Het Witte Huis

Adres Geldersekade 1c

Restricties Geen hakken

Na de oplevering in 1898 stonden Rotterdammers in de rij om het uitzichtplatform boven op het Witte Huis te bezoeken. En niet voor niets. Met een hoogte van 43 meter is dit Jugendstil-gebouw de eerste ‘wolkenkrabber’ van Nederland. Het gebouw overleefde het bombardement en zag nieuwe experimentele en unieke architectuur om zich heen verreizen.

Vanaf het dak zie je de Nieuwe Maas het centrum binnenstromen en ervaar je de Markthal en de beroemde kubuswoningen weer eens vanuit een andere hoek.

Het programma op dit dak

Nieuwe Luxor Theater

Adres Postumalaan 1

Restricties Schoenen zonder hakken verplicht

Op het podium hebben al vele bekende artiesten gestaan, maar op het dak bijna niemand want dat wordt speciaal voor deze tour voor het eerst opengesteld voor publiek. Vanaf het dak heb je uitzicht op de Rijn- en Maashaven, Las Palmas en de Wilhelminakade.

Na de voltooiing van de Erasmusbrug maakte dit Rotterdamse icoon de oversteek. Naast de eerste locatie op de Kruiskade werd in 2001 werd het nieuwe Luxor Theater geopend op de Kop van Zuid. Het, door architect Peter Wilson ontworpen, slanke, mooie en elegante gebouw heeft een zaal met 1527 stoelen en is daarmee een van de grootste theaters van Nederland.

Het programma op dit dak

Hofpoort

Adres Hofplein 20

Restricties Toegang vanaf 15 jaar, geen hoogtevrees, goed ter been

De Hofpoort is het 95 meter hoge voormalige kantoorgebouw van de Shell aan Hofplein. De Hofpoort werd gebouwd tussen 1973 en 1976 naar ontwerp van architect Piet Zanstra (ZZDP Architecten) en had toen de naam Shellgebouw II, Hofplein 19 was destijds Shellgebouw I. In 2015-2016 werd het gebouw volledig gerenoveerd en kreeg het de naam Hofpoort, naar een van de tien stadspoorten in het 16e-eeuwse Rotterdam. Het uitzicht vanaf het dak van de Hofpoort is fenomenaal: heel Rotterdam centrum ligt aan je voeten en bij mooi weer kijk je aan de andere kant van het dak tot aan Den Haag en zelfs verder!

het programma op dit dak

W70

Adres Weena 70

Restricties Toegang vanaf 15 jaar, bezoekers moeten goed ter been zijn

De 16 verdiepingen van dit voormalige kantoor van Shell zijn gerenoveerd tot upcycle werkomgeving waar werken, ontmoeten, cultuur en sociaal ondernemerschap samenkomen. In totaal is er 15.000 m2 kantoorruimte gerenoveerd. Op de begane grond zijn sociale ondernemingen Social Coffee Company SOCOCO en The Swap Shop gevestigd.

Het pand wordt in de toekomst herontwikkeld door a.s.r. real estate en tot die tijd krijgt de upcycling filosofie er de ruimte. Dit zie je onder andere terug in het kleurrijke interieur dat bestaat uit geüpcyclede meubels en de programmering.

Vanaf de 16e verdieping, waar skybar ETAGE16 zit, bekijk je het Weena in volle glorie.

Het Programma op dit dak

WTC Rotterdam

Adres Beursplein 37

Restricties Toegang vanaf 12 jaar, geen hoogtevrees, geen toegang met hakken

WTC Rotterdam bestaat al sinds 1936. In 1928 won architect J.F. Staal een prijsvraag voor het ontwerp en bouwde het multifunctionele Beurscomplex volgens de stijl van het Nieuwe Bouwen. De ingang is opvallend vanwege het monumentale karakter, dat juist ver van de eerder genoemde stijl af staat.

In 1984 werd gestart met de welbekende hoogbouw, midden op de bestaande laagbouw uit de jaren 30. Koningin Beatrix opende het hernieuwde complex in 1987 onder de naam Beurs – World Trade Center. In 2014 kreeg het uiteindelijk de huidige naam: World Trade Center Rotterdam. Vanaf het 93 meter hoge dak heb je prachtig uitzicht over de stad en kun je ook de historische WTC-daken en de Coolsingel en Beurstraverse van boven bewonderen.

Het programma op dit dak

De Heuvel

Adres Grotekerkplein 5

Gemeentelijk monument Gebouw De Heuvel is gebouwd in 1959. Het dak biedt perfect uitzicht op een verborgen stukje groen in het centrum: het stadspark met de sokkel van Erasmus, het stadspodium en natuurlijk de Laurenskerk. 

De missie van het gebouw is al sinds het bouwjaar om een bijdrage te leveren aan het welzijn van de bewoners van Rotterdam. Nog altijd zijn er alleen maar maatschappelijke organisaties in gevestigd. Een van de ambities is om van De Heuvel ‘Het Huis van het Gesprek’ te maken, vanuit de gedachte dat enkel de dialoog ons (in Rotterdam) dichter bij elkaar brengt.

Op dit dak vinden veel sociale en culturele evenementen plaats, vanuit de visie van de organisatie. Het multifunctionele ontwerp van het dak is gebaseerd op de kleurcodes van het ‘LIFE@Urban Roofs’-project. Je vindt er zonnepanelen (energie = geel dak), een daktuin (planten = groen dak), een verblijfsruimte met dakbar (sociaal = rood dak) en een vijver (waterberging/koeling = blauw dak).

het programma op dit dak

De Doelen

Adres Kruisplein 50

De Doelen is een concert- en congresgebouw met zo’n 600 concerten en 450.000 concertbezoekers per jaar. In 2022 is het dak van dit enorme gebouw omgetoverd tot een groene oase met een oppervlakte van tien tennisbanen aan beplanting. Onder de beplanting is een systeem met kratten aangebracht waarin zo’n 2000 badkuipen aan regenwater kan worden opgevangen. Op het dak staan vijf insectenhotels en 84 soorten inheemse kruiden, bollen, siergrassen, planten en heesters die bijdragen aan meer biodiversiteit in de stad. Aan de Schouwburgpleinzijde ligt een houten vlonder van 480 m², bestemd voor educatieve, sociale en culturele activiteiten.

Het duurzame dak op de Doelen is één van de projecten van Life@Urban Roofs, onderdeel van het Europese LIFE-programma voor milieu- en klimaatactie. Het dak draagt bij aan de ambities van de gemeente Rotterdam op het gebied van duurzaamheid, klimaatadaptatie, het realiseren van 20 hectare extra groen en herstel van biodiversiteit in de stad.

het programma op dit dak

Kamer van Koophandel

Adres Blaak 40

De Kamer van Koophandel, een Rijksmonument aan Blaak 40, werd in 1950 geopend als een van de eerste Wederopbouw-projecten en is ontworpen door Kraaijvanger Architecten. Het gebouw huisvestte oorspronkelijk de Amsterdamsche Incasso Bank. Na een grondige renovatie, waarvoor het gebouw is genomineerd voor de Nationale Renovatieprijs, vind je de Kamer van Koophandel in dit gebouw. Het gebouw is een goed voorbeeld van hergebruik van een vroeg naoorlogs wederopbouw monument dat nieuw leven ingeblazen is. Een rondje over dit dak biedt een prachtig uitzicht over de Blaak, Centrum en het omliggende Scheepvaartkwartier.

het programma op dit dat

Las Palmas

Foto: Studio van Damme

Adres Wilhelminakade 332
Extra info Dit dak is rolstoeltoegankelijk

Een van de hoofdlocaties van Rotterdamse Dakendagen 2024 met informatiepunt, koffie, thee, lunch en meer.

Las Palmas is in 1953 gebouwd als werkplaatsgebouw van de Holland Amerika Lijn, naar ontwerp van het Rotterdamse architectenbureau Van den Broek en Bakema. Bovenop is in 2008 een opvallend penthouse geplaatst, dat lijkt te zweven op dunne kolommen. Hierdoor is het dak van het originele gebouw overdekt. Er gelden op de Kop van Zuid strikte regels wat betreft bouwhoogte en ‘zichtlijnen’. Daarom heb je vanaf dit dak een vrij uitzicht op Maas- en Rijnhaven, ondanks de omringende hoogbouw. En natuurlijk op de oevers met skyline. In het pand zelf – je vindt er o.a. het Nederlands Fotomuseum – bleef de industriële sfeer bewaard. Ook de autolift herinnert aan de voormalige functie.

het programma op dit dak

Maassilo

Addres Maashaven Zuidzijde 1-2

Restricties Toegang vanaf 15 jaar, geen schoenen met hakken

Deze betonnen kolos aan de Maashaven heeft bij veel Rotterdammers een speciale plek in hun hart. Sommigen kennen het als graansilo, het doel waarvoor het gebouw in 1906 is ontworpen. Velen rijden er dagelijks langs: de metro stopt voor de deur. Voor anderen is de Maassilo vooral Now&Wow, de legendarische nachtclub die hier sinds 2003 gevestigd was. Ook nu is de Maassilo een toonaangevende feestlocatie en houden meerdere bedrijven hier kantoor.

De volledig afgesloten feestruimte op de plek van de voormalige ‘elevatortoren’ verbergt een prachtig uitzicht vanaf het dak op de tiende verdieping. In 2022 toverde street-art kunstenaar Chris Versteeg dit dak om tot ‘parkeerplaats’ voor miniatuurtrams, -metro’s en -bussen van de RET. Een kleine ode aan het favoriete rollende materieel van menig graffiti-spuiter.

het programma op dit dak