam Beurs – World Trade Center. In 2014 kreeg het uiteindelijk de huidige naam: World Trade Center Rotterdam. Vanaf het 93 meter hoge dak heb je prachtig uitzicht over de stad en kun je ook de historische WTC-daken en de Coolsingel en Beurstraverse van boven bewonderen.

Het programma op dit dak

Kamer van Koophandel

Adres Blaak 40

De Kamer van Koophandel, een Rijksmonument aan Blaak 40, werd in 1950 geopend als een van de eerste Wederopbouw-projecten en is ontworpen door Kraaijvanger Architecten. Het gebouw huisvestte oorspronkelijk de Amsterdamsche Incasso Bank. Na een grondige renovatie, waarvoor het gebouw is genomineerd voor de Nationale Renovatieprijs, vind je de Kamer van Koophandel in dit gebouw. Het gebouw is een goed voorbeeld van hergebruik van een vroeg naoorlogs wederopbouw monument dat nieuw leven ingeblazen is. Een rondje over dit dak biedt een prachtig uitzicht over de Blaak, Centrum en het omliggende Scheepvaartkwartier.

het programma op dit dat